Εύλογες δαπάνες διαβίωσης για 4μελή οικογένεια τα 1.347 ευρώ μηνιαίως
10/04/2014 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εύλογες δαπάνες διαβίωσης για 4μελή οικογένεια τα 1.347 ευρώ μηνιαίως

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση χιλιάδων δανείων και λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών μετά τη θέσπιση των εύλογων δαπανών διαβίωσης μιας 4μελούς οικογένειας. Συγκεκριμένα, όπως εισηγείται το υπουργείο Ανάπτυξης, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1.347 ευρώ το μήνα καθαρά και χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις δανείων ή ενοίκια. Ο κανόνας αυτός θα ισχύσει από το 2015 και θα αποτελέσει τη βάση ώστε οι τράπεζες να προχωρούν σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, κι όχι μόνο.

Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν εκτός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος κι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Ζαννιάς - και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κύματος κόκκινων δανείων στο επόμενο διάστημα, διαμορφώθηκε το πλαίσιο των μηνιαίων «εύλογων δαπανών διαβίωσης» ανάλογα με την κατηγορία του δανειολήπτη, ενήλικας, ζευγάρι, ζευγάρι με ένα παιδί, ζευγάρι με 2, 3 ή 4 τέκνα, για ολοκληρωθεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τις ρυθμίσεις των επισφαλών δανείων . Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν το καθαρό ποσό μπορεί να φθάσει για μια οικογένεια με δύο ενήλικες και τέσσερα τέκνα είναι τα 2.280 ευρώ μηνιαίως.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημα του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του. Επιδιώκεται δηλαδή η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, και παρέχεται ένας «μπούσουλας» ώστε να οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αναφέρονται στα έξοδα που κάνει ένα νοικοκυριό πέραν αυτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κατοικίας. Οι ομάδες των δαπανών είναι:

1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, οι οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες.

2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης

3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές

4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Έτσι οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» για ένα άτομο ανέρχονται στα 537 ευρώ μηνιαίως, για ένα ζευγάρι στα 906 ευρώ, για έναν ενήλικα με ένα παιδί στα 758 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί στα 1.1206 ευρώ και για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ανέρχονται στα 1.347 ευρώ μηνιαίως.

Μ' αυτό τον «κατάλογο» οι τράπεζες θα προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με τους έχοντες δάνεια που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 11/04/2014 11:42:11

  ...εύλογες δαπάνες... και με τις ευλογίες σας! Σε ποιούς απευθύνεστε; Λίγη σοβαρότις, κ.κ., δεν βλάπτει...μάλλον το απαιτούν, το επιβάλλουν οι περιστάσεις!

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Δήμητρα 11/04/2014 18:07:55

   .. κι ο δαίμων του ... πληκτρολογίου εμφανίστηκε... Διόρθωση: σοβαρότης.

 2. cielo avatar
  cielo 11/04/2014 12:12:33

  Απορια. Αυτες οι ευλογες δαπανες διαβιωσης αφορουν μονο δανειοληπτες? Δηλαδη εμεις οι υπολοιποι που δεν δανειστηκαμε ποτε ουτε δεκαρα δεν ξοδευουμε ευλογως για να διαβιωσουμε? Συμφωνοι, να ισχυσουν οι ευλογες δαπανες διαβιωσης για τους δανειοληπτες οσον αφορα τις υποχρεωσεις τους προς τις τραπεζες αλλα να ισχυσουν και για ολους τους υπολοιπους που δεν ειμαστε δανειοληπτες οσον αφορα τον φορο εισοδηματος! Πρωτα να αφαιρουνται αυτες οι δαπανες απο το εισοδημα και επι του υπολοιπου να επιβαλλεται ο φορος. Αλλιως, οσοι δεν δανειστηκαμε ποτε νιωθουμε ηλιθιοι και θυματα. Τοσο απλα.

 3. stelios avatar
  stelios 14/04/2014 07:05:24

  Είχα δάνεια σε τράπεζες, οι οποίες δε μου κουρεύανε τα δάνειά μου αν και άνεργος. Η τελευταία ρύθμιση εντωμεταξύ δε σου εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας, μόνο για το 2014 σε προστατεύει. Αν δεν υπάρχει άνθρωπος να σε καθοδηγήσει, χάνεσαι σχετικά με το τι σε συμφέρει. Μίλησα στη Δικηγόρο Νίκη Κατηφόρη στην Αθήνα και την προτείνω ανεπιφύλακτα. Αν είχα αφεθεί στις τράπεζες, δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Εδώ βλέπουν ότι έχεις χάσει δουλειά και το μόνο που σου προτείνουν είναι ευκολία για 1-2 χρόνια και επιμήκυνση (δλδ στην ουσία θα πληρώσω περισσότερα). Μόνο δικαστικά παιδιά λύνεται το θέμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.