#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2011 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωφονιάδες και δραχμολάγνοιΕκμεταλλευόμενοι τη σκληρή πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών που αναδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, αλλά και τις σκληρές διαπραγματεύσεις για λύση στο ελληνικό πρόβλημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής στο τέλος Μαρτίου, οι κερδοσκόποι έχουν αποδυθεί σε μια... γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα που τα περιλαμβάνει όλα.

Δημοσιεύσεις διεθνών εντύπων, αμφιλεγόμενες δηλώσεις οικονομολόγων και δημιουργία κλίματος χρεοκοπίας από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι οποίες δήθεν φυγαδεύουν τα καθημερινά τους έσοδα ακόμα και τη μισθοδοσία τους στο εξωτερικό, συντείνουν σε μια πρωτοφανή σύγχυση της αγοράς αλλά και των πολιτών.

Μάλιστα, «το κερασάκι στην τούρτα» ήταν οι ανώνυμες επιστολές δήθεν ανώτατων τραπεζικών στελεχών, που αναρ­­­τήθηκαν στο διαδίκτυο και αποκάλυπταν οργανωμένο τραπεζικό και κρατικό σχέδιο φυγής κεφαλαίων και στάσης πληρωμών, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την Παρασκευή τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, αλλά και της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το κεντρικό επιχείρημα των κερδοσκόπων είναι ότι ο βασικός λόγος για μια χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας να εγκαταλείψει το ευρώ θα ήταν η ανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής. Ωστόσο, μια ανάλυση των επιπτώσεων αυτής της επιλογής (αναγκαστικής ή μη) καταδεικνύει ότι τουλάχιστον οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά δυσμενείς, υπερκεράζοντας οποιοδήποτε όφελος.

Kοστίζει ακριβά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα

1. Η υποτίμηση θα φθάσει το 50%
Καταρχήν, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα από την αναπροσαρμογή των υποχρεώσεων στο νέο ασθενέστερο νόμισμα θα υφίσταται συντριπτικά πλήγματα, μεγαλύτερα και από οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας. Και αυτό διότι, για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, η υποτίμηση της δραχμής θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 40-50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά των πολιτών αλλά και του κράτους.Επίπτωση, που θα αφαιρούσε και τις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης στο μέλλον, θα ήταν το ακριβό κόστος των εισαγόμενων προϊόντων. Σε μια χώρα όπου ο βιομηχανικός τομέας βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές πρώτων υλών, και γενικότερα σε μια αγορά που κινείται σε μεγάλο βαθμό με εισαγόμενα προϊόντα η αγορά τους με ένα υποτιμημένο νόμισμα αντί του ισχυρού ευρώ, είναι φανερό ότι θα οδηγούσε σε πρωτοφανή συρρίκνωση την οικονομία και την ανάπτυξη.

2. O πληθωρισμός θα τρέχει με 30%
Ο πληθωρισμός με μια τέτοια υποτίμηση θα επέστρεφε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 και ακόμη υψηλότερα, δηλαδή σε επίπεδα 25-30%, αφαιρώντας αντίστοιχο ποσοστό από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επειδή όμως δεν θα δίνονταν αυξήσεις τύπου ΑΤΑ, όπως γινόταν στα χρόνια του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα, αλλά οι μισθοί θα παρέμεναν σταθεροί, οι πραγματικοί μισθοί να μειώνονταν σε ίσο ποσοστό.

3. Θα χρωστάμε δύο φορές το ΑΕΠ
το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνόταν άμεσα από τη μετατροπή στο υποτιμημένο νόμισμα, με συνέπεια να εκτοξευτεί άμεσα μέσα σε μία νύχτα στο 200% του ΑΕΠ, καθιστώντας ως μοναδική λύση τη στάση πληρωμών και την πτώχευση. Μια άλλη συνέπεια από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία λόγω ύφεσης, εσωτερικής αστάθειας και υψηλού κόστους δανεισμού θα ήταν η ανυπαρξία εισροής κεφαλαίων για επενδύσεις, με εξαίρεση κάποιες ευκαιριακές και με εξευτελιστικές αποτιμήσεις για σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού. Το αποτέλεσμα θα ήταν η οικονομία να μπει σε βαθιά μακροχρόνια ύφεση, όπως συνέβει σε ανάλογες περιπτώσεις με οικονομίες της Λατινικής Αμερικής.

4. Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες
Μια σημαντική παράμετρος είναι η επερχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, τόσο από την απόπειρα των καταθετών να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους από την υποτίμηση με μια μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και την ανυπαρξία πλέον χορηγήσεων αφού οι τράπεζες δεν θα είχαν κεφάλαια. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα αρκούσαν τα μέτρα προστασίας της πολιτείας, όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων ή η εγγύησή τους. Και αυτό διότι θα έπρεπε οι δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να αποπληρώνουν σε ένα νέο εθνικό και υποτιμημένο νόμισμα, δόσεις δανείων που είχαν εκταμιευτεί σε ευρώ.

Τράπεζα Ελλάδας
Η μαύρη λίστα με το λόμπι

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών οι αναρτήσεις στα διάφορα σάιτ και μπλογκ στο διαδίκτυο αλλά και αυτοί που κρύβονται από πίσω, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκεντρώσει στοιχεία για ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πτώχευσης, καθώς ανάλογα σενάρια το περασμένο καλοκαίρι αναφέρονταν ακόμη και στη λειτουργία του νομισματοκοπείου, που έκοβε δραχμές...

Αυτή τη φορά, ο πολιτικο-επιχει­ρη­ματικός μηχανισμός που είναι αρθρωμένος γύρω από το Δημόσιο και έχει ποντάρει στη χρεοκοπία της οικονομίας, έφτασε να ισχυρίζεται ότι μια έξοδος από το ευρώ ίσως είναι καλύτερη...

Αυτό που δεν λένε είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που η κοινωνία ξεπερνούσε τα απανωτά σοκ της πτώχευσης και της υποτίμησης μετά την επιστροφή στη δραχμή η οικονομία, όπως έχει δείξει η διεθνής αλλά και η ελληνική εμπειρία δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τα όποια βραχυπρόθεσμα πλεονέκτημα της υποτίμησης για περισσότερο από 1-2 χρόνια, εξαιτίας της προβληματικής δημοσιονομικής διαχείρισης, των διαρθρωτικών προβλημάτων και των επιχειρηματικών ανεπαρκειών.

Τα CDS απο 4,6 μονάδες βασης εχουν εκτοξευτει στις 566 μοναδες
90 δισ. τα στοιχήματα στην πτώχευση

Τζόγος δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστηκα. Tα μέχρι πρόσφατα άγνωστα CDS και από πέρσι φόβητρο της ελληνικής οικονομίας και οικία λέξη σε όλο και περισσότερους Ελληνες, έχουν μετατραπεί σε ένα χρηματιστηριακό στοίχημα, από το οποίο ο κερδοσκόπος μπορεί να κερδίσει είτε από την άνοδο της τιμής του CDS και την πώλησή του ακριβότερα απ' ό,τι το αγόρασε είτε από την πραγματική πτώχευση της Ελλάδας και τη λήψη μιας τεράστιας αποζημίωσης.

Υπολογίζεται ότι έχουν παιχθεί στη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου περίπου 90 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έναν κερδοσκοπικό κύκλο ασύλληπτων διαστάσεων, καθώς εμπλέκει hedge funds και κάθε λογής κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κόστος προστασίας
Τα CDS που αρχικά χρησιμοποιούνταν για την καλύτερη διαχείριση του ρίσκου, σήμερα έχουν μετεξελιχθεί σε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν το οποίο επιτρέπει σε επενδυτές να πάρουν θέση σχετικά με την πιθανότητα χρεοκοπίας μιας χώρας ή μιας επιχείρησης. Ο αγοραστής πληρώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως τρίμηνο, το κόστος προστασίας, κάτι αντίστοιχο με κάποιον που ασφαλίζει το σπίτι του από πυρκαγιά και θα αποζημιωθεί από την καταστροφή του σπιτιού. Σήμερα το κόστος για την πενταετία είναι περίπου 400 μονάδες βάσης, το οποίο σημαίνει ότι ο αγοραστής CDS πάνω στην Ελλάδα πληρώνει 40.000 ευρώ για καθένα εκατομμύριο ομολόγων ονομαστικής αξίας, το οποίο έχει ασφαλίσει. Στην περίπτωση χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, τότε ο αγοραστής του θα πάρει την ονομαστική αξία των ομολόγων τα οποία έχει ασφαλίσει και θα δώσει στον πωλητή το χρεοκοπημένο ομόλογο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κερδοσκόπος που επένδυσε 40.000 δολάρια ποντάροντας στην πτώχευση της Ελλάδας, σήμερα βλέπει την επένδυσή του να αξίζει 1 εκατομ. δολάρια, ενώ εάν είχε ποντάρει πριν από 4 χρόνια, που άρχισε η άνοδος των ελληνικών CDS, το πιθανότερο είναι πως η αρχική επένδυση των μερικών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων αξίζει σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια. Και αυτό διότι το 2007 τα ελληνικά CDS είχαν τιμή 4,6 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα εκτοξεύτηκε στις 566 μονάδες βάσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=57724950

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έρεβος avatar
  Έρεβος 13/03/2011 13:59:02

  Εαν δεν παρθούν, σύντομα, σοβαρά αναπτυξιακά μέτρα και δεν γίνει σοβαρή αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας η ώρα της δραχμής και της ολικής καταστροφής δεν είναι μακριά.

 2. JOHN avatar
  JOHN 13/03/2011 15:13:19

  Αναπτηξη και μνημονιο δεν γινεται,οπως και παραμονη στο ευρω χωρις μνημονιο.Καπου εχουμε μπερδευτει.Το αρθρο ειναι αρκετα υπερβολικο σε πολλα σημεια.Το θεμα ειναι που βαδιζει η Ευρωπη και τι εχει απομεινει απο τη διακυρηξη των ιδρυτων της.Στηριξη απο την ΕΚΤ θα δινεται οσο τους συμφερει και μετα ? Αλλοι λοιπον θ αποφασισουν για το εαν θα φαμε τη κλωτσια η οχι.Γι αυτο πρεπει να προλαβουμε εμεις τα γεγονοτα και οχι να τρεχουμε πισω απο τις εξεληξεις γιατι τοτε θα ειναι πολυ αργα!

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ JOHN 13/03/2011 22:39:24

   Στόχος της τροικας μεσω του μνημονίου είναι η ερημοποίηση της χώρας. Να έρθει το 80% του πληθυσμού στα επίπεδα της φτώχιας και μετά να αρχίσει "ανάπτυξη" κινεζικού τύπου. Δηλαδή με μισθούς της πλάκας και διψήφια ωράρια.

   Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο είναι να πορεύεται παράλληλα η ανάπτυξη με τα όποια ήπια μνημονιακά μέτρα έτσι ώστε και να ανακάμψουμε και να διατηρήσουμε κάποια στοιχεία της αξιοπρέπειας μας η οποία με το πρώτο σενάριο θα χαθεί τελείως.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/03/2011 15:31:57

  Το ημερολογιο των Μαγια που ληγει 21/12/2012 ειναι ιδιο με αυτο του ΓΑΠ.
  Πληρης ευθυγραμμιση ΓΑΠ-ΑΓΟΡΕΣ-ΜΕΡΚΕΛ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΗΠΑ
  Επανεκκινηση.
  Το ΕΘΝΟΣ χορηγος του Τσουναμι της δραχμης... για να μην πει κανεις οτι δεν το ΕΙΠΑΝ !!! οκ???

  ΠΠ

 4. giannis avatar
  giannis 13/03/2011 15:53:57

  Παύση πληρωμών ή αναδιάρθρωση χρέους δεν σημαίνει και έξοδο από το ευρώ. Όπως ένας ιδιώτης που τον έχουν πνίξει τα δάνεια θα ζητήσει από την τράπεζα να του διαγράψει ένα μέρος των οφειλών του έτσι γίνεται και με τα κράτη. Δεν πας φυσικά με τσαμπουκά να πεις δεν πληρώνω όπως λέει ο τσίπρας αλλά το συζητάς με τους πιστωτές σου. Τους δίνεις να καταλάβουν ότι έχουν κι αυτοί ευθύνη που σε δάνεισαν και πρέπει να σβήσουν ένα ποσό για να πάρουν τα υπόλοιπα.
  Ούτε φυσικά υπάρχουν πετρέλαια και ακίνητα τέτοιας αξίας ώστε να πληρώσουμε το δημόσιο χρέος. Τα ταμεία θα πληρώσουν το τίμημα που αγόραζαν ομόλογα του δημοσίου, το ίδιο και οι τράπεζες που έδιναν δάνεια στον οποιονδήποτε, το ίδιο και ο καταθέτης που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν ενδιαφερόταν να μάθει για την τράπεζα που έχει τα λεφτά του.
  Το ζήτημα είναι να βγει κάποιος που ο λόγος του μετράει και να κάνει την αρχή μιλώντας επιτέλους για αναδιάρθρωση. Όσο πιο γρήγορα τόσο πιο πιθανόν να γλυτώσουμε τα νέα μέτρα του πασοκ

 5. pink floyd avatar
  pink floyd 13/03/2011 16:22:46

  Λυσεις (Πρεπει να γινουν σχεδον ταυτοχρονα )
  1. Αφου καθορισουμε το χρεος ερχομαστε σε συμφωνια με τους ξενους πιστωτες για τη διαρκεια αποπληρωμης
  2. Κρατικοποιηση ολων των ελληνικων τραπεζων. Εχουν αποτυχει στον ρολο τους
  3. Προυπολογισμος με μηδενικο ελλειμα .Ειναι εφικτος αν πληρωνουμε λογικους τοκους.
  4. Αναπτυξη γεωργικης παραγωγης με στοχευση στην διετια η Ελλαδα να ειναι αυταρκης στα βασικα διατροφικα της προιοντα.Αυτο μπορει να γινει με δανεια σε ανεργους πολιτες που θα γινουν αγροτες που θα φυγουν απο τα αστικα κεντρα (Αθηνα και Θεσσαλονικη) για να εγκατασταθουν σε μικρες πολεις
  5. Χρηματοδοτηση ιδρυσης εταιρειων απο τα δημοσια ΑΕΙ και ΤΕΙ για δημιουργια η αντιγραφης τεχνολογιας.Αυτες οι εταιρειες θα μπορουν να πωληθουν σε ιδιωτες που θα ενδιαφερθουν
  6. Επιστροφη ολων των καταθεσεων των Ελληνων απο το εξωτερικο.Οποιος Ελληνας εχει χρηματα σε τραπεζα του εξωτερικου χωρις να εχει δοσοληψιες με το εξωτερικο (πχ εμπορος,εφοπλιστης εισαγωγεας) πρεπει να φερει τα χρηματα του πισω αλλιως χανει την ιδιοτητα του Ελληνα πολιτη
  7. Ανοιγμα ολων των τραπεζικων λογαριασμων ολων των Ελληνων που εχουν καταθεσεις πανω απο 100.000 ευρω και διασταυρωση τους με τις φορολογικες τους δηλωσεις αν δικαιολογουνται αυτες οι καταθεσεις σε βαθος 15 ετιας
  8. Σκοτωμα καθε παρεμποριου και αμεση απελαση καθε παρανομου αεργου μεταναστη . Οσοι εχουν εργασια ταυτοποιηση και διακρατικες συμφωνιες για εργασια συγκεκρμενου χρονου.Οσοι θελουν να γινουν Ελληνες εξεταζονται στην γλωσσα και στην ιστορια μας και αποκτουν ελληνικα χαρτια
  9. Επανεξεταση για το αν πρεπει να μεινουμε στο ευρω
  10. Συνταγματικη αναθεωρηση με μειωση σε 150 των βουλευτων, λιγοτερων υπουργων.Κανεις ειτε αιρετος ειτε διορισμενος δεν καθεται στην θεση του περισσοτερο απο 2 θητειες αν ειναι αιρετος η μια αν ειναι διορισμενος. Καθε διεφθαρμενος υπαλληλος απολυεται και κατασχονται υπερ του κρατους τα περιουσιακα του στοιχειαΚαθε αιρετος που κλεβει εξοριζεται και χανει ολη την περιουσια του

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ pink floyd 13/03/2011 17:18:08

   Πολλά από αυτά που αναφέρεις είναι καθαρά ριζοσπαστικά και κανείς δε θα τα δεχόταν. Παρ'όλ'αυτά πιστεύω πως τέτοιου είδους καινοτομίες που μπήγουν το μαχαίρι στο κόκκαλο, είναι πιο αποτελεσματικές από αυτά που συμπαθεί η κοινή γνώμη. Να προσθέσω πως θα πρέπει να δωθούν κίνητρα για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις εντεύθεν και εκείθεν με ότι συνεπάγεται αυτό.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/03/2011 17:02:29

  Από μόνη της, η επιστροφή στην δραχμή, όπως την περιγράφει (μεμονωμένο σαλαμοποιημένο μέτρο). έτσι θα είναι.

  Από μόνο του, το ευρώ με τα μυαλά που κουβαλάμε, δεν θα είναι έτσι, αλλά μπορεί να είναι χειρότερα.

  Η λύση του προς επίλυση παζλ, έχει, σαν, κατά την γνώμη μου, παράλληλα και ταυτόχρονα τα εξής:

  1. Μείωση του σημερινού υπολοίπου των 350 δις σε κάτι μεταξύ 200 και 250, σε καθαρή παρούσα αξία και χωρίς τερτίπια. Τα 6 που πανηγυρίζουν είναι μία παρά+α. Μιλάω για 100-150. Με περίοδους χάριτος και άλλα ταμειακά, αλλά NPV = 200 με 250. Ειδική μέριμνα για ενδοελληνικές υποχρεώσεις, και ο νοών νοείτω.

  2. Δημοσιονομικά μέτρα ίσως πιο γενναία και αυστηρά από ο,τιδήποτε μπορούν να σκαρφιστούν οι Βέλγοι υπάλληλοι και οι Πασόκοι εκπρόσωποί τους. Αλλά made in Greece, με ειλικρίνεια και κάποιο ελάχιστο δίκτυ προστασίας

  3. Προνόμια άνευ προηγουμένου στο Ελληνικό Κεφάλαιο, ασχέτος παρελθόντος, αλλά και μαχαίρι σε άρρωστες διαπλοκές. Όχι Βασικός Μέτοχος. αλλά βαριοπούλα σε κεραίες που ανήκουν σε επιχειρηματίες. Θα πάρουντην Τούρτα, αλλά θα έχουν Κράτος Θυθμιστή Αγγλικών προδιαγραφών και αυστηρότητας αδιαπραγμάτευτης

  4. Φορολογική απελευθέρωση. Τα λεφτά μέσα. ΟΛΩΝ πλην λαδιάρηδων πολιτικών. Χρειαζόμαστε ρευστότητα. Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές. Κατάργηση πόθεν έσχες και τιμωρία επιόρκων.

  5. Σε αντάλλαγμα του κουρέματος, εκχωρώ, προσωρινά, σε ξένους πιστωτές έσοδα από οροσμένα πράγματα, αλλά ΠΑΝΤΑ υπό την εποτεία του ίδιου ρυθμιστικού κρατους που ανέφερα στο 3.

  Ακούγεται δύσκολο; Τρίχες. Κουράγιο θέλει. Και να το καταλάβουν 1-2 μεγαλοεπιχειρηματίες και 2 τραπεζίτες.

  Αυτό είναι για μένα αντικείμενο και Εθνικής Ενότητας, και Δημοψηφίσματος και απ' όλα. Αυτή είναι η πρότασή μου.

  • Φυγόκεντρος avatar
   Φυγόκεντρος @ archaeopteryx 13/03/2011 23:28:38

   "1. Μείωση του σημερινού υπολοίπου των 350 δις σε κάτι μεταξύ 200 και 250, σε καθαρή παρούσα αξία και χωρίς τερτίπια. Τα 6 που πανηγυρίζουν είναι μία παρά+α. Μιλάω για 100-150. Με περίοδους χάριτος και άλλα ταμειακά, αλλά NPV = 200 με 250. Ειδική μέριμνα για ενδοελληνικές υποχρεώσεις, και ο νοών νοείτω."

   Μπράβο για την ειδική μέριμνα! Και το εννοώ γιατί ακούμε υποτιθέμενες σοβαρές απόψεις που λένε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα συνέφερε ούτε εμάς γιατί θα χτυπούσε και τα δικά μας ταμεία. Λες και δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε ισόποσα με άλλους τρόπους! Έλεος! Μα που νομίζουν ότι απευθύνονται?

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/03/2011 20:30:13

  Είναι δύσκολο στον χώρο ενός σχολίου να συμπεριλάβεις αρκετά επιχειρήματα και να τα αιτιολογήσεις επαρκώς, αλλά:
  1. Την επιστροφή στην δραχμή την προβάλλει σαν απαραίτητη η ανάγκη να γίνουμε ΑΜΕΣΑ ανταγωνιστικοί, ώστε να πάψουμε να αυξάνουμε το χρέος μας. Δηλαδή, αναγνωρίζουμε σήμερα ότι ,ΑΝΕΒΑΣΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΑΜΑΝΕ, δεν έπρεπε να αυξάνουμε συνεχώς την τελευταία δεκαετία (και βάλε) μισθούς και τιμές (όταν η Γερμανία πχ τα κρατούσε καθηλωμένα) και για να ισορροπήσουμε τα πράγματα πρέπει (σύμφωνα με ΟΛΕΣ τις οικονομολογικές σχολές) να προβούμε σε οριζόντια υποτίμηση των πάντων, δηλαδή (σε συνήθεις οικονομίες και όπως κάναμε τόσες φορές στο παρελθόν) του νομίσματος, που όμως ΔΕΝ διαθέτουμε, αφού το Ευρώ δεν είναι παρά κατά 2% δικό μας!
  2. Αν υπήρχαν άλλες άμεσες λύσεις για την ανταγωνιστικότητά μας (ανάπτυξη) θα τις είχαν εκστομίσει, δυό χρόνια τώρα, κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Άρα δεν υπάρχουν. Άρα η υποτίμηση είναι μονόδρομος!
  2. Επειδή, ακριβώς, δεν διαθέτουμε δυνατότητα νομισματικής πολιτικής, ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ ο όρος της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ και βαλθήκαμε να την εφαρμόσουμε (για πρώτη φορά στην ιστορία σε ανεπτυγμένη χώρα) στην Ελλάδα. Θεωρητικά, σε περιβάλλον δικτατορίας θα μπορούσε να γίνει με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Σε περιβάλλον καπιταλιστικής χώρας της ΟΝΕ ακούγεται αστείο, αλλά καταντάει μακάβριο: Πως θα πείσεις τον εργασιακό συντελεστή της παραγωγής να αυτομειωθεί, όταν οι λοιποί συντελεστές της οικονομίας θα είναι στο απυρόβλητο; Ο εργάτης παραγωγικής βιομηχανίας πρέπει να πιεστεί να δεχτεί μείωση μισθού. Ως πόσο, όμως, όταν ένας μηνιαίος μισθός του θα ισοδυναμεί με την αμοιβή ημίωρης παραστάσεως δικηγόρου σε πρωτοδικείο; Όταν ο αγρότης δεν θα φτηνύνει τα μαρούλια και τις ελιές; 'Οταν ο τεχνίτης δεν θα ζητάει λιγότερα για να μου επισκευάσει το πλυντήριο; Εύκολα, λοιπόν αποδεικνύεται (και επιστημονικά) ότι η "εσωτερική" είναι απαράδεκτα πιό ετεροβαρής και οδυνηρή από την "κλασσική" υποτίμηση, που όμως (για να μην ξεχνιόμαστε) απαιτεί δικό μας νόμισμα.

  Στο σημείο αυτό, θα κάνω αντίκρουση, σημείο προς σημείο, όσων γράφει ο κος Κανέλλης, επιγραμματική, για να μην μακρύνω το σχόλιο.
  1. Το 50% είναι ισχυρισμός του. Το πραγματικό ποσοστό θα το καθορίσουν οι ανάγκες του ανταγωνισμού μας, που, όπως ειπώθηκε, μειώθηκε κατά 25% από το 1998, οπότε και κλείδωσε η ισοτιμία δραχμής-ευρώ, και μάλλον θα είναι ανάλογο. Και, εν πάσει περιπτώσει, μέσω "εσωτερικής υποτιμήσεως" η πραγματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων θα γίνει πολύ μεγαλύτερη, για να επιτευχθεί ο επιθυμητός αυτός μέσος όρος, την ώρα, που οι άλλοι τομείς θα υφίστανται μικρές απώλειες.
  2. Συμφωνούμε ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί στα 3/5 της υποτιμήσεως. Έ και; Η Τουρκία, δίπλα, έχει πληθωρισμό 20,1% και ΑΝΑΠΤΥΞΗ +10,2% (2010) ενώ εμείς έχουμε αντιστοίχως 5,2% και -5,5% . Τι προτιμάτε; Τα χρόνια που ανεβαίναμε δεν είχαμε χοντρό πληθωρισμό;
  3. Μάλιστα. Αλλά οι αγορές δεν βλέπουν απόλυτους αριθμούς (η Αργεντινή πτώχευσε με χρέος 50% του ΑΕΠ) αλλά προοπτικές (τάσεις). Και η τάση θα γίνει ισχυρά θετική, όταν η ντομάτα μας γίνει 20% φτηνότερη από την Ολλανδική, ενώ τώρα κοστίζουν το ίδιο.
  4. Έτσι που ήρθαν τα πράγματα με το Ευρώ, ο φόβος για τους καταθέτες είναι μάλλον πλασματικός. Η δραχμή θα πρέπει να εισαχθεί παράλληλα με το Ευρώ, που, εφόσον είμαστε χώρα της ΕΕ, δεν θα απαγορεύσουμε στις συναλλαγές μας. Χρέη και καταθέσεις θα παραμείνουν ως έχουν (οπότε δεν θα υπάρχει και λόγος πανικού) και η σταδιακή, μάλλον, υποτίμηση της δραχμής θα συνοδευτεί από ανακουφιστικά μέτρα, που θα ισορροπούν το τραπεζικό πρόβλημα.

  Και τα αναπόφευκτα τέσσερα ερωτήματα, που πολλάκις ανάρτησα αλλά ακόμη περιμένουν απάντηση:
  1. Υπάρχει οικονομολογική σχολή, που να προτείνει σε οικονομία στα χάλια της δικής μας, να διατηρεί το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου και μάλιστα ξένο (δηλ. ούτε έλεγχο ισοτιμίας, ούτε επιτοκίων) ;
  2. Υπάρχει αδύναμη, οικονομικά, χώρα, που να μπήκε στην ΟΝΕ και να μην έχει, πλέον, χάσει τον ύπνο της;
  3. Υπάρχει χώρα της ΕΕ, που να ΜΗΝ μπήκε στην ΟΝΕ, ενώ μπορούσε, και να μην ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ τώρα για την απόφασή της;
  4. Υπάρχει κανείς, που να πιστεύει ότι, την ανταγωνιστικότητά μας θα την συνδράμουν οι ανταγωνιστές μας στην ΕΕ, για να υποκαταστήσουμε τα προϊόντα τους με δικά μας, χωρίς άμεσα οικονομικά ανταλλάγματα; (την απάντηση την πήρε, ουσιαστικά, προχθές ο ΓΑΠ).

  ΥΓ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δηλώνω θιασώτης της ΕΕ και ότι ήμουν και είμαι έτοιμος, επιχειρησιακά, για το Ευρώ, τόσο το 2000 όσο και τώρα. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ήταν...

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/03/2011 22:03:28

  Εννοώ ότι, περίπτωση να επιτευχθεί ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας χωρίς να προηγηθεί κοινωνική επανάσταση δεν βλέπω με την "εσωτερική υποτίμηση". Πάρε παράδειγμα μία κονσέρβα κομπόστα: Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της είναι εγχώριο: Κόστος καρπού, ζάχαρης, εργασίας, βιομηχανικό κέρδος. Η "εσωτερική υποτίμηση" μπορεί να ακουμπήσει άμεσα μόνο την εργασία, αναγκάζοντας, έμμεσα και άμεσα τον εργάτη γης, βιομηχανίας και μεταφοράς, που εμπλέκεται και το "προϊόν" του (εργασία) είναι ελαστικό και χτυπιέται, να αποδεχτεί χαμηλότερο μισθό. Ναι αλλά ο κτηματίας θα ζητάει το ίδιο κέρδος, ο βιομήχανος το ίδιο, ο μεταφορέας το ίδιο γιατί το δικό τους "προϊόν" δεν είναι τόσο ελαστικό και δεν έχουν σκοπό να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Όλη λοιπόν, ή η περισσότερη τέλος πάντων, βελτίωση ανταγωνιστικότητας πρέπει να προέλθει από τον εργάτη. Αν θέλουμε, λοιπόν βελτίωση 20%, πρέπει να μειώσουμε τον μισθό του εργάτη κατά 50%, πράγμα βάρβαρο και κοινωνικά εκρηκτικό. Αντίθετα, σε μια κλασσική υποτίμηση νομίσματος, θα αρκούσε 20% και θα βάραινε τους πάντες εξίσου, δίνοντας και αίσθηση δικαίου αναγκαστικού μέτρου.
  Τώρα, το αν θα τα καταφέρναμε με τα άλλα νομίσματα, η ιστορία έχει δείξει πως ναί, αλλά είναι και, εν τέλει, στα χέρια μας. Με τον χαβά των πολιτικών μας φοβάμαι πως θα δυσκολευτούμε. Αλλά με το Ευρώ θα είμαστε τρισχειρότερα, αν δεν βάλουμε μυαλό. Και κανείς δεν περιμένει να βάλουμε μυαλό. Αν δεν συνετισθούμε θα ξεπουληθούμε. Αυτό δεν είναι το προχθεσινό νόημα της Συνόδου Κορυφής;
  Στο 3, με την έννοια χώρα, εννοώ την κυβερνητική της άποψη. Ή δεν γνωρίζεις ότι οι Άγγλοι φωναχτά, από Κοινοβουλίου, και οι Σουηδοί, Δανοί, Νορβηγοί χαμηλόφωνα διεμήνυσαν "Καλά κάναμε και δεν μπήκαμε".

  Επ' ευκαιρία να θυμίσω ότι Αργεντινή και Ισλανδία βρίσκονται σε τροχιά ανακάμψεως, χωρίς Μνημόνιο και ΔΝΤ, ΜΕΤΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ.
  Και να επαναλάβω ότι, δεν θέλω Δραχμή, αλλά την βρίσκω αναγκαία. Αν κάποιος μου υποδείξει ανάλογα εφικτή και γρήγορη διαδικασία ανάπτυξης, εγώ πρώτος θα ανακουφιστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.