19/01/2011 14:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εφιαλτικές οι προοπτικές για τις κατασκευαστικές το 2011

Ένας στους πέντε απασχολούμενους στον κατασκευαστικό κλάδο είναι άνεργοι, χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ανώνυμων, Περιορισμένης Ευθύνης & Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που κάνει λόγο για συνολική κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολουμένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο της χώρας, συρρικνώνεται συνεχώς, με συνέπεια από 398.800 το Γ’ τρίμηνο του 2008 να φθάσουν σε 319.400 το Γ τρίμηνο του 2010, (μείωση κατά 79.400 θέσεις εργασίας ήτοι το 20% των συνολικά απασχολουμένων στον κλάδο). Να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστημα και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας οι απώλειες θέσεων εργασίας ανέρχονται σε 186.900 χιλιάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το 43% των ανέργων που έχει δημιουργήσει η κρίση της ελληνικής οικονομίας και οι χειρισμοί των αρμόδιων υπουργείων σε ότι αφορά τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, προέρχεται από τον Κατασκευαστικό Κλάδο!

Στο ίδιο διάστημα, τουλάχιστον 79 εταιρείες - 3ης έως και 7ης τάξης - από τις συνολικά 652 εταιρείες (ποσοστό 12,1%) έχουν βάλει “λουκέτο”, ενώ πολλαπλάσιες είναι αυτές που παλεύουν να επιβιώσουν και ένα σημαντικό πλήθος έχει προσφύγει ή σχεδιάζει στο αμέσως επόμενο διάστημα να προσφύγει στις διαδικασίες του άρθρου 99 ! Ήδη, το φαινόμενο προσωρινής παύσης εργασιών, επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει τείνει να καταστεί γενικευμένη εικόνα των εργοταξίων και οι αποτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά χρέη του δημοσίου προς τις κατασκευαστικές άνω του 1,8 δισ. € ! Η ασφυκτική κατάσταση δείχνει να μην έχει αναστροφή, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι το ΠΔΕ κατά το 2010 κόπηκε κατά 12% και όχι κατά 11,3% που αρχικά είχε σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα – κατά την άποψη των αρμοδίων – να επιτευχθούν καλύτερα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα τον προηγούμενο χρόνο!

Ο ΣΑΤΕ εκτιμά ότι οι προοπτικές για το 2011 για το σύνολο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αλλά και τις χιλιάδες άλλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις κατασκευές, καθίστανται εφιαλτικές, οδηγώντας με συνολική κατάρρευση έναν κλάδο ο οποίος αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στη χώρα μας. Γι’ αυτό και καλεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία να ενσκήψουν έστω και καθυστερημένα στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση, αλλά και τις δικές τους αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απόστολος avatar
  Απόστολος 19/01/2011 16:18:48

  O Κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι από τις κύριες αιτίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Εταιρείες με μοναδικό εξοπλισμό ένα τηλέφωνο και νοικιασμένα πτυχία , έργα που αναλαμβάνονται σε μιλημένους διαγωνισμούς )πχ μαθηματικός τύπος και Λεωφορεία εργολάβων ανα την Ελλάδα , κωλόκουρα και απειλές κοκ). Φυσικά όλα τα έργα οι ανάδοχοι τα πασσάρουν με εξευτελιστικά κοστολόγια σε υπεργολάβους για μεγιστοποίηση του δικού τους κέρδους , απαράδεκτη ποιότητα κατασκευής , τροποποιήσεις μελετών για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη , φούσκωμα ποσοτήτων με λαδώματα επιβλεπόντων και .. Υπηρεσιακών παραγόντων και πάει λέγοντας.
  Όσες προσπάθειες έγιναν για βελτίωση τα τελευταία 30 χρόνια όλες ναυάγησαν γιατί δεν μπορούσε να στηθεί ελεγκτικός μηχανισμός ή ο όποιος στηνόταν ακολουθούσε την πεπατημένη (τα λαδώματα).

  Επομένως το κλείσιμο αυτών των εταιρειών μάλλον καλό θα κάνει στην οικονομία και όσοι μηχανικοί και παρατρεχάμενοι είχαν μάθει να βγάζουν αστρονομικά ποσά μη ρισκάροντας δικό τους εξοπλισμό και προσωπικό (αφού ποτέ δεν είχαν) ας βρούνε πιο παραγωγική δουλειά ή ας μείνουν άνεργοι (βγάλαν αρκετά τα προηγούμενα χρόνια).

  Υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις εταιρειών (δεν είναι πάνω από 10) που είναι πραγματικές κατασκευαστικές και δεν έχουν σχέση με τον εσμό των αρπακτικών που παριστάνουν τους επιχειρηματίες. Οι πρώτες είναι ΑΚΤΩΡ , ΤΕΡΝΑ , INTRAKAT, ELTER (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι μέτοχοι είναι άγιοι , αλλά είναι επιχειρηματίες και ας τους λασπώνουν συνέχεια οι υπόλοιποι που περιγράφω για ευνόητους λόγους).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.