#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2012 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ετοιμάζουν «ραβασάκια» για το χαράτσι στα ακίνηταΑντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουν ξανά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών θα βρεθούν σύντομα 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτή τη φορά θα πρόκειται για το Ειδικό Τέλος του έτους 2012, για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την είσπραξή του σε 5 διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Τρέχουν τις διαδικασίες

Έχοντας ήδη δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Τρόικα να εφαρμόσει άμεσα όλα τα προβλεφθέντα για το 2012 δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου ΙΙ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε πλέον να επιταχύνει τις διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ στο φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό! Στο πλαίσιο αυτό, εντός των προσεχών ημερών σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τον ακριβή καθορισμό των διαδικασιών είσπραξης του Ειδικού Τέλους του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται ήδη αποφασισμένη να επιχειρήσει την είσπραξη του Ειδικού Τέλους του 2012 ξανά με εμπλοκή της ΔΕΗ και των λοιπών εταιριών παροχής υπηρεσιών ηλεκτροδότησης. Κι αυτό διότι έχει διαπιστωθεί ότι η εμπλοκή της ΔΕΗ και των λοιπών εταιριών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον η μόνη σύντομη οδός που μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη είσπραξη του συνολικού ποσού του Ειδικού Τέλους εντός των χρονικών ορίων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2012, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.

 Με καθυστέρηση

Οι διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 «πάγωσαν» για αρκετούς μήνες, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 θα έπρεπε να είχε αρχίσει να εισπράττεται από τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με βάση τα στοιχεία για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που υπήρχαν στις 30-3-2012 στα αρχεία της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων. Θα έπρεπε δηλαδή οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που εστάλησαν κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2012 να περιελάμβαναν τουλάχιστον την πρώτη από τις πέντε διμηνιαίες δόσεις στις οποίες προβλέπεται να εξοφληθεί για φέτος το ΕΕΤΗΔΕ.

Τώρα λοιπόν που έχει σημειωθεί αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, αλλά η ανάγκη του Δημοσίου για έσοδα είναι μεγάλη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκρινε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος διαθέσιμος για να εξεταστεί και να εφαρμοστεί ένας άλλος τρόπος είσπραξης που δεν θα εμπλέκει τη ΔΕΗ και τις λοιπές εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού.

Με δυο έντυπα

Αναγκαστικά, λοιπόν, η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 θα γίνει και πάλι μέσω των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, για να μην εμφανιστεί και πάλι το πρόβλημα με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο οφειλόταν στη συνείσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, και να μην υποστεί η ΔΕΗ νέα οικονομική ζημία από την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να εξοφλήσουν σε ένα λογαριασμό και το ρεύμα και το Τέλος Ακινήτων, εξετάζεται η εφαρμογή μιας πρότασης που έχει υποβληθεί από την πλευρά της Δημόσιας Επιχείρησης και προβλέπει την έκδοση και την αποστολή ξεχωριστού εντύπου για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους. Το ξεχωριστό αυτό έντυπο, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο το ποσό του οφειλόμενου ΕΕΤΗΔΕ, προτείνεται να αποστέλλεται στον ίδιο φάκελο με το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι καταναλωτές να παραλαμβάνουν σε ένα φάκελο και τα 2 ειδοποιητήρια. Επιπλέον, το οφειλόμενο ΕΕΤΗΔΕ το οποίο θα αναγράφεται στο ξεχωριστό ειδοποιητήριο θα μπορεί να εξοφληθεί και στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, ώστε να απεξαρτηθεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση να το συνεισπράττει ταυτόχρονα με την εξόφληση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Ετσι, η καταβολή του Ειδικού Τέλους δεν θα αποτελεί πλέον προϋπόθεση για να θεωρείται εξοφλημένος ολόκληρος ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι τυχόν αδυναμία πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ από χιλιάδες καταναλωτές-φορολογούμενους δεν θα σημάνει ταυτόχρονα και άρνηση εξόφλησης του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν θα αυξηθεί το ύψος των απλήρωτων οφειλών προς την Επιχείρηση για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα πρώτα ειδοποιητήρια για το Τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής

Όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, οι πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές μέχρι πριν από λίγες μέρες ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του Τέλους σε 6 διμηνιαίες δόσεις, αντί σε 5 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ομως, η λύση της καταβολής σε 6 διμηνιαίες δόσεις θα έχει ως συνέπεια το χρονικό διάστημα αποπληρωμής του Ειδικού Τέλους να επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2013(!), οπότε από τα προσδοκώμενα έσοδα συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ μόνο το 1,3-1,5 δισ. ευρώ θα καταστεί δυνατό να εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 και να ενταχθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έχει ως συνέπεια ο φετινός Προϋπολογισμός να χάσει πάνω από 1 δισ. ευρώ προϋπολογισθέντων εσόδων, πράγμα το οποίο επ’ ουδενί δεν θα ήθελε πλέον η Τρόικα, ούτε βεβαίως η κυβέρνηση. Ετσι, λοιπόν, το πιο πιθανό είναι τελικά να ζητηθεί από τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το «χαράτσι» αυτό σε 5 διμηνιαίες δόσεις, όπως ήδη προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ή ακόμη και σε 4 διμηνιαίες δόσεις. Αν ληφθεί τώρα υπόψη ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια θα σταλούν μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, οι προθεσμίες για την εξόφληση της πρώτης δόσης εκτιμάται ότι θα λήγουν μέχρι το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2012 θα πρέπει, εξάλλου, να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του δεν θα απειλούνται πλέον με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταργήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αείμνηστος avatar
  Αείμνηστος 10/07/2012 11:46:19

  Ζήτω η επαναδιαπραγματευση.

 2. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 10/07/2012 11:56:30

  Ο Σαμαρας δεν ειχε πει προεκλογικα οτι θα καταργουσε το χαρτσι της ΔΕΗ;Αλλα μαλλον στη διαπραγματευση με το ΠΑΣΟΚ μπηκε σαν προαπαιτουμενο, απο το Βαγγελη φυσικα,δεν θα τιναξουμε την κυβερνηση στον αερα για δευτερευοντα,προεχει η ικανοποιηση αυτων που μας στηριξαν.

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Φιλιππος 10/07/2012 17:20:14

   Είχε πει για ενιαίο φόρο στα ακίνητα,θα γίνει.

 3. Βασίλης avatar
  Βασίλης 10/07/2012 12:41:35

  Γιατί το άρθρο προτάσσει την "ανάγκη του δημοσίου για έσοδα" ως αιτιολόγηση είσπραξης του χαρατσιού; Το σύνολό του δεν δεσμεύεται εξολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους;

  Επίσης, εξ'αρχής δεν επρόκειτο για μέτρο που θα ίσχυε μόνο για 2 έτη; Ως τέτοιο, προσωρινό δηλαδή, δεν κρίθηκε συνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

  • Kargia avatar
   Kargia @ Βασίλης 10/07/2012 12:45:49

   Ας μας απαντήσουν οι βουλευτές (και) της ΝΔ που χειροκροτούσαν τον Ιπποπόταμο Μπένυ. Ξεφτίλα!

 4. bg avatar
  bg 10/07/2012 13:07:02

  από εκτιμήσεις άλλο τίποταοι κυβερνώντες....
  από ουσία όμως..........
  πάλι υπολογίζουν χώρις να γνωρίζουν......
  ο κόσμος δεν έχει κύριοι!!!!!!!

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 10/07/2012 13:57:18

  το χαρατσι θα ειναι με αλλο χαρτι,,κοινως δεν θα εκβιαζεται κανεις μην του κοψουν το ρευμα
  και αυτο ειναι σπουδαιο
  και σε 5 ή και 12 δοσεις λενε..

  τωρα ποιος περιμενε καταργηση την επομενη μερα?
  απο το νεο χρονο..με το νεο φορο ακινητων..

 6. εξωκοινοβουλευτική αριστερά avatar
  εξωκοινοβουλευτική αριστερά 10/07/2012 16:19:19

  ερχεται ο Μητσος με τη νταλικα απο Νοεμβρη και παει για πατρα.. οσοι προλαβετε γιατι ειναι κατι λαθροι που σε τρωνε ζωντανο για μια θεση στη νταλικα ... τωρα ειναι αργα για δακρυα στελλα ...

 7. Εύα avatar
  Εύα 10/07/2012 16:43:55

  Μπορώ να πληρώσω με τις ''κοντούλες'' που έχω στο οικόπεδο; μπορώ να στείλω 15 κιλά στον Βαγγέλη...

 8. Ρ. ΒΕΛΗΣ avatar
  Ρ. ΒΕΛΗΣ 14/07/2012 21:37:21

  Και για το κλασσικό πλέον ΧΑΡΑΤΣΙ της ΔΕΗ, στη νέα του έκδοση 2012, ισχύει "τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου ...".
  Η ψευδο-Κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ , που τιμούν με την υποστήριξή τους οι κκ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και ΚΟΥΒΕΛΗΣ, υπακούει πιστά σαν σκυλάκι στις ΕΠΙΤΑΓΕΣ της ΤΡΟΙΚΑ.
  Σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό πνεύμα εκείνος που δικαιούται τον τίτλο του υπ'αριθμόν 1 ΠΡΟΔΟΤΗ είναι ο κ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ.
  Και εις άλλα με υγεία ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.