#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2012 19:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εφικτή πλέον η επιμήκυνση μετά το «πυρηνικό όπλο» του ΝτράγκιΗ απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ενεργοποιήσει το «πυρηνικό οπλοστάσιο», δηλαδή την ανεξάντλητη ρευστότητά της, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις σημαντικής υποχώρησης των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η δρομολόγηση συνολικής λύσης στην ευρωζώνη ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση και των επιμέρους προβλημάτων χωρών. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης καταγράφεται μια σαφέστατη βελτίωση του κλίματος υπέρ της χώρας μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική προοπτική εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων, τον επόμενο μήνα, για την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφορικά με το «πακέτο» των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αυτή τη φορά σε αντίθεση με τις σπασμωδικές κινήσεις του παρελθόντος, φαίνεται ότι έγινε σημαντική προεργασία στη διάρκεια του Αυγούστου με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να θεωρείται ολοκληρωμένη.

Ανακοινώνοντας την παρέμβασή της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μέχρι τριετούς διάρκειας, χωρίς χρονικά και ποσοτικά όρια, η ΕΚΤ έστειλε ένα διπλό μήνυμα στις αγορές. Το πρώτο είναι πως το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Το δεύτερο μήνυμα, που θεωρείται επίσης εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι οι επενδυτές θα γνωρίζουν πλέον πως η ΕΚΤ με την απεριόριστη ρευστότητά της θα αγοράζει και η ίδια ομόλογα μιας χώρας με τους ίδιους όρους, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο «κουρεμάτων», όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ έλαβε και άλλη μία σημαντική απόφαση με την οποία στην ουσία εξουδετερώνει τους οίκους αξιολόγησης, ανακοινώνοντας ότι θα παρέχει πλέον ρευστότητα στις τράπεζες, αποδεχόμενη κρατικά ομόλογα ως εγγύηση ανεξάρτητα από τη βαθμολογία της εκδότριας χώρας. Η απόφαση δεν αφορά προς το παρόν τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης που δρομολογείται για τη χώρα μας.

Η ενεργοποίηση της ΕΚΤ αποτελεί και τη σημαντικότερη απόφαση από την εμφάνιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2009, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις άλλες χώρες του Νότου. Μαζί με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, που επίσης έχει δρομολογηθεί, θα συμπληρώσουν το κενό που υπήρχε στο γνωστό «πακέτο» της οικονομικής κυβέρνησης το οποίο προβλέπει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

Στο τραπέζι σενάριο για νέο κούρεμα ομολόγων

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπό την προϋπόθεση ότι το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ θα ψηφιστεί από τη Βουλή, το Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου ή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πως η επόμενη δόση δεν επιλύει το πρόβλημα, θα χρειαστούν κι άλλες αποφάσεις και εκεί στρέφονται πλέον οι προσπάθειες των εταίρων.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εάν η έκθεση της Τρόικας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο στόχος που είχε τεθεί να κυμανθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι εφικτός, τότε θα πρέπει να ληφθούν κι άλλες αποφάσεις πέραν της διετούς επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής που ζητάει η κυβέρνηση.

Το σενάριο που βρίσκεται στο «τραπέζι» προβλέπει ένα δεύτερο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, το οποίο δεν θα γίνει στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών, ούτε στα διμερή δάνεια που χορήγησαν οι εταίροι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου» στήριξης, αλλά στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης έχει και θετικά και αρνητικά για τους εταίρους. Στα θετικά είναι το ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες και το «κούρεμα» των ομολόγων δεν θα επιβαρύνει άμεσα τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, αλλά έμμεσα, αφού θα επηρεάσει το ύψος του ετήσιου μερίσματος που δίνουν στα κράτη-μέλη από τα κέρδη τους. Το αρνητικό είναι πως θα δημιουργηθεί προηγούμενο, που μπορούν να επικαλεστούν κι άλλες χώρες στο μέλλον.

Συζητείται επίσης η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τους εταίρους, ως συμπληρωματικό μέτρο, γιατί από μόνο του το «κούρεμα» δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το βέβαιο είναι πως στην περίπτωση που η Τρόικα καταλήξει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, το ΔΝΤ θα απαιτήσει λόγω του καταστατικού λειτουργίας του να υπάρξουν αποφάσεις προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μας.

Έως τις 19 Οκτωβρίου θα έχουν ληφθεί από το Eurogroup και τους Ευρωπαίους ηγέτες οι καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα

Αναφορικά με την επιμήκυνση, οι εταίροι θα αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα, άλλωστε οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών διευκολύνουν μια τέτοια απόφαση, αφού ανάλογο αίτημα αναμένεται να υποβάλει και η Πορτογαλία, η οποία αδυνατεί να τηρήσει το δημοσιονομικό στόχο του Μνημονίου. Η δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της ύφεσης, έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό από το στόχο για μείωση φέτος του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ και όλα δείχνουν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα θα παραμείνει στα επίπεδα του 2011 (6%). Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα αφού η αντοχή των πολιτών βρίσκεται στα όριά της, ενώ η ύφεση βαθαίνει.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Παρασκευή, στη Λευκωσία, θα γίνει η πρώτη σημαντική συζήτηση για τη χώρα μας σε υπουργικό επίπεδο παρουσία και του ΔΝΤ, όπου οι επικεφαλής της Τρόικας θα βρίσκονται εκεί για να παράσχουν όλες τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, αφού η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι καθοριστικές εξελίξεις δρομολογούνται για την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να αποφασιστεί κατ’ αρχάς η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο νέο κούρεμα, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, το πιο πιθανό είναι πως λόγω της σοβαρότητας και του πολιτικού τους χαρακτήρα τα δύο αυτά θέματα δεν θα αποφασιστούν από το Εurogroup αλλά θα παραπεμφθούν στους ηγέτες της ευρωζώνης, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Νίκος Μπέλλος για τον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.