#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευκολίες πληρωμής σε χαράτσια και φόρους

Σχέδιο της κυβέρνησης για εξόφληση των χρεών σε περισσότερες δόσεις με στόχο την ανακούφιση όσων πλήττονται πιο πολύ από την κρίση

 

 Σχέδιο για την οικονομική ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ήδη έχουν επιβαρυνθεί ή αναμένεται να επιβαρυνθούν τους επόμενους μήνες με δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να το θέσει υπό συζήτηση με την Τρόικα στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των πολιτικών του Μνημονίου. Το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση φορολογικών οφειλών σε δόσεις πολύ περισσότερες από όσες προβλέπουν αυτή τη στιγμή οι σχετικοί νόμοι, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, όπως οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι υπερχρεωμένοι λόγω της ύφεσης επιτηδευματίες και όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους τους εντός των προθεσμιών που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, επειδή τα διαθέσιμα εισοδήματά τους είναι πολύ χαμηλά έως μηδενικά.

Στις ρυθμίσεις θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια της προφανούς οικονομικής αδυναμίας, όχι μόνο όσοι είναι ήδη επιβαρημένοι με δυσβάστακτα χρέη προς την εφορία αλλά και όσοι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν από δω και πέρα τα αλλεπάλληλα χαράτσια στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, τα οποία αναμένεται να επιβληθούν εντός των προσεχών εβδομάδων και μηνών. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η απόφαση να αυξηθεί από 5 σε 6 ο αριθμός των διμηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων του έτους 2012.

Όπως προβλέπουν τα μέτρα που ήδη έχουν προετοιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με σκοπό να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία ώστε να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα:

1) Τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ή πρόκειται να καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του 2012, εφόσον οφείλονται από φορολογούμενους με προφανή οικονομική αδυναμία (π.χ. λόγω χαμηλού ή ανύπαρκτου εισοδήματος), θα μπορούν να ρυθμιστούν σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Ήδη αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 29-2-2012, έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 60 μηνιαίες δόσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν αδυναμία εξόφλησης σε λιγότερες από 25 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο για οφειλές φυσικών προσώπων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, καθώς και για οφειλές νομικών προσώπων που δεν υπερβαίνουν τις 75.000 ευρώ. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή λήγει μεθαύριο Παρασκευή. Η εν λόγω ρύθμιση σχεδιάζεται να επεκταθεί και στα χρέη που θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012 και τα οποία θα οφείλονται από οικονομικά αδύναμους φορολογούμενους. Η ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβληθεί προς την Τρόικα θα προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερη ενός πολύ χαμηλού ποσοστού του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη αλλά ούτε και χαμηλότερη του ήδη ισχύοντος ορίου των 100 ευρώ. Παράλληλα θα προβλέπεται έκπτωση επί των προσαυξήσεων το ύψος της οποίας θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των δόσεων. Για όσο διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής στην εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης δεν θα είναι δυνατή η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος του, δηλαδή δεν θα διατάσσονται κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων του. Εάν τελικά συμφωνηθεί με την Τρόικα η ρύθμιση αυτή, τότε είναι πολύ πιθανό οι υπέρμετρα αυξημένοι φόροι που αναγράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά των δηλώσεων εισοδήματος να καταστεί δυνατό να εξοφληθούν σε πολλές δόσεις από όσους φορολογούμενους μπορούν να αποδείξουν στην εφορία ότι βρίσκονται σε προφανή οικονομική αδυναμία να τους πληρώσουν εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία.

2) Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος και φόρους ακίνητης περιουσίας παρελθόντων ετών (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011) που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφληθούν τμηματικά έως και το 2014, εφόσον υπερβαίνουν το 25% του εισοδήματος του υπόχρεου φορολογούμενου. Συγκεκριμένα, το ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του 2012 και το υπόλοιπο σε δύο ετήσιες δόσεις.

Ηδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η εξόφληση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του έτους 2012 να γίνει μεν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά σε 6 διμηνιαίες δόσεις αντί σε 5 που προβλέπει αυτή τη στιγμή η νομοθεσία. Επιπλέον, για όσους δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα το Ειδικό Τέλος δεν θα προβλέπεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 27/06/2012 09:13:12

  Oπως αντιλαμβάνεσθε,
  στο εξής όποιος τολμήσει να επενδύσει για να βγάλει κέρδος εντός Ελλάδος, την έβαψε. Ο,τι κερδίσει θα πηγαίνει σε δόσεις στην εφορία... Αν δεν έχεις offshore ή έδρα στη Βουλγαρία, θα είσαι ο μακάκας της Πατρίδας και τα παιδιά σου θα γεράσουν πληρώνοντας τους τοκογλύφους "κυρίους δανειστές μας".

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ franc 27/06/2012 11:23:43

   Πάλι οι μπούρδες με τους "τοκογλύφους" και οι λοιπές συνωμοσιολογίες.
   Φίλε μου, η τρόϊκα μας δανείζει με 2-3%. Είναι το χαμηλότερο επιτόκιο του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Τώρα, αν πολλά από τα δάνεια του πασοκικού παρελθόντος (δεκαετία 80 κυρίως) που αύξησαν υπέρογκα το χρέος στηρίχτηκε και σε τοκογλυφικά επιτόκια, την ευθύνη να την αναζητήσεις εκεί. Τώρα τι κάνουμε έχει σημασία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε "τοκογλυφικό δάνειο". Για να πεισθείς ρίξε μια ματιά στην Ισπανία και την Ιταλία που δανείζονται με 6 και 7% επιτόκιο!

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/06/2012 20:49:47

    Αν πεθάνουμε όλοι από την πείνα θα μας δανείζουν με 0% - μήπως να το σκεφτούμε;

  • The Saint avatar
   The Saint @ franc 27/06/2012 11:28:55

   Aγαπητέ αν δεν το έχετε κατανοήσει η Ελλάδα έχει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα, κοινώς οι δαπάνες χωρίς τόκους είναι περισσότερες απο τα έσοδα. Επομένως, τα λεφτά απο τα χαράτσια κ.τ.λ. δεν πάνε στις τσέπες των δανειστών αλλά όσων πληρώνονται απο τον κρατικό προυπολογισμό και δεν φτάνουν. Ποιοί είναι οι τελευταίοι; Αν ρίξετε μια ματιά στη διάρθρωση των πρωτογενών δαπανών του προυπολογισμού θα τους δείτε.

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ The Saint 27/06/2012 20:48:44

    Ας αυξήσουν λοιπόν την φορολογία ακόμη περισσότερο ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους το πρωτογενές...

    Προτείνω φορολόγηση 80% από το πρώτο ευρώ... Η κατανάλωση θα εκτιναχθεί στο +άπειρο...

    Σε λίγο το πρωτογενές έλλειμμα όχι μόνο θα γιγαντώνεται, αλλά θα συλλαμβάνονται συνταξιούχοι με μικροποσότητες σύνταξης και θα υπερασπίζουν τον εαυτό τους λέγοντας ότι είναι εξαρτημένοι και πως προοριζόταν για προσωπική τους χρήση...

 2. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 28/06/2012 00:37:17

  Ποιός σου είπε "Μανώλη" ότι μας δανείζουν με τα χαμηλότερα επιτόκια της Αγοράς; Μέχρι και η γερμανική κρατική τηλεόραση (ARD) αποκάλυψε με ρεπορτάζ της ότι η Γερμανία μας δανείζει με 7% !!! Υποθέτω ότι κάνεις χιούμορ. Αλλιώς μιά καλή θέση για σένα, θα ήταν... εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.