#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/08/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΚΤ θα δώσει λεφτά για να της πληρώσουμε το ομόλογο 3,2 δισ. ευρώΜε ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων εντός του τρέχοντος μηνός σχεδιάζει το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει την αποπληρωμή του ομολόγου που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters.

Το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ λήγει στις 20 Αυγούστου και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας δεν επαρκούν για την αποπληρωμή του. Για τον λόγο αυτό, είχαν μπει στο μικροσκόπιο τρεις πιθανές λύσεις: (α) να αντληθεί το αναγκαίο ποσό από πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, σε συνεννόηση με την Τρόικα, φόρμουλα που φαίνεται να προκρίνεται βάσει των πληροφοριών του Reuters, (β) να δοθεί στη χώρα μας ένα ενδιάμεσο δάνειο εν είδει προκαταβολής από την επόμενη δανειακή δόση, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε από την Τρόικα, (γ) να εξοφληθεί το ομόλογο με καθυστέρηση ενός μηνός, αφού θα έχει καταβληθεί η επόμενη δανειακή δόση της Τρόικας προς την Ελλάδα. Η τελευταία λύση εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε σειρά προβλημάτων και φέρεται να εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι το ποσό και οι λεπτομέρειες της πρόσθετης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θα ανακοινωθούν μεθαύριο, Παρασκευή. Πληροφορίες των Financial Times έκαναν λόγο για δανεισμό μέχρι και 6 δισ. ευρώ μέσω της εν λόγω δημοπρασίας. Τραπεζική πηγή σημείωσε ότι η ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή, αυξάνοντας το πλαφόν για χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας ELA από τις ελληνικές τράπεζες στα 7 δισ. ευρώ (έναντι 3,5 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος το όριο). Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρουν την αναγκαία ρευστότητα ώστε να δανείσουν το Δημόσιο, αγοράζοντας τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδοθούν.

Στο μεταξύ, χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα από την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου και έκλεισε στο 4,68%, έναντι 4,70% τον προηγούμενο μήνα. Ο συντελεστής κάλυψης της χθεσινής έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,06 (έναντι 2,16 στις 10 Ιουλίου). Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση προηγούμενης έκδοσης που λήγει σε λίγες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 08/08/2012 13:00:13

  Κι αναρωτιόμαστε ποιοί είναι οι διεθνείς τοκογλύφοι.....

 2. No Way avatar
  No Way 08/08/2012 13:30:27

  Η ΕΚΤ θα δώσει λεφτά για να της πληρώσουμε το ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ

  Που φυσικα θα το πληρωσουμε διπλο και τριδιπλο απο τους τοκους , κατα αλλα ,αυτο οριζεται σημερα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ανεπτυγμενου κρατους
  Θα θελα να ξερα , τι θα ελεγαν αν ζουσαν σημερα , οι ευρωπαιοι διαφωτιστες - αρχαιοι προγονοι μας ,για το θλιβερο καταντημα της Ευρωπης και της Ελλαδας

 3. blue nile avatar
  blue nile 08/08/2012 15:18:39

  Θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μορατόριουμ αποπληρωμής για δύο χρόνια για το εν λόγω ομόλογο.
  Τώρα θα εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά μας για να το καλύψουμε...

 4. Γιώργος, Καστοριά avatar
  Γιώργος, Καστοριά 08/08/2012 15:43:22

  Δηλαδή: Οι τράπεζες μας θα δανειστούν από την Τράπεζα Της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού της ΕΚΤ για έκτακτη παροχή ρευστότητας, του ELA.
  Με επιτόκιο περίπου 3,5% και θα αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που δίνουν τόκο περι το 4,7%. Ο μηχανισμός αυτός (ELA) αντιστοιχεί με εκτύπωση χρήματος από την ΤΤΕ με την άδεια της ΕΚΤ.
  Με έξυπνη τακτική, θα μπορούσαμε μέσω του ELA να προβλέψουμε την κάλυψη του (μικρού) φετινού πρωτογενούς ελλείματός μας και να στείλουμε την Τρόϊκα στον διάολο κυρήτοντας στάση πληρωμών, παύση περαιτέρω φορολόγησης και περικοπών και ξεκίνημα αναπτυξιακής πορείας με τα λιγοστά έστω δικά μας μέσα.
  Ο άλλος δρόμος είναι(?) γνωστός και οδηγεί στην εξαθλίωση των Ελλήνων και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για να πάρουν οι δανειστές όσα μπορούν πίσω αφ'ενός, για να μας τιμωρήσουν προς παραδειγματισμό των άλλων χρεωμένων αφ'ετέρου. Βαφτίζοντας (μαζί με τους κυβερνήτες μας) την διαδικασία αυτή "νοικοκύρεμα" και "εκσυγχρονισμό" της χώρας μας, πράγματα που λίγο τους νοιάζουν στην πραγματικότητα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.