Ζαριά το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ουκρανία
28/03/2014 12:52
Του Τόμας Τζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζαριά το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ουκρανία

Τη χορήγηση δανείου προς την Ουκρανία που θα κυμαίνεται, αρχικώς, μεταξύ 14 – 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε το ΔΝΤ . Οι «χάρες» αυτές, βέβαια, έχουν αντίτιμο. Και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να δώσει 14 με 18 δις δολάρια έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Το πακέτο της βοήθειας περιλαμβάνει 50% αύξηση του κόστους ενέργειας για κάθε νοικοκυριό.

Το ΔΝΤ υποσχέθηκε να δώσει στην Ουκρανία τα επόμενα δυο χρόνια μια σανίδα σωτηρίας, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του Κλιμακίου του στο Κίεβο. Το συνολικό ύψος της βοήθειας στη δοκιμαζόμενη χώρα σύμφωνα με τη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ θα ανέλθει στα 27 δις δολάρια στη διάρκεια των δυο αυτών χρόνων.

Σύμφωνα με τη δήλωση, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις αρχές υπόκειται σε έγκριση από τη Διεύθυνση του ΔΝΤ και από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται τον Απρίλιο, μετά από υιοθέτηση εκ μέρους των αρχών (της Ουκρανίας) ενός δυνατού και συνολικού πακέτου προκαταρτικών δράσεων με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για διαρκή ανάπτυξη.»

Σύμφωνα με τις αναλύσεις το πακέτο θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας και να επουλωθεί η ζημιά που έχει επέλθει από την τετράμηνη κρίση.

Βέβαια όπως συμβαίνει παντού με τα προγράμματα του ΔΝΤ το πακέτο βοήθειας συνοδεύεται από πολύ σκληρούς όρους και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, « η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα θα επικεντρωθεί στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων αυτού του τομέα, με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Ένα βασικό βήμα είναι η δέσμευση για την βήμα προς βήμα μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα με μετακίνηση της λιανικής και των τιμολογίων του φυσικού αερίου θέρμανσης σε πλήρη ανάκτηση του κόστους, σε συνδυασμό με την έγκαιρη ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου «.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ υποσχέθηκε ότι η ενεργειακή μεταρρύθμιση «θα συνοδευτεί από κλιμάκωση της κοινωνικής προστασίας έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στους πλέον ευάλωτους. Με την πάροδο του χρόνου, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί επίσης στην βελτίωση της διαφάνειας των λογαριασμών της Naftogaz και την αναδιάρθρωση της εταιρείας για να μειώσει το κόστος της και να αυξηθεί η αποδοτικότητα της.»

Η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας συμφώνησε με τα διόλου δημοφιλή μέτρα του ΔΝΤ, όπως η αύξηση κατά 50% από την 1η Μαΐου της τιμής του φυσικού αερίου. Εδώ και αρκετό διάστημα το ΔΝΤ είχε ζητήσει από το Κίεβο να μειώσει τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, οι οποίες κόστισαν 7,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2012.

Από την 1η Απριλίου η Ουκρανία θα αρχίσει να πληρώνει 500 δολάρια για τα 1000 κυβικά μέτρα για το ρωσικό αέριο, σε αντίθεση με τη μειωμένη τιμή που πληρώνει μέχρι σήμερα 268,5 δολάρια. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αντιποίνων του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι θα σταματήσει η έκπτωση 33% της Gazprom, με δεδομένο ότι η Naftogaz χρωστάει 2 δις δολάρια. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μεντβέντεφ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η τιμή μπορεί να αυξηθεί ακόμη 100 δολάρια όταν σταματήσει να ισχύει η συμφωνία του Χάρκοβου για τη βάση της Σεβαστούπολης, όπου ελλιμενίζεται ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Μια συμφωνία η οποία με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα δεν υφίσταται.

Οι σκληροί όροι του ΔΝΤ ενέχουν κινδύνους για την Ουκρανία με δεδομένο ότι μια βουτιά στην αγοραστική δυνατότητα των Ουκρανών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ήδη παρατηρούμενης αστάθειας στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε 15 δις δολάρια πακέτο οικονομικής βοήθειας

προς την Ουκρανία, με όρο την ύπαρξη συμφωνίας με το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Η συμφωνία με το ΔΝΤ, αναμένεται να απελευθερώσει περαιτέρω βοήθεια, από την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα, και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατικοί που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ, αφαίρεσαν τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ από το νομοσχέδιο για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, 1 δις δολάρια σε εγγυήσεις δανείων προς την Ουκρανία και ακόμη 150 εκ. δολάρια απευθείας βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στις αρχές της εβδομάδας είπε ότι θα δώσει 1,5 δις σε μορφή δανείων και βοήθειας στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν στην οικονομική μεταρρύθμιση, και την αναβάθμιση των σπιτιών και της αποχέτευσης στο Κίεβο.

Η ύφεση της ουκρανικής οικονομίας θα ανέλθει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας,, στο 3% το 2014. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 40,5 του ΑΕΠ και η χώρα αναμένεται να χρειαστεί 35 δις δολάρια τα επόμενα δυο χρόνια για να σταθεί στα πόδια της.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κριμαία, την προσάρτησή της από τη Ρωσία, και το συνεχιζόμενο αναβρασμό στις ανατολικές περιοχές της χώρας, η οικονομική σταθεροποίηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η συνοχή της Ουκρανίας.

Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ και η ροή των χρημάτων από τη διεθνή κοινότητα θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μένει να δει κανείς τις επιπτώσεις που θα έχει το σκληρό πρόγραμμα οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο λαό της χώρας, ο οποίος ήδη έχει περάσει μια τρομερά δύσκολη δοκιμασία το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί αφού θα έχει να ισορροπήσει μεταξύ μιας σκληρής αλλά αναγκαίας μεταρρύθμισης ενός βαθιά διεφθαρμένου συστήματος και της υπομονής που θα χρειαστεί να επιδείξει ο βαθιά ταλαιπωρημένος λαός της χώρας.

Η ανακοίνωση από την Γιούλια Τιμοσένκο ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις επερχόμενες εκλογές δεν προδιαθέτει, παρά την φυλάκισή της από το προηγούμενο καθεστώς, θετικά για κάτι νέο και άφθαρτο με αποτέλεσμα όποιος βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος του ΔΝΤ και το μέλλον της χώρας γενικότερα. Πρόκειται για μια ζαριά που είναι δύσκολο να κάτσει.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 28/03/2014 19:37:33

    "Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατακτήσεις και να υποδουλώσεις ένα έθνος. Ο ένας είναι με το σπαθί. Ο άλλος με το χρέος.» ~Τζων Άνταμς (1735-1826), 2ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τζων Πέρκινς (κάτι ανάλογο με τον Πωλ Τόμσεν): "Εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου" (2004). Η συγκλονιστική, εκ των έσω ιστορία, για το Πώς η Αμερική, κυριολεκτικά κατέκτησε τον κόσμο όλο. http://youtu.be/RVsB07CcSNw

  2. ΚΜ avatar
    ΚΜ 28/03/2014 22:25:42

    Εδώ κολλάει γάντι η έκφραση για τους Δυτικο-Ουκρανούς: «Έβαλαν τα χέρια τους, κι έβγαλαν τα μάτια τους». Φυσικά έβαλαν και άλλοι το χεράκι τους (Γερμανοαμερικάνοι) αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Φάτε τώρα μνημόνιο στο κεφάλι Ουκρανοί και αύξηση 50% στο αέριο, αφού δεν σας άρεσε η έκπτωση 33% από τον Πούτιν και να'χετε και την Κριμαία. Κι άμα βγάλετε τον χειμώνα από το κρύο, τα ξαναλέμε. Κρίμα μόνο σε όσους συμπατριώτες τους πήραν στο λαιμό τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.