05/01/2012 18:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΔΕΗ μας ... άλλαξε τα φώτα

Μια ημέρα πριν από τη γιορτή των Φώτων η ΔΕΗ αποφάσισε να ανακοινώσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και να μας αλλάξει μια για πάντα τα... φώτα. Οι αυξήσεις φτάνουν το 14,9% ενώ για τα οικιακά τιμολόγια που ενδιαφέρει εκατομμύρια νοικοκυριά, θα είναι ακριβότερα πάνω από 12%. Μαζί με το πράσινο χαράτσι, την αύξηση δηλαδή του τέλους ΑΠΕ, θα πληρώνουμε το ρεύμα κατά 15% ακριβότερο από πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ η μεσοσταθμική αύξηση είναι μόλις... 9,2% ενώ παραμένει αμετάβλητο το κοινωνικό τιμολόγιο κι αυτό των πολυτέκνων. Πάλι καλά που τους έκοψε δηλαδή.

Επίσης:

Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σε αυτή την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, οι σχετικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων έγιναν λαμβάνοντας υπόψη:

·αφενός μεν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις,

·αφετέρου δε τις σημαντικές αυξημένες δαπάνες της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σχετικές δαπάνες της ΔΕΗ ήσαν οι μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών – με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση – ενώ κατά την τρέχουσα χρήση μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Από τη μεσοσταθμική αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:

· Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – λόγω Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%,

· ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%,

· μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9% και

· ΦΠΑ 1,1%

Και για όλα αυτά δηλαδή που δε φταίει ο καταναλωτής, αυτός θα τα πληρώσει.

Για να δούμε φέτος πόσες χιλιάδες συνδέσεις θα κοπούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σταύρος avatar
  Σταύρος 05/01/2012 19:20:00

  Είναι εύκολο για ένα νοικοκυριό, με την μέτρηση να γίνεται κάθε τετράμηνο, να παρουσιάζει κατανάλωση μεγαλύτερη από 3,000KWh.
  Να κουνήσουν τους πισινούς των και να πάρουν τα πόδια των, κάνοντας τις μετρήσεις κάθε μήνα.
  Ακόμα και τις Δέκα Χιλιάδες Κιλοβατώρες να θέσουν ως όριο, αν καταμετρούν μία φορά τον χρόνο, όλοι οι καταναλωτές θα τις έχουν ξεπεράσει!
  Και να μην ξεχνάμε ότι το 25% της αξίας του Ηλεκτρικού Ρεύματος το οποίο πληρώνουμε, είναι ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ!!!
  Αρχαίε, βοήθεια έχω;!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/01/2012 21:06:13

  Με όλα της τα σάπια, η ΔΕΗ ήταν μιά χαρά όταν παρέδωσε η ΝΔ (με το φτηνότερο ρεύμα στην ΕΕ, και εντος προδιαγραφών Κιότο). Η αμαρτία ήταν όμως στημένη. Να θυμίσω το μπλοκάρισμα των μονάδων λιθάνθρακα, δήθεν από οικολόγους και δήθεν από συνδικαλίστες (έμμισθα λαμόγια και στις δύο ομάδες). Αυτή ήταν η αρχή του τέλους (της ΔΕΗ).

  Το ρεύμα, με τα μυαλά που κουβαλάμε θα ανέβει και άλλο (αλλά ρεύμα δεν θα παράγουμε). Να θυμίσω ότι η Μπιρμπίλη και ο Ζερβός, με το που ανέλαβαν προανείγγηλαν αύξηση 60% στο ρεύμα. ΠΟΥ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ; Μα τους το είχαν υπολογίσει οι εργοδότες τους, και δεν θα βαρεθώ να λέω, ότι χώρια τα ντόπια τσιράκια, οι εργοδότες είναι το βαθύ Γερμανικό κράτος που όλα τα σχεδιάζει, φροντίζει για τις τηλεπικοινωνίες μας, τον τουρισμό μας την άμυνά μας και το έμμεσο και άμεσο λάδωμα των πολτικών μας.

  Σε πρόσφατη παρουσίαση στον ΣΕΒ η Μακίνζεϋ είπε για 250% άνοδο στο ρεύμα με την Πράσινη Ανάπτυξη.

  Η πρόσφατη άνοδος είναι ΜΟΝΟ το πρώτο δειλό βηματάκι, και αφορά αναδρομικά. Ο ΔΕΣΜΗΕ έτρωγε τόσο καιρό την ζημιά από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, και δεν πήγαινε άλλο.

  Η Οριακή τιμή συστήματος, περί τα 30-35 την μεγαβατώρα όταν ήρθε ο ΓΑΠ ανέβηκε στο 60 και πρόσφατα στα 100!

  Να ξυπνήσει η ΝΔ. Χωρίς ρεύμα, φτηνό και απρόσκοπτο, ΔΕΝ υπάρχει ανάπτυξη. Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ούτε ρεύμα παράγουν και κοστίζουν 3-10 φορές όσο το συμβατικό ρεύμα. Τα κεφάλαια που χρειάζονται , κιλοβάτ προς κιλοβάτ στην ζωή τους είναι όσα και για ένα πυρηνικό (και πολύ περισσότερα από λιγνιτικό ή λιθανθρακικό). Τα μικροσυμφέρονται και οι Γερμανικές εντολές δεν είναι "εθνικό συμφέρον". Οι δήθεν θέσεις εργασίας από αιολικά και φωτοβολταϊκά θα είναι σαν της Ισπανίας. Για λίγους μήνες αλλά με μόνιμη ζημιά σε τσέπες, στην βιομηχανία και τον τουρισμό.

  Αλλά τι κάθομαι και σου λέω... Ο Σόϊμπλε το είπε: Θα βάλετε φωτοβολταϊκά, εάν θέλετε δόση. Όπερ έδει δείξαι, και ας έρθουν οι Γερμανόδουλοι να μου πούνε για εκσυγχρονισμό.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ archaeopteryx 05/01/2012 22:10:21

   Μα κι εγώ εξηγήθηκα σπαθί στο φιλλλλαράκι τον Σόϊμπλε.
   Να ξηλωθεί φράγκα για να του τα φέρουμε, να ξηλωθεί φράγκα να του τα στήσουμε (εκεί όπου εμείς θέλουμε), να ξηλώνεται φράγκα να αγοράζει την παραγωγή και τέλος να ξηλωθεί φράγκα να τα πάρει άπαξ του πέρατος του ευδόκιμου της ζωής των.
   Και φιλλλαράκια θα είμαστε.
   Άμα λάχει ναούμ'!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.