23/11/2011 17:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζοφερή η κατάσταση στην Ευρώπη

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται την Τετάρτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την έκθεσή τους σε χρεόγραφα της ευρωζώνης καθώς βλέπουν την κρίση να διαχέεται από την "περιφέρεια" στον "πυρήνα" της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.  Σε αυτό το κλίμα, νέα ρεκόρ σημειώνουν την Τετάρτη τα πενταετή CDS Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας στις 246 μ.β. (+6 μ.β.), 360 μ.β. (+9,00 μ.β.) και 491 μ.β., αντίστοιχα.  Την ίδια ώρα, σε δυσθεώρητα επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα και τα πενταετή ελληνικά CDS στις 9.178 μ.β., ενώ τα CDS Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, και Ιταλίας βρίσκονται στις 737 μ.β., 1.086 μ.β. και 565 μ.β., αντίστοιχα.
Μικρότερες μεταβολές παρατηρούνται στα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία διαητρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χωρίς ωστόσο να καταγράφουν σήμερα αξιόλογες μεταβολές. Αναλυτικά, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund υποχωρεί στις 2.688 μ.β. την Τετάρτη, κατά 6,16 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Μικτές και ήπιες μεταβολές σημειώνουν αυτή την ώρα και τα spreads Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας στις 622 μ.β. (-0,07 μ.β.), 930 μ.β. (+0,41 μ.β.), 468 μ.β. (+5,82 μ.β.) και 489 μ.β. (-1,13 μ.β.), αντίστοιχα.

FITCH: ΚΡΑΤΑ «ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ» ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΕ ΑΑΑ

Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings εξέδωσε ειδική έκθεση για την γαλλική οικονομία, όπου διατηρεί μεν την αξιολόγηση ΑΑΑ και το Stable Outlook, αλλά προειδοποιεί ότι, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση για την βελτίωση του συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ, η Γαλλία «μετά βίας» θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ανώτατης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.  Ο οίκος αποδέχεται ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν βελτιώσει την αξιοπιστία του προγράμματος σταθεροποίηση, αλλά θεωρεί ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% επί του ΑΕΠ το 2013.  Επιπλέον, εάν η Γαλλία ενεργοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο EFSF, το χρέος επί του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 95% του ΑΕΠ, που θα τοποθετήσει την οικονομία στην υψηλότερη θέση της κλίμακας που συνάδει με την διατήρηση της αξιολόγησης «ΑΑΑ».

BAROSSO: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΖΟΦΕΡΗ

Πολύ πιο ζοφερή είναι η εικόνα της οικονομίας σήμερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Olli Rehn, κατά την παρουσίαση των προτάσεων για τα ευρωομόλογα. Συγκεκριμένα, ο Barroso τόνισε πως δεν έχουν γίνει αρκετά για την υλοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποκτασταθεί ο τραπεζικός δανεισμός στην οικονομία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι χωρίς αυστηρότερη διακυβέρνηση, θα είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να διατηρηθεί το ευρώ, καθώς και ότι "οι χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη για περισσότερη διακυβέρνηση και πειθαρχία". Προειδοποίησε ότι θα πρέπει "να έχουμε ξεκάθαρη, αποφασιστική απάντηση για τις αγορές σχετικά με τις δεσμεύσεις για την πειθαρχία".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 23/11/2011 17:54:33

  “It just shows that investors are not only shying away from [peripheral] euro-zone bonds, but are turning away from the euro zone in general ”
  “it is a further sign of a lack of demand for European paper”

  *ttp://www.marketwatch.com/story/poor-german-auction-shows-crisis-hitting-core-2011-11-23?siteid=bnbh

 2. Απορία avatar
  Απορία 23/11/2011 17:54:58

  Αναστενάζουν οι βίλλες σε Εκάλη και Ψυχικό.
  Κλαυθμός και οδυρμός.

  Βάστα ευρώ λίγο ακόμη να προλάβουμε εμείς οι καναλάρχες και οι νταβατζήδες να κάνουμε τα ευρώ μας δολλάρια και χρυσό.
  Βάστα λίγο ακόμα ευρουλάκι μου σε παρακαλώ...

  Φιλιππινέζες μας "δημοσιογράφοι" βρίστε τον Σαμαρά μπας και υπογράψει και κρατήσει το ευρώ κανα μήνα παραπάνω.
  Άντε να προλάβουμε να τα αλλάξουμε τα μαμημένα τα ευρώ κι έχουμε δις από δαύτα στην Ελβετία.

  Άντε μπας και προλάβουμε.
  Βρίστε, φοβίστε, απειλήστε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.