19/08/2011 15:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αυστρία προτείνει να λάβουν εγγυήσεις μόνο οι χώρες που δεν έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα

Η Αυστρία προτείνει να λάβουν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας των οποίων - τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες - δεν έχει σημαντικά ποσά ελληνικών ομολόγων και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί σημαντικές εγγυήσεις για την προστασία του.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ έστειλε επιστολή στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με την οποία προτείνει να συνδεθούν τα αιτήματα των χωρών για εγγυήσεις για τα δάνειά τους στην Ελλάδα με την προστασία που διασφαλίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας κάθε χώρας, μέσα από την παράλληλη διαδικασία της συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, όπως αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Το Ρόιτερ σημειώνει ότι οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας, θα έχουν μία ζημιά 21% για τα ομόλογα που έχουν του ελληνικού Δημοσίου, αλλά θα μπορούν να ανταλλάξουν αυτά με νέα ομόλογα, τα οποία θα είναι ασφαλή και εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Η ανταλλαγή αυτή, αναφέρει το Ρόιτερ, περιορίζει τις δυνητικές ζημίες των ιδιωτών και ανακουφίζει τις χώρες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Με την πρότασή της, η αυστριακή υπουργός θέλει να εξαιρέσει τις χώρες αυτές, όπως και άλλες που έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, με το επιχείρημα ότι αυτές θα λάβουν εγγυήσεις για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες τους.

Το θέμα των εγγυήσεων τέθηκε χθες από την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία, μετά τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγύησης για το δάνειο που πρόκειται να δώσει. Η κυρία Φέκτερ δήλωσε ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα συνίσταται στη χορήγηση ως εγγύησης ποσού σε μετρητά ίσου με το 20% της ονομαστικής αξίας του δανείου που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε η κυρία Φέκτερ, ότι στην πραγματικότητα οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτήσουν την εγγύηση υπέρ της Φινλανδίας. Η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρότασή της θα διαλύσει τις εντάσεις από τη μονομερή απόπειρα της Φινλανδίας να διασφαλίσει εγγύηση σε μετρητά για τα δάνεια της στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα σχετικά με τη σημασία της πρότασής της για την Αυστρία, η υπουργός είπε: «Έχουμε χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού μας τομέα, που σημαίνει ότι θα πάρουμε εγγυήσεις (σ.σ.: για το δάνειο που θα δώσει το αυστριακό δημόσιο στην Ελλάδα)». Συνεχίζοντας, είπε: «Γνωρίζω ότι αν όλοι ζητήσουν εγγύηση, τότε (το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα) δεν θα είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί. Για το λόγο αυτό πρότεινα… να συνδυάσουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - την προστασία του ιδιωτικού τομέα - με την προστασία μέσω εγγυήσεων για τα κρατικά δάνεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 19/08/2011 15:11:25

  Δύο χρόνια μια ολόκληρη χώρα στο γύψο.
  Δύο χρόνια στο ψυγείο.

  Και γιατί;
  Για να κρατήσουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω τις καρέκλες τους.

  Μιλάμε για ατελείωτο ψώνιο εξουσιομανίας.
  Ψώνιο σε επίπεδο αυτοκαταστροφής.

  Κλείστε το επιτέλους το μαγαζί ρε μάγκες δεν πάει άλλο, δεν προχωράει πλέον αυτή η επιχείρηση. Πάμε γι'άλλα.

  Μέχρι πιο σημείο εξευτελισμού πρέπει να φτάσουμε για να το καταλάβετε.

 2. φωνη avatar
  φωνη 19/08/2011 15:21:18

  Ααααααααααα όχι θέλουμε και μεις εγγυήσεις για τα χρήματα που αδίκως μας πέρνει η κυβέρνηση. Εγγύηση ότι όταν ξεπεράσει την κρίση θα μας τα επιστρέψει το κράτος.

  • Απορία avatar
   Απορία @ φωνη 19/08/2011 15:24:52

   +100000

  • φωνη avatar
   φωνη @ φωνη 19/08/2011 15:34:58

   Θα υπογράψει τώρα ένα συμφωνητικό να επιστρέψει το κράτος σε όλα τα ενήλικα μέλη των μικρομεσαίων νοικοκυριών τον τωρινό βασικό μισθό για όσους μήνες πήραν και συνεχίζουν να πέρνουν μέτρα του μνημονίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.