Η Γερμανία χαλαρώνει την πολιτική της προς την Ελλάδα
25/02/2014 11:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία χαλαρώνει την πολιτική της προς την Ελλάδα

«Οι Έλληνες να αποφασίζουν για τα μέτρα»: Περισσότερη ελευθερία στη διαμόρφωση του τρόπου υλοποίησης τυχόν τρίτου πακέτου επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Welt. Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει πώς θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταβολή όλου του ποσού από δεύτερο πακέτο στήριξης λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η γερμανική κυβέρνηση κάνει σκέψεις για να αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο χορήγησης της βοήθειας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα καθορίζονται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρειά τους οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά.

«Μακριά από την πρακτική του ΔΝΤ»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η γερμανική εφημερίδα die Welt, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επεξεργάζεται σχέδια ριζικών αλλαγών που προσανατολίζονται στο να δοθούν στους Έλληνες περισσότερες ελευθερίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που δεν θα περιγράφονται πλέον με τρόπο εξονυχιστικό και λεπτομερή, όπως έχει γίνει με τα προηγούμενα πακέτα στήριξης.

Αντί να προσδιορίζονται 100 στόχοι μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, οι Έλληνες θα μπορούν να θέσουν 20 μεγάλους στόχους. Το πώς θα τους υλοποιήσουν και ποια μέτρα θα πάρουν, είναι κάτι που θα αποφασίσουν μόνοι τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την πρακτική που πηγάζει κυρίως από την εμπειρία του ΔΝΤ με τις χώρες υπό ανάπτυξη», αναφέρει στην εφημερίδα πηγή του Βερολίνου. Με άλλα λόγια το Βερολίνο θεωρεί ανούσιο τον εντελώς λεπτομερειακό τρόπο που περιγράφεται στο μνημόνιο ο δρόμος επίτευξης των στόχων και προκρίνει τη συγκέντρωση σε πραγματικά μεγάλους και κεντρικούς στόχους, το πώς αυτοί θα επιτευχθούν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν διαφωνεί η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις στη βασική ιδέα των υπό διαμόρφωση αλλαγών. «Αφενός η ελληνική κυβέρνηση θα διαμόρφωνε η ίδια τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ετίθετο προ των ευθυνών της, αφετέρου θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα μέτρα που θα ελάμβανε η ίδια, πιο καλά στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης και θα ήταν πιο νομιμοποιημένα», δηλώνει ο Μάνουελ Ζαρατσίν, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. «Αυτό θα είχε σαν συνέπεια την καλύτερη συνεργασία των Ελλήνων, κάτι που θα βοηθούσε πολύ στην υλοποίηση των προγραμμάτων, θα βοηθούσε τους Ευρωπαίους και θα άλλαζε τον τρόπο που κάνει τώρα η τρόικα τους λεπτομερείς ελέγχους με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν οι Έλληνες, σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με παρατηρητές, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης επικρατεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν η κυβέρνηση δίνει μάχη με πιεστικότητα για την εφαρμογή τους, απέναντί της υπάρχει μια διοίκηση που σαμποτάρει όπου μπορεί την πολιτική της».

Πάντως στο ίδιο άρθρο γίνεται η επισήμανση ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας η Αθήνα υλοποίησε μόλις κάτι παραπάνω από το μισό των μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την τρόικα, μιας και δεν επαρκεί για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / die Welt

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ερωτηματική avatar
  Ερωτηματική 25/02/2014 11:54:26

  ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΠΑΚΕΤΟ λέμεεεεεε!!! Ούτε και με γραβιέρα στη ...φάκα. Μπα η επιμονή τους πια! Τόση αγάπη, κατανόηση και ...συμπαράσταση απ΄αυτούς ειδικά, είναι αβάσταχτη. (εκτός από ύποπτη).

 2. IP 1311.2.728 avatar
  IP 1311.2.728 25/02/2014 12:33:27

  "Η Γερμανία χαλαρώνει την πολιτική της προς την Ελλάδα" Αργά το θυμηθήκανε.

 3. Νικος avatar
  Νικος 25/02/2014 13:54:06

  "Ακόμη και αν η κυβέρνηση δίνει μάχη με πιεστικότητα για την εφαρμογή τους, απέναντί της υπάρχει μια διοίκηση που σαμποτάρει όπου μπορεί την πολιτική της». Oπως π.χ. στο βασικώτερο όλων των θεμάτων τη ΜΕΓΑΛΗ φοροδιαφυγή, όπου η κυβέρνηση δυό χρόνια τώρα δίνει μάχη με πιεστικότητα για να ανοίξει επι τέλους τη λίστα Λαγκάρντ και να εισπράξει πάνω απο 10 δίς, αλλά απέναντί της υπάρχει μια διοίκηση που σαμποτάρει το άνοιγμα της λίστας, χάνει τα στικάκια, αναζητεί πρωτόκολλα, τα παραπέμπει στην κατώτερη διοίκηση κ.λ.π.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 25/02/2014 16:20:15

  Αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στις αναγκαίες για την παραγωγική, αποτελεσματική και διάφανη λειτουργία όλων των επιπέδων του εθνικού γίγνεσθαι θεσμικές αλλαγές, θα εγκαταληφθει και θα καταρρεύσει πλήρως. Αυτό το γνωρίζει κι ο Σαμαράς κι ο Τσίπρας κι όλοι. Ομως, κάποιοι δεν το επιθυμούν. Προτιμούν την διατήρηση των εγκληματικών προνομίων τους. Ξέρουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Όπως αυτοί που έφαγαν με τις ΜΚΟ και δεν έχουν άμεση ποινική ευθύνη. Όπως είπε κι ο Ρακιτζή, τα λεφτά χάθηκαν. Το χρέος παραμένει και θεριεύει. Τα μη βολεμένα και διεφθαρμένα τμήματα του λαού υποφέρουν. Τα υποζύγια του διαφθαρμένου συστήματος δεν υποχωρούν. Πανηγυρίζουν που τα δικαστήρια τους επιστρέφουν τα προνόμια τους. Στην χυδαιότητα τους μας ταϊζουν και πατριωτισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.