#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2014 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΒΡ, ξανά στην ελληνική αγορά μέσω των κοιτασμάτων του ΠρίνουH συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International. Παράλληλα, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ (John Kittmer) και της Κάλολ Χόουλ (Carol Howle), επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη που υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθυνοντα συμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.

Η επανάκαμψη της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα, στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης. Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα στέλνουν τις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τονίζοντας ότι «Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα.

Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι η συμφωνία αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τις δύο εταιρίες και το ελληνικό Δημόσιο.

e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 13/01/2014 19:57:49

  Εμείς ονειρευόμασταν ότι οι υδρογονάνθρακες θα βοηθούσαν να γίνει η Ελλάδα Νορβηγία, αλλά μάλλον Νιγηρία θα γίνουμε...

  • anideos avatar
   anideos @ Στέργιος 13/01/2014 21:24:00

   Οποτε βαζουμε τους σκανδιναβους για πρωτυπα μας βγαινει ξυνο...
   Οι Νορβιγοι νομιζω πρωτα φτιαξαν το νοου χαου για την εξωρηξη και μετα εψαξαν να βρουν αν εχουν πετραιλεο...
   Εμεις θελουμε με σιρμα, καζμαδες αντε και λιγο τσιγκο να γινουμε παραγογος πετρελαιοειδων...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ anideos 13/01/2014 23:05:32

    Υποτιμάτε πολύ τους συμπατριώτες μας. Αλλά ακόμη κι αν έχετε δίκιο, δεν είναι λόγος αυτός να ξεπουλήσουμε τα πάντα στις πολυεθνικές.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ anideos 14/01/2014 00:00:13

    (Νορβηγοί, πετρέλαιο, παραγωγός, εξόρυξη )

    Έλεος, πονέσαν τα μάτια μας...

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Μικρασιάτης 14/01/2014 13:20:24

     Μικρασιατη εχεις παρακολουθησει δημοσιογραφους να μιλανε; να μην πω για σημερινους μαθητες οταν θα βγουν στο...κουρμπετι. Σε λιγο δεν θα μας κανει πια εντυπωση. Ειναι και τα καινουργια τηλεφωνα, θα τους υπαγορευουμε κι αυτα θα γραφουν σαν τις παλιες δακτυλογραφους, οποτε παει και η γλωσσα....

 2. aris. Aold avatar
  aris. Aold 13/01/2014 22:02:04

  Η περιεκτικότητα σε θείο του πετρελαίου του Πρίνου είναι πολύ υψηλή άρα και το κόστος διύλισης υψηλό.

  Για αυτό και για να προχωρήσει η επένδυση την δεκαετία του 70 η ελληνική κυβέρνηση τότε σωστά υποχρέωσε τα Ελληνικά Πετρέλαια να αγοράσουν το σύνολο της παραγωγής.

  Η απόφαση της ΒP να αγοράζει το παραγόμενο πετρέλαιο είναι πολύ σημαντική γιατί στόχος της είναι η εμπλοκή στις ερευνες που θα γίνουν σε ελληνικές πετρελαιοπιθανές περιοχές.

  Προφανώς η ΒΡ θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα που έχει η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται ήδη τον Πρίνο.

  Λίγα μίλια μακρύτερα ανάμεσα στην Θάσο και στις Τουρκικές ακτές είναι το περίφημο κοίτασμα του Μπάμπουρα δυναμικότητας πολλαπλάσιας του Πρίνου.

  Το κοίτασμα αυτό είναι σε περιοχή αμφισβητούμενη από την Τουρκία (είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι μιλίων από τις ηπειρωτικές ελληνικές ακτές αλλά εντός της υφαλοκρηπίδας της νήσου Θάσου).

  Τα κοιτάσματα Πρίνου και Μπάμπουρα είναι σε παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς και άρα η γνώση του υπεδάφους που έχει η ελληνική κοινοπραξία ιδιαίτερα σημαντική.

  Αξίζει να φωτισθεί περαιτέρω η συμφωνία αυτή γιατί είναι πολύ σημαντικότερη πολλών άλλων που έχουν ανακοινωθεί.

  Επίσης η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο έχει προχωρήσει σε πρόταση να μετατρέψει τον υπόγειο ταμιευτήρα σε μια φυσική Ψυττάλεια που θα αποθηκεύεται φυσικό αέριο που θα μπορεί να διοχετεύεται μέσω Βουλγαρίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

  Η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται αυτή την στιγμή τον Πρίνο από ότι φαίνεται κάνει εξαιρετική επιστημονική δουλειά αφού παρέλαβε ένα σχεδόν νεκρό κοίτασμα και με διάφορες τεχνικές αύξησε την αποληψιμότητα του κοιτάσματος σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ aris. Aold 14/01/2014 08:01:50

   Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα.Οπως αντιλαμβάνεσαι από τα περισσοτερα σχολια η γενικη επιστημονικη ασχετοσυνη κανει αδυνατη οποιαδήποτε εξηγηση.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ψυχραιμια 14/01/2014 10:38:58

    Δηλαδή, φίλοι aris και ψυχραιμία, η BP έκανε πέτρα την καρδιά της και είπε: "Αν είναι να βοηθήσω την Ελλάδα να επιβληθεί γεωστρατηγικά επί της Τουρκίας, ας το αγοράσω το ρημάδι το κοίτασμα κι ας έχει περισσότερο θειάφι από ό,τι πρέπει, χαλάλι...";
    Ωραία επιστημονική σχετικοσύνη έχετε.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ aris. Aold 14/01/2014 16:24:43

   Σωστά τα δεδομένα που γράφεις αγαπητέ aris.Aold.
   Μία μόνη διόρθωση: μια φυσική ..Ρεβυθούσα, όχι Ψυττάλεια.

 3. DIMITRI1977 avatar
  DIMITRI1977 13/01/2014 22:22:04

  Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτή είναι η έναρξη του ξεπουλήματος των κοιτασμάτων ζει στην κοσμάρα του...

  • Tassos avatar
   Tassos @ DIMITRI1977 14/01/2014 21:51:30

   Καλά εσύ μην τα πουλάς. Φά 'τα :-) Η τιμή που δίνει η BP είναι πάντως αρκετά υψηλή (και καλοδεχούμενη)

 4. VPX avatar
  VPX 13/01/2014 22:47:27

  Άρχισε το κανονικό πλιάτσικο

 5. kod avatar
  kod 15/01/2014 15:02:26

  τελικά από Δανία του νότου γίναμε Νιγηρία του βορρά.

  Για τους ειδικούς ερώτηση κρίσεως: πόσα θα πάρει το ελληνικό δημόσιο από τα συνολικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα βρεθούν:

  Α.) το 50%
  Β.) το 25%
  Γ.) το 1%
  Δ.) τίποτα

  • Tassos avatar
   Tassos @ kod 15/01/2014 16:06:38

   20-40 είναι η διεθνής πρακτική

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.