24/11/2010 14:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία θέλει πρόσθετες ρήτρες στα ομόλογα

Ειδικές ρήτρες που θα οδηγούν αυτόματα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής χρεών και haircuts θέλει να προσθέσει η Angela Merkel σε όλα τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από το 2011.

Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg, δείχνει ότι τώρα το Βερολίνο επιδιώκει να επιβάλει όρους που θα οδηγήσουν σε ελεγχόμενες χρεοκοπίες δύο χρόνια νωρίτερα από το 2013, όταν και θα τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης. Επιδίωξη της κυβέρνησης Merkel είναι οι νέες ρήτρες να μπουν σε όλες τις νέες ομολογιακές εκδόσεις από το επόμενο έτος.

Ήδη, η γερμανική πρόταση για haircuts στα ομόλογα, που θα αναγκάζουν τους ιδιώτες επενδυτές να πληρώσουν μέρος του κόστους διάσωσης των καταχρεωμένων χωρών από το 2013, έχει προκαλέσει ρευστοποιήσεις στους τίτλους της περιφερειακής Ευρωζώνης. Το νέο σχέδιο της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα εντείνει τη νευρικότητα των αγορών.

Σύμφωνα με τη γερμανική πρόταση, στην περίπτωση κρίσης χρέους όπως αυτή που σήμερα βιώνει η Ελλάδα, το πρώτο στάδιο θα ήταν η ενεργοποίηση της ρήτρας για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων. Εάν το πρόβλημα χρέους επιμείνει, τότε, θα προβλέπονται περαιτέρω βήματα, όπως η μείωση της απόδοσης και της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επώνυμος avatar
    Επώνυμος 24/11/2010 22:37:11

    Χμμμ, αποκλείεται τώρα πια οι Γερμανοί να μην καταλαβαίνουν τι κάνουν. Και τι προκαλούν με αυτά που κάνουν. Αδέρφια, μάλλον η Ανγκέλα αποφάσισε να διαλύσει το ευρώ. Αυτό που ζητάει είναι να υπονομεύσει την αξιοπιστία όλων των ομολόγων της ευρωζώνης, πιστεύοντας ότι θα νικήσει αυτή ως "καλύτερη" από τους άλλους.

    Αχ, να ήμασταν κι εμείς τόσο δα πειθαρχημένος λαός... Σκόνη θα τους είχαμε κάνει τους Γερμανούς σε όλα τα μέτωπα. Ξέρω τι σας λέω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.