Η ΕΚΤ αύξησε μόλις κατά 400 εκατ. τη ρευστότητα μέσω του ELA
18/03/2015 22:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΚΤ αύξησε μόλις κατά 400 εκατ. τη ρευστότητα μέσω του ELA

Συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το «μαρτύριο της σταγόνας» δίνοντας... ψίχουλα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οπως αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την ΕΚΤ, θα συνεχιστεί η ρευστότητα προς την Ελλάδα αυξάνοντας το ποσό κατά 400 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική οικονομία διαθέτει 3 δισ. ευρώ επιπλέον τα οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει και μπορεί να καλύψει ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον. Oπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση του Φεβρουαρίου, που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από λίγες ημέρες, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ανέρχονταν σε 65,6 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα αυτού. Πλέον το όριο για την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού τίθεται στα 69,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει εκ νέου για το τι θα γίνει με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, κι αφού θα έχει προηγηθεί ο διπλωματικός μαραθώνιος.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι τώρα το ποσό έπεσε στα 400 εκατ. ευρώ δείχνει ότι ο Μ. Ντράγκι κλείνει σταδιακά τις κάνουλες της ρευστότητας

Η φειδωλή πολιτική παροχής ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα αντικατοπτρίζει τη στάση αναμονής που τηρεί περιμένοντας να δει που θα καταλήξει η πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση που οι συζητήσεις στο Σύνοδο Κορυφής αλλά και στο ραντεβού Μέρκελ - Τσίπρα οδηγηθούν σε ναυάγο, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να κλείσει τις στρόφιγγες, δημιουργώντας πιστωτική ασφυξία.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.