08/10/2012 18:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωζώνη: Σε ισχύ από σήμερα, ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας

Επίσημη πρώτη από σήμερα, για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), to χρηματοπιστωτικό τείχος ασφαλείας(;)  της Eυρωζώνης, που τέθηκε επίησμα σε ισχύ, στην συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του, στο οποίο μετέχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, στο Λουξεμβούργο.

"Η έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣ αποτελεί σαφώς ένα ιστορικό βήμα για την οικοδόμηση της νομισματικής Ένωσης. Η ευρωζώνη διαθέτει πλέον ένα μόνιμο και αποτελεσματικό τείχος ασφαλείας", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Ο ΕΜΣ δεν είναι ένα απομονωμένο όργανο, εντάσσεται σε ένα σύνολο για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη", είπε ο Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει στο συμβούλιο διοικητών του Μηχανισμού.

 Ο ΕΜΣ θα πάρει τη θέση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), η λειτουργία του οποίου θα συνεχιστεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

"Η παλέτα των εργαλείων του ΕΜΣ είναι η ίδια με αυτήν του ΕΤΧΣ, με προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λοιπά", είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Μηχανισμού, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά τους μηχανισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή πέρσι, όπως τη μόχλευση, για να ενδυναμωθεί ο ΕΤΧΣ, ο Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι θα ισχύσουν και στον ΕΜΣ. "Αυτά τα πρόσθετα εργαλεία δεν χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα επειδή καμία χώρα δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα. Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αλλά έχω την αίσθηση ότι θα γίνει στο μέλλον", πρόσθεσε. Ο ΕΜΣ θα είναι πλήρως λειτουργικός όταν οι χώρες-μέλη αρχίσουν να καταβάλουν τη συμμετοχή τους, εντός των επόμενων εβδομάδων. Αναμένεται ότι θα είναι σε θέσει να δανείσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Το όργανο αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, χωρίς να επιβαρύνει το χρέος των κρατών, υπό τον όρο όμως ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός τραπεζικής επιτήρησης.

Κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει, στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.