02/03/2012 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η εκκαθάριση των δηλώσεων

Εφάπαξ ή σε δύο δόσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν εκατομμύρια Ελληνες φορολογούμενοι τα υπέρογκα χαράτσια που θα αναγράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, μετά την πρωτοφανή ενέργεια της «πράσινης» πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να μεταθέσει κατά 1 έως 3,5 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012, τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου επέβαλαν στους Ελληνες πολίτες απάνθρωπα φορομπηχτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

* Τη μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ (δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας)!

* Περικοπές στα αφορολόγητα όρια τριτέκνων και πολυτέκνων κατά 10.000-11.500 ευρώ!

* Μείωση ακόμη και στο αφορολόγητο ποσό για τους αναπήρους.

* Αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα!

* Αυξήσεις-φωτιά στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

* Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια και ιατρική περίθαλψη!

 Εκκαθαριστικά από Αύγουστο

Εξαιτίας αυτών των μέτρων, οι φόροι που θα επιβαρύνουν φέτος τα εισοδήματα που θα δηλωθούν για το 2011 θα εκτοξευθούν στα ύψη! Αυτά τα υπέρογκα χαράτσια θα κληθούν να τα πληρώσουν εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ, εξαιτίας της μετάθεσης του χρόνου υποβολής των δηλώσεων τον Ιούνιο, την οποία αποφάσισε ο κ. Οικονόμου. Και αυτό θα συμβεί επειδή οι περισσότεροι θα λάβουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος από τον Αύγουστο και μετά!

Τα ποσά που θα εξαναγκαστούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν σε δύο δόσεις ή εφάπαξ θα είναι πολύ μεγάλα, για τον πρόσθετο λόγο ότι στα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα συμπεριληφθούν φέτος και οι οφειλές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων του 2011, η οποία αφορά όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, και από το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2011, το οποίο αυξάνεται σε 400-500 ευρώ από 300 ευρώ που είχε καθοριστεί για τη χρήση του 2010!

Είναι βέβαιο ότι εξαιτίας αυτών των πρωτοφανών μεθοδεύσεων των κ.κ. Βενιζέλου και Οικονόμου πολλοί φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να εξοφλήσουν τόσο υπέρογκα ποσά φόρων!

Το… κουκούλωμα

Πάντως, είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου  προσπάθησε χθες να δικαιολογήσει την απόφασή του για παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τον Ιούνιο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στη χθεσινή πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, αφού εξύβρισε τη Νέα Δημοκρατία που τον επέκρινε για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, υποστήριξε ότι η απόφαση για την παράταση ελήφθη για να… διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, να προετοιμαστούν δηλαδή καλύτερα για την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων! Εδειξε δηλαδή να αγνοεί ότι εξαιτίας της μετάθεσης του χρόνου υποβολής των δηλώσεων όλων των φυσικών προσώπων τα περισσότερα εκκαθαριστικά θα σταλούν στους φορολογουμένους από τον Αύγουστο και μετά!

Ο κ. Οικονόμου φάνηκε ακόμη να αγνοεί τη φορολογική νομοθεσία που προβλέπει ότι εάν το εκκαθαριστικό αποσταλεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, τότε η καταβολή του φόρου δεν επιτρέπεται να γίνει σε τρεις δόσεις αλλά σε δύο, ενώ εάν αποσταλεί από τον Οκτώβριο και μετά ο φορολογούμενος υποχρεούται να εξοφλήσει την οφειλή εφάπαξ.

 Κίνδυνος μπλακάουτ

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι δεν υπολογίζει καθόλου τον κίνδυνο να επαναληφθούν και φέτος τα τραγελαφικά που συνέβησαν πέρυσι με την εφαρμογή του TAXISNET για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπου το σύστημα «έπεφτε» συνεχώς και οι λογιστές και οι πελάτες τους καταταλαιπωρούνταν. Οι πιθανότητες τα φαινόμενα αυτά να επαναληφθούν, είναι αυξημένες, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει φέτος να υποχρεώσει τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων να υποβάλει ηλεκτρονικά τις φορολογικές της δηλώσεις. Συγκεκριμένα όλοι όσοι είχαν το 2011 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ελευθέρια επαγγέλματα και ακίνητα καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι είχαν το 2011 εισόδημα πάνω από 12.000-15.000 ευρώ θα είναι φέτος υποχρεωμένοι να υποβάλουν τις δηλώσεις μέσω του διαδικτυακού συστήματος ΤΑΧΙSNET. Υπολογίζεται, συνεπώς, ότι φέτος τα 3,5 με 4 από τα 5,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις!

 

"Ελεύθερος Τύπος"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Forologia kai hara(tsia) avatar
  Forologia kai hara(tsia) 02/03/2012 15:20:53

  Πραγματικά, μένω άναυδη...
  Υπουργός της κυβέρνησης δεν είναι ο Υπ. Οικονομικών?
  Αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε για να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, και να πάρει το δάνειο από την Τρόϊκα, και να σώσει τη χώρα?
  Γι' αυτό άλλωστε δεν στηρίζεται απόλυτα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ?

  Αφού λοιπόν αυτά τα μέτρα , η φορολογία, και οι περικοπές, είναι απαραίτητοι όροι για να παρθεί το δάνειο της ''Σωτηρίας'' , ή αλλιώς, ''Επιλεκτικής χρεωκοπίας'' κατά την Standard and Poors, τι περιμένατε να κάνουν?

  Αν όμως, τα κόμματα , και οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή, τους υπουργούς της και την πολιτική τους, δεν τους αρέσει , ΑΣ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΑΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!!

 2. petros avatar
  petros 02/03/2012 15:28:40

  Αυτό το οικονομικό επιτελείο ανέχεται σήμερα η ΝΔ και κάποιοι θέλουν να μας το επιβάλλουν μετά τις εκλογές ; Δεν καταλαβαίνουν εκεί στη ΝΔ ότι όσο δεν σταματούν τον Βενιζέλο και τους συν αυτώ από την εξόντωση των Ελλήνων, χρεώνονται όλες τις αποφάσεις τους και αυτοί ;
  Να δω ποιοι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές με αυτά τα μέτρα...
  Σε λίγο θα εξαπλωθεί το κίνημα της ... Κομοτηνής !

 3. φριξος avatar
  φριξος 02/03/2012 15:50:56

  θα μας τρελάνετε κύριοι? Το να παίζει κανείς παιχνίδι σε διπλό ταμπλό σίγουρα μόνο κακό θα κάνει...η πλειονότητα των μέτρων στηρίζονται από την ΝΔ όπως και η κυβέρνηση Παπαδήμου με τους 40 υπουργούς του 10%...για να μην πω για τα επόμενα μέτρα που θα έρθουν... αφορολόγητο μηδέν και άλλα όμορφα...ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ!!!

 4. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 03/03/2012 22:03:34

  μα ποιό είναι το πρόβλημα; ποιός θα πληρώσει τα δανεικά; ο επιχειρηματικός κόσμος; που έγινε αυτό;
  οι επιχειρήσεις πρέπει να κερδίσουν, για να προσλαμβάνουν κόσμο. ο οποίος θα πληρώνει τους φόρους και τα δανεικά. έτσι γινόταν, έτσι θα γίνεται. ο μισθωτός και ο συνταξιούχος είναι τα βασικά αντικείμενα της φορολόγησης. άμα ήταν μάγκες ας γίνονταν επιχειρηματίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.