#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2012 12:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γαλλία αποκλείει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας«Η ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή», αναφέρει έκθεση για το μέλλον της ευρωζώνης που επιδόθηκε προχθές στον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Η έκθεση χαρακτηρίζει μη αξιόπιστα τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αποκλείει μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, λόγω της σημαντικής συμμετοχής του στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Την έκθεση υπογράφει ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (1995-1997) Ζαν Αρτουί, ενώ την εκπόνηση είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, η έξοδος της Ελλάδας από ευρώ θα πρέπει να αποκλειστεί, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και την ευρωζώνη. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα βρισκόταν, όπως είπε, σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι η Αργεντινή το 2002, διότι η Αργεντινή είχε μια αναδυόμενη οικονομία, με ισχυρό εξαγωγικό δυναμικό, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Για την ευρωζώνη η αποχώρηση της Ελλάδας θα προκαλούσε σημαντικές ρωγμές στο οικοδόμημα και στη συνέχεια, σχεδόν άμεσα, κατάρρευση, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού το νόμισμά της θα γινόταν καταφύγιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, οι χώρες της ευρωζώνης φέρουν σημαντική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, γιατί η Ελλάδα, όπως τονίζει, έγινε δεκτή στο ευρώ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που έγινε δεκτή, θα πρέπει να στηριχθεί από τους εταίρους χωρίς κηδεμονίες και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά άφησαν (οι εταίροι) τα πράγματα να επιδεινωθούν, επικυρώνοντας και παραποιημένα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον κ. Αρτουί, εάν υπήρχε διεθνές δικαστήριο που θα αναλάμβανε να εξετάσει το θέμα, δεν θα καταδίκαζε την Ελλάδα, αλλά τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Για την επόμενη μέρα θεωρεί ότι το μέγεθος της Ελλάδας, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, επιτρέπει σήμερα τη στήριξή της χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν αναμένει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, τουλάχιστον άμεσα, αλλά δεν αποκλείει να τεθεί τέτοιο θέμα ύστερα από μια διετία, εάν δεν επιλυθεί με μόνιμο τρόπο το σημαντικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας η σημαντική συμμετοχή του στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Επειδή ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, η ευρωζώνη θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποφευχθεί μια μετάδοση του ελληνικού προβλήματος, καταλήγει η έκθεση.

Γενικότερα για το μέλλον της ευρωζώνης, η έκθεση αναφέρει ότι οι σχέσεις των «27» κρατών-μελών δεν έχουν τίποτα το κοινό με το «δέσιμο» μεταξύ των «17» που μετέχουν στο ευρώ. Κι αυτό γιατί, όταν μια χώρα εντάσσεται στην ευρωζώνη, στερείται του βασικού εργαλείου άσκησης πολιτικής το οποίο είναι το νόμισμά της, που σημαίνει ότι δεσμεύεται για πάντα πως θα είναι αλληλέγγυα έναντι μιας άλλης χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την επισημοποίηση του Eurogroup, ώστε να λαμβάνει από μόνο του αποφάσεις, χωρίς να περνάει από το Συμβούλιο Ecofin, καθώς επίσης να είναι το ίδιο πρόσωπο ο πρόεδρος του Eurogroup και ο επίτροπος για το ευρώ και να διαχειρίζεται ένα κοινό ταμείο, με πόρους προερχόμενους από τις χώρες της ευρωζώνης.

Τέλος, προτείνει ένα μίγμα πολιτικής που θα συνδυάζει εθνική κυριαρχία και ομοσπονδιακή διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταστεί η Eurostat ανεξάρτητη αρχή και να τεθεί μια προθεσμία πέντε ετών στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από όλες τις χώρες. Για την επίβλεψη και εποπτεία της λειτουργίας της ευρωζώνης προτείνει να συσταθεί μια μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από εθνικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές των χωρών της ευρωζώνης.

Νίκος Μπέλλος για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jeronymo avatar
  Jeronymo 08/03/2012 12:20:50

  Οι Γάλλοι μας απαγορεύουν και να χρεοκοπήσουμε.
  Λες και είμαστε η μπανανία τους και πρέπει να πάρουμε την άδειά τους.
  Ρε δεν πάτε στον αγύριστο "εταίροι" του κ...λου;;;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Jeronymo 08/03/2012 14:30:55

   Μπανανίες γίνονται οι χώρες που χρεωκοπούν.
   Άρα μας απαγορεύουν και να γίνουμε μπανανία.
   Χε χε, μας περιορίζουν το "κυριαρχικό δικαίωμα" της αυτοκαταστροφής !!!!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Jeronymo 08/03/2012 14:37:28

   Οι "επιχειρηματίες" που χρεωκοπούν (ή "χρεωκοπούν" - δολίως) μια χώρα, τι γίνονται μετά;
   Επιχειρηματίες - μπανανοφάγες μαïμούδες, ή επιχειρηματίες που επενδύουν τη λέζα σε χώρες με μαïμούδες.
   Στην Καραïβική, εκεί που έχουν τη λέζα....
   * λέζα = εξαπάτηση, δολιοφθορά σε βάρος τρίτου (στην περίπτωσή μας του κοινωνικού συνόλου). Συνώνυμο: ~που*τιά.
   Χρησιμοποιείται και ως ρήμα λεζάρω.

 2. δρόμος avatar
  δρόμος 08/03/2012 12:33:36

  "Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου καλούνται στις 27 Μαρτίου οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με "Τα Νέα".

  Η κλήση γίνεται κατόπιν σχετικών αιτημάτων της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο και ανακοινώθηκε χθες στην Αθήνα από την επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, παρουσία στελεχών της «εναλλακτικής» τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές.

  Είχε προηγηθεί «μάχη» των Ευρωσοσιαλιστών, με τον επικεφαλής της ομάδας Χάνες Σβόμποντα να καταγγέλλει με επιστολή του προς τους Όλι Ρεν και Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα για αλαζονική και αποικιοκρατική συμπεριφορά στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε χθες και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Ρόμπερτ Γκέμπελς.

  «Το δεύτερο Μνημόνιο και ο τρόπος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό μας έχει επιεικώς αναστατώσει. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά διαβάζει κανείς το κείμενο και συνειδητοποιεί ότι από πίσω υπάρχει ιδεολογικό κίνητρο» τόνισε ο Γκέμπελς και πρόσθεσε «υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής λογοδοσίας στην ΕΕ. Για πρώτη φορά θα γίνει δημοκρατικό έλεγχος των μελών της τρόικας."

  Πηγή: www.athina984.gr

 3. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 08/03/2012 13:51:48

  Παράδοξοἓνας Γκέμπελς νά διαπιστώνει ὃτι πίσω ἀπό τό μνημόνιο ὑπάρχει ἰδεολογικό κίνητροκαί ἐνθαρρυντικό συνάμα,ὃμως ὃσο πιό πολύ δέν μᾶς χρεοκοπούνε,τόσο πιό πολύ φοβᾶμαι ὃτι τό τέλος πλησιάζει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.