#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωομόλογα: Το θέμα που θα μπορούσε να συντρίψει την ΕυρώπηΘα θέλατε να γίνετε συνεταίροι με μια παρέα ατόμων εθισμένων στα χρέη, που δεν έχουν καμιά διάθεση να μειώσουν τις άγριες σπατάλες τους;

Σίγουρα όχι.

Αυτό είναι όμως κάτι, που όλοι ζητούν από την Γερμανία να κάνει.

Όλο και περισσότερο, τα ευρωομόλογα αρχίζουν να θεωρούνται ως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση του ευρώ.

Τα ευρωομόλογα θα αντιπροσωπεύουν χρέος που εκδίδουν από κοινού και οι 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Έτσι, όλες θα απολαμβάνουν την ίδια πιστωτική αξιολόγηση με την Γερμανία, με αποτέλεσμα να πέσουν κατακόρυφα τα κόστη δανεισμού χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, κ.ά.

Θα αυξηθούν όμως τα αντίστοιχα κόστη της Γερμανίας. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί, πως η Γερμανία θα πρέπει να πληρώνει €50 δισ επιπλέον ανά έτος. Για αυτό και το Βερολίνο δεν πετάει απ τη χαρά του με την πρόταση για ευρωομόλογα.

Επιμένει όμως ο νέος Γάλλος πρόεδρος, με την στήριξη μάλιστα του ΔΝΤ, και της Ιταλίας.

Στο τέλος, η Γερμανία μπορεί να ενδώσει και το ευρώ να σωθεί. Αν όχι, τότε τα ευρωομόλογα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία διάλυσης της ευρωζώνης.

Είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίζουμε τους Γερμανούς ως τους κακούς της υπόθεσης, αλλά ας μπούμε για λίγο στη θέση τους. Αν είχαμε συγγενείς που ξοδεύουν ασύστολα και που ήδη χρωστούσαν $100.000 στις πιστωτικές τους κάρτες, θα συνυπογράφαμε ένα νέο δάνειο τους ως συνεγγυητές; Μάλλον όχι.

Οι πρόσφατες εκλογές στην Γαλλία και στην Ελλάδα, απέδειξαν ότι οι δυο αυτοί  λαοί απορρίπτουν την λιτότητα. Αυτό που θέλουν είναι η επιστροφή στην προηγούμενη ευημερία που είχαν, η οποία βασιζόταν στο χρέος. Δυστυχώς, η Γερμανία αρνείται να τους κάνει το χατίρι. Για αυτό και ο Ολάντ πιέζει τόσο πολύ για την έκδοση ευρωομολόγων. Θέλει όλα τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν την πιστωτική αξιοπιστία του Βερολίνου και να ξαναρχίσουν να δανείζονται από δω κι από κει.

Η Γερμανία αρνείται, επειδή φοβάται πως στο τέλος η υπόλοιπη ευρωζώνη θα την συμπαρασύρει κι αυτήν στην καταστροφή. Την ίδια άρνηση προβάλλουν και οι Αυστρία, Φιλανδία, και Ολλανδία. Όπως δήλωσε η Μέρκελ: «Δεν πρέπει να ξοδεύεις πιο πολλά από όσα κερδίζεις. Αυτό το πολύ απλό, έχει οδηγήσει σε τόσες διαμάχες…». Και μάλλον έχει δίκιο.

Δεν πρέπει οι άνθρωποι να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. Όταν το κάνουν, το συνηθίζουν, και μόλις έρθει ο λογαριασμός, τρελαίνονται. Οι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν θυσίες για να μπορούν οι Γάλλοι, οι  Ιταλοί και οι Έλληνες να δανείζονται με αφροσύνη. Γιατί να το θέλουν;

Εξάλλου,  όπως λένε οι Γερμανοί, τα ευρωομόλογα απαγορεύονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Από την άλλη όμως, πολιτικοί όπως ο Ολάντ θεωρούν την λιτότητα αδιέξοδο, που θα ρίξει κατά πολύ το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων. Και σ αυτό έχουν δίκιο.

Βέβαια, όποιος ζει πέρα από τα μέσα του, και στο τέλος έρθει αντιμέτωπος με τον λογαριασμό, ξέρει πολύ καλά πως αυτή είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Και αποτελεί ντροπή για τους Ευρωπαίους να εκλιπαρούν την Γερμανία για οικονομική βοήθεια.

Αν η Γερμανία δεν συμφωνήσει στην επιδότηση των εταίρων της, είναι πολύ πιθανό, πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί άδοξα. Και αυτό θα κοστίσει πολλά σε πολλούς.

Το ευρώ ήταν από την αρχή μια κακή ιδέα. Μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, ελλείψει πολιτικής και δημοσιονομικής ενοποίησης. Και εδώ που τα λέμε, ο κόσμος θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα χωρίς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη, και καλά θα κάνει να διαλυθεί.

Προς το παρόν  όμως, ο κίνδυνος είναι  το ευρώ, και η Ελλάδα θα είναι μάλλον η πρώτη χώρα που θα το εγκαταλείψει.

Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός της Λ. Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση κάνει σχέδια για την απομάκρυνσή της από την ευρωζώνη.

Το ίδιο περίπου αποκαλύφτηκε και από το Reuters, που δημοσίευσε  στοιχεία ότι οι επί μέρους χώρες της ευρωζώνης καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση απομάκρυνσης της Ελλάδας.

Η απομάκρυνση αυτή έχει πλέον πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Ένα πρόσφατο άρθρο του Bloomberg περιγράφει με λεπτομέρειες πως θα εξελιχθεί ένα τέτοιο σενάριο, στη διάρκεια των 46 ωρών που οι παγκόσμιες χρηματαγορές θα είναι κλειστές λόγω σαββατοκύριακου:

«Αν η Ελλάδα αποφασίσει να  φύγει,  θα έχει ένα παράθυρο 48 ωρών… αυτό είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι ηγέτες της, όταν οι χρηματαγορές είναι κλειστές, για να επιστρέψουν στο εθνικό νόμισμα. Από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, μέχρι το άνοιγμα αυτού της Ν. Ζηλανδίας την Δευτέρα, ότι είναι να γίνει θα γίνει.

Σε αυτό το διήμερο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιβάλλουν την τάξη, την ώρα που θα σχεδιάζουν την χρεοκοπία, το νέο νόμισμα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, την αντιμετώπιση της φυγής κεφαλαίων και τον τρόπο αποπληρωμής των λογαριασμών, την ώρα που η στρόφιγγα της βοήθειας θα έχει κλείσει οριστικά.

Το ρίσκο είναι ότι όλα αυτά αποτελούν ανυπέρβλητο άθλο για  οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση αναλάβει τις τύχες μιας χώρας που τα τελευταία δυο χρόνια χρειάστηκε διπλή διάσωση, επειδή δεν μπορεί να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της…».

Προς το παρόν κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, ενώ ο πανικός  διαδίδεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλοι φοβούνται πως η Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι στην δραχμή. Για αυτό και κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές, άρχισαν να προετοιμάζονται. Όπως αναφέρει το CNBC:

«Μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί (tour operators)  όπως ο γερμανικός TUI, και ο βρετανικός  Kuoni, απαιτούν να προστεθούν ρήτρες δραχμής στα συμβόλαιά τους με Έλληνες ξενοδόχους, σε περίπτωση που η χώρα φύγει από το ευρώ.

Οι βρετανικές εφημερίδες είναι γεμάτες από συμβουλές προς τους ταξιδιώτες, που ανησυχούν και αποφεύγουν να πάνε για διακοπές στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, μη τυχόν και οι χώρες αυτές εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι Vodafone Group, Reckitt Benckiser και Diageo, μαζεύουν τα μετρητά τους από τις τράπεζες καθημερινά  και τα επιστρέφουν στη Βρετανία».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις του οικονομικού χάους που μας περιμένει.

Η Γαλλία πιέζει για τα ευρωομόλογα και η Γερμανία αντιστέκεται.

Σε κάποια φάση, θα πρέπει να παρθεί η τελική απόφαση.

Θα ενδώσει το Βερολίνο, ή θα επέλθει χάος, που τελικά θα διαλύσει την ΕΕ;

Ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς…

theeconomiccollapseblog.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αντιθετικός avatar
  αντιθετικός 28/05/2012 09:15:48

  Το κύριο θέμα με την ευρωζώνη, είναι φανερό πλέον, είναι οι αντίθετες δυναμικές που αυτή δημιουργεί στα ισχυρά μέλη του Ευρωπαϊκού Βορρά απ' τη μία, και του Ευρωπαϊκού Νότου απ' την άλλη. Τα στοιχεία της ίδιας της Eurostat καταδεικνύουν πως στην περίοδο του ευρώ οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αύξησαν τα ελλείμματά τους, ενώ την ίδια ακριβώς περίοδο οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά αύξησαν, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό, τα πλεονάσματά τους. Συν τοις άλλοις οι Βόρειοι κερδίζουν και από το δανεισμό που παρέχουν στους Νότιους και που οι δεύτεροι τον έχουν ζωτικά ανάγκη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ζημίες τους. Η ευρωζώνη λοιπόν είναι συμφέρουσα για τους Βόρειους και ζημιογόνα για τους Νότιους. Οι πιέσεις όλων προς τη Γερμανία για την έκδοση ευρωομολόγου είναι ουσιαστικά η απαίτησή τους προς αυτήν να αναδιανείμει να υπερκέρδη που έχει εξοικονομήσει. Το πρόβλημα της Γερμανίας από την άλλη δεν είναι τόσο τα ποσά που θα της αποσπάσουν οι ασθενέστεροι με την ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγου. Ο προβληματισμός της είναι, μήπως με τέτοιου είδους αναπτυξιακές ενέργειες, διαταραχθούν οι Ευρωπαϊκές οικονομικές ισορροπίες και βρεθεί στο μέλλον με μειωμένους τους ρυθμούς κερδοφορίας της. Η Γερμανία, είναι φανερό πλέον, λειτουργεί ως μητροπολιτική αρχή στην Ευρώπη, κι αυτό δύσκολα θα δεχτεί να το απεμπολήσει, επιτρέποντας ισόρροπη ανάπτυξη προς τους υπολοίπους. Η οικονομική ισχυροποίηση της Ανατολής αλλά και η διεθνής οικονομική κρίση, της δίνουν άλλωστε ισχυρά άλλοθι για να μην το κάνει. Μετά την 6η Μαΐου όμως, κυρίως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, διαδίδεται ισχυρά στην Ευρώπη το μήνυμα, πως ο Ευρωπαϊκός Νότος, δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τη νέα πραγματικότητα που η Ευρώπη του ετοιμάζει. Το αν τα πράγματα θα οδηγηθούν τελικά σε ρήξη εναπόκειται αποκλειστικά στη Γερμανία, η οποία καλείται να διαλέξει για το αν θέλει ισότιμους Ευρωπαίους και ανεπτυγμένους ετέρους στην πολιτική της συμπόρευση, ή αν προτιμά να συνεχίσει μόνη της. Ο Ευρωπαϊκός νότος πάντως είναι φύσει αδύνατο να δεχτεί να μετατραπεί σε Γερμανικό φέουδο και να απαρνηθεί ελευθερίες και προνόμια που απολαμβάνει εδώ και αιώνες.

 2. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 28/05/2012 09:34:19

  Η Γερμανία θα ενδώσει στο ευρωομόλογο, όταν εγκαταστήσει στην ευρωζώνη ενιαία οικονομική διαχείρηση.

 3. Dal avatar
  Dal 28/05/2012 09:39:52

  Το άρθρο περιγράφει την πραγματικότητα. Το ευρώ ήταν τεράστιο λάθος.Το λάθος θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι δυνατόν να συγκλίνουν χώρες με τόσες διαφορές (οικονομικές, πολιτισμικές ,οικονομικές).
  Η Γερμανία βγήκε κερδισμένη .Δεν θέλει όμως να δώσει από τα κέρδη της σε ένα
  εγχείρημα με αβέβαια αποτελέσματα. Τα εμπορικά ελλείμματα των χωρών πως θα πληρώνονται ?

  Λύση η δημιουργία κοινών οικονομικών ζωνών αποτελούμενες από όσο το δυνατόν ομοειδή κράτη. Πχ Ευρωπαϊκός Νότος. Πρέπει να γίνει πριν είναι αργά.

 4. Dal avatar
  Dal 28/05/2012 09:39:52

  Το άρθρο περιγράφει την πραγματικότητα. Το ευρώ ήταν τεράστιο λάθος.Το λάθος θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι δυνατόν να συγκλίνουν χώρες με τόσες διαφορές (οικονομικές, πολιτισμικές ,οικονομικές).
  Η Γερμανία βγήκε κερδισμένη .Δεν θέλει όμως να δώσει από τα κέρδη της σε ένα
  εγχείρημα με αβέβαια αποτελέσματα. Τα εμπορικά ελλείμματα των χωρών πως θα πληρώνονται ?

  Λύση η δημιουργία κοινών οικονομικών ζωνών αποτελούμενες από όσο το δυνατόν ομοειδή κράτη. Πχ Ευρωπαϊκός Νότος. Πρέπει να γίνει πριν είναι αργά.

 5. voter avatar
  voter 28/05/2012 11:10:25

  Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ κατανοητό ,για τους μη επαιοντες . Έπειδή φαντάζομαι θα επιχειρηματολογήσουν και πάλι εδώ σχολιαστές με εξαιρετικές γνώσεις οικονομικών , θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : H εκδοση του Ευρωομολόγου (που αναζητούν όλα τα κόμματα εγχωρίως και δικαιως) , υπο τις παρούσες συνθήκες της χωρας μας , θα διασωσει μεν την οικονομία της Ελλάδας , αλλά θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κράτος και θεσμούς χωρίς σπατάλη και διαφθορά ? Οσο και να ταυτίζει το αρθρο την Ελλάδα με την Γαλλία , δεν ειναι το ίδιο ως κράτη .

 6. Α avatar
  Α 28/05/2012 12:07:52

  Για την Ελλάδα προς το παρόν, το ευρωομόλογο δεν έχει σημασία, αφού έγινε το κούρεμα του χρέους και μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης και δανειζόμαστε από τα Ευρωπαϊκά κράτη.
  Αν και όταν βγούμε στις αγορές, τότε θα έχει αξία. Σήμερα το Ευρωομόλογο είναι αίτημα των χωρών που δανείζονται από τις αγορές με υψηλό επιτόκιο.
  Για την Ελλάδα όμως μεγάλη αξία έχει, η άμβλυνση της σκληρής λιτότητας των προγραμμάτων που μας επιβάλλανε, που έφερε την πλήρη καθίζηση της οικονομίας και η στροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη.
  Όσο για την στάση της Γερμανίας, δεν μπορεί να το ¨παίζει¨, η νοικοκυρά της Ευρώπης, που όλα τα κάνει σωστά και άγια, γιατί όλη η ευημερία της πάτησε πάνω στην οικονομική κρίση του Νότου, στον οποίο εξήγαγε τα προϊόντα της, φροντίζοντας (τουλάχιστον για την Ελλάδα), για την αποβιομηχάνιση , την εξαφάνιση της αγροτικής παραγωγής και την παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της.
  Αν δεν θέλει να χάσει τα ωφέλη που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να φροντίσει για την ενότητα της Ευρώπης και όχι για την διάλυσή της με την άκαμπτη στάση της.

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/05/2012 12:45:12

  Δηλαδή για να καταλάβω, η Γερμάνια δεν θέλει το ευρωομόλογο για να μπορεί να δανείζεται προς ο% και να δανείζει προς 4-6%.Εκτος αυτού το άρθρο στηρίζεται σε σοφιστικές αναλύσεις όπως έξαλλου και τα Γερμανικά επιχειρήματα .Ακούστε μερικές αναλήθειες – Οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους, έχουν τις περισσότερες αργίες, συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από όλους, έχουν τις περισσότερες ημέρες άδειας, έχουν από τους μεγαλύτερους μισθούς κλπ,κλπ!
  Επίσης είναι ανακριβέστατο ότι οι Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει. Και αν αυτό μπορεί να να αντικρουστεί , η πραγματική αλήθεια ι είναι ότι ένα τεράστιο μέρος των δαπανών ( ίσως και πάνω από το 40% του ΑΕΠ!!!), δεν δαπανάται από τούς Έλληνες για τους Έλληνες, αλλά πηγαίνει στις τσέπες των Γερμανών και άλλων … φίλων μας.(Βλέπε , υποχρεωτικές στρατιωτικές δαπάνες,, ΖΗΜΕΝΣ, σύμβαση αεροδρομίου ,Αττική οδός, εθνικοί οδοί, τανκς leopard,, γερμένα υποβρύχια , λεόντιες εις βάρος μας συμφωνίες κλπ.).
  Και όμως ας μην ξεχνάμε ότι μετά το EUR, τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορά.

 8. αγθ avatar
  αγθ 28/05/2012 19:54:15

  Ή θέλεις ένωση, ή δεν θέλεις!
  Δεν μπορείς να προφασίζεσαι ένωση και να εννοείς μονομερή επικράτηση...
  Αυτό είναι το διακύβευμα για τη Γερμανία και όλους τους υπόλοιπους ευρωπαίους.
  Μια Γερμανία, που, μονίμως ανασφαλής, αλλοιθωρίζει ηγεμονικά προς ανατολάς, δυσμάς, κλπ., θέλοντας όμως και το νταβατζιλίκι επί των υπολοίπων ...εταίρων! Και το σκύλο χορτάτο, και την πίτα ολόκληρη!
  Δεν μπορεί όμως αυτό να κρατήσει για πάντα...
  Ας ρωτήσουν και την ...απέναντι μεριά, πώς έκανε τις "πολιτείες" της ενωμένες - θα ήταν άραγε αποδεκτό, στα πλαίσια μιας "αμερικανικής ένωσης", π.χ. η πλούσια Καλιφόρνια να "απειλεί" τη φτωχή Αλαμπάμα με "μέτρα λιτότητας"; Θα μπορούσαν ποτέ έτσι να υπάρξουν "ενωμένες", "πολιτείες" με τεράστιες διαφορές, ακόμη και στο ...κλίμα;
  Τελικά, η Ευρώπη είτε θα ενωθεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, για να αποτελέσει, επιτέλους, μια κυρίαρχη Οντότητα, και να έχει Λόγο, στον εξόχως απαιτητικό για την ανθρωπότητα νέο αιώνα, είτε θα ξαναγυρίσει, νομοτελειακά, στα εθνικά κράτη, πιθανότατα σωβινιστικά ομφαλοσκοπούντα και αλληλοσπαρασσόμενα.
  Σε κάθε περίπτωση όμως, "ένωση" μέσα από την Καταστροφή και Εξαθλίωση των επιμέρους "συστατικών μερών" και κυρίως των Κοινωνιών τους, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει...

 9. αγθ avatar
  αγθ 29/05/2012 07:59:36

  Και κάτι ακόμη: όλοι αυτοί που κουνούν το δάχτυλο στους "τεμπέληδες", κατηγορώντας τους ότι "τα έφαγαν", μήπως πρέπει να κατηγορηθούν ως ένοχοι εσχάτης προδοσίας, γιατί έφαγαν, κυριολεκτικά, τον ευρωπαϊκό πλούτο στο βωμό του οράματος μιας "ένωσης" την οποία δεν μπορούν, και απ´ ότι φαίνεται δεν ήθελαν, να κάνουν?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.