21/12/2011 13:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΚΤ δανείζει με 1% τις τράπεζες και αυτές με 8%!

Στη χορήγηση δανείων τριετούς διάρκειας στις τράπεζες προχώρησε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα και να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη. Όπως έγινε γνωστό, 523 τράπεζες ζήτησαν συνολικό ποσό ύψους 489 δισ. ευρώ, έναντι 310 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καταναλωτές και για αυτό τον λόγο θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.

Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναβιώνει την παλαιά καλή μέθοδο του χαμηλότοκου δανεισμού των τραπεζών, ανοίγοντας ένα δρόμο κερδοσκοπίας των τραπεζών επί των κρατών.

Η ΕΚΤ θα παρέχει δάνεια τριετούς διάρκειας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες με το ευνοϊκό επιτόκιο του 1%. Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά τα χαριστικά δάνεια θα έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια των 36 μηνών.

Την ίδια ώρα τα κράτη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της ευρωπεριφέρειας, αντιμετωπίζουν ληστρικά επιτόκια 5% - 8% και οι αγορές είναι κλειστές σε δανεισμό απέναντί τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν άκοπα και εύκολα κέρδος έως και 7% δανείζοντας τα εθνικά κράτη. Το μοντέλο αυτό εφαρμόσθηκε από την ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2009 και έβγαλαν τεράστια κέρδη μέχρι που έσκασε η φούσκα και ήρθε η κρίση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Silence t. avatar
  Silence t. 21/12/2011 13:44:28

  Μιλάμε ότι η ΕΚΤ έχει σίγουρα το κληρονομικό χάρισμα .
  Άκου εκεί υπάρχει ενδεχόμενο να μπεί η οικονομία σε ύφεση !!
  Έχει πλάκα να δικαιωθεί...

 2. sawas avatar
  sawas 21/12/2011 15:58:10

  Αστάθμητος παράγοντας ο Ντραγκι!!!
  Ναι μεν είναι μέτρο εκτόνωσης αλλά η φούσκα διογκώνεται.......πάμε για παράταση!

 3. ioannis3 avatar
  ioannis3 22/12/2011 23:16:48

  Ωστε όλα γίνονται για να αποκτήσει ρευστότητα η αγορά;Να κινηθει το χρήμα,να μην κλείσουν καταστήματα,να μην απολυθούμε.Και η τράπεζα τι ρόλο έχει;Πουλάει αέρα και εισπράτει τόκους.Διαχειρίζεται κάτι που δεν της ανήκει και απλώς το μεταβιβάζει τοκογλυφικά.Κοίτα να δεις πόσο εύκολο είναι τελικά το να είσαι τραπεζίτης.Κοίτα να δεις πόσο εύκολα είναι τα μαθηματικά των τραπεζών.Αγοράζω με 1 και πουλάω με 8.Μπράβο ΕΚΤ.Οπως σημειώνεις,''κάνε τα πάντα για να αποφύγουμε μια κρίση ρευστότητας'' μας το εξήγησες και το καταλάβαμε πόσο αθώο σκοπό έχεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.