16/02/2012 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους

Το Antinews αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την εξέλιξη αυτή. Αρθρογράφοι και σχολιαστές, εδώ και καιρό, είχαν επισημάνει ότι δεν ήταν δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κερδοσκοπεί σε βάρος της Ελλάδος (βλ μεταξύ άλλων: Επαναλαμβάνουμε: τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τα ομόλογα της ΕΚΤ;)

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα,  η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να έχει συμφωνήσει να αποδώσει στις κυβερνήσεις της χωρών - μελών της ευρωζώνης τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ πρόκειται να μεταβιβάσει ελληνικά ομόλογα  ύψους 50 δισ. ευρώ στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) στην ονομαστική τους τιμή.

Το κέρδος της από αυτήν την πράξη θα αποδοθεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος με τη σειρά του θα το διαθέσει για το κλείσιμο της «τρύπας» που υφίσταται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.

H διαφορά που προκύπτει προς όφελος της ΕΚΤ οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής (στο 70-80% της αξίας τους) όμως τα χρεόγραφα αυτά έχουν εγγραφεί με την ονομαστική τους αξία στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Το λογιστικό κέρδος εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ίδιο θα γίνει και με τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αποφέροντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 15 - 18 δισ. ευρώ, με το οποίο θα «κλείσει» το υπό διαμόρφωση χρηματοδοτικό σχήμα της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kostaks avatar
  kostaks 17/02/2012 07:22:54

  Aν κατάλαβα καλά λέει:
  Η ΕΚΤ αγόρασε στην δευτερογεννή αγορά ελληνικά ομόλογα στο 70% της αξίας τους (Κάτι που απαγόρευσαν να κάνει να κάνει η Ελλάδα με την υπογραφή του μνημονίου 1)
  Η Ελλάδα φυσικά θα τα πληρώσει στο 100% (Με τσιμπημένο φαντάζομαι επιτόκιο αφού προέρχονται από τις αγορές )
  Το 30% του κέρδους θα το μοιράσει στους "εταίρους" για να το ξαναδανείσουν σε μας (Αν φυσικά κόψουμε λίγο ακόμα μισθούς και συντάξεις)
  Συμπέρασμα:
  Που να αρχίσει και το κανονικό πλιάτσικο του μνημονίου 2 που υπογράφει και ο Αντώνης !!!

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 17/02/2012 19:49:51

  Καλό για μας θα ήταν άν η εξόφληση των ομολόγων στην ΕΚΤ (ή σε όποιον τα κάνει πάσα) γινόταν στην κουρεμένη αξία ή έστω (για να μην γράψει ζημία η ΕΚΤ και σκιστεί κανα καλτσόν) στην αξία κτήσεως. Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά στα λεφτά (έστω ότι ήταν ένα ποσό Χ ευρώ) θα αφαιρούνταν από το χρέος της χώρας. Ενώ τώρα, εξοφλούμε στο ακέραιο τα ομόλογα της ΕΚΤ (μηδέν όφελος για μας) και μας δανείζουν επιπλέον Χ ευρώ (έντοκα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.