08/03/2012 20:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερωτηματικά για την ISDA και την ενεργοποίση των CDS

Η απόφαση που έλαβε προ ημερών η ISDA, σύμφωνα με την οποία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός που ενεργοποιεί τα CDS, δημιουργεί ερωτηματικά για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Διεθνούς Ένωσης, σύμφωνα με τους συντάκτες του Bloomberg.
"Φανταστείτε ότι αγοράσατε ένα σπίτι και, για να το ασφαλίσετε, έπρεπε να αγοράσετε κάλυψη από τον κατασκευαστή. Φανταστείτε τώρα ότι το σπίτι σας σχεδόν καταστράφηκε από μια πυρκαγιά, η δυνατότητα όμως που έχετε για να πάρετε αποζημίωση εξαρτάται από μια επιτροπή ανώνυμων κατασκευαστών που συναντώνται στα κρυφά για να ψηφίσουν αν θα σας δώσουν την αποζημίωση. Αν αρνηθούν, το πάνελ δεν θα χρειάζονταν να σας δώσει εξήγηση, δεν θα σας επιτρέπονταν να εξετάσετε τα πρακτικά των κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεων και δεν θα είχατε δικαίωμα έφεσης", λένε χαρακτηριστικά οι συντάκτες του Bloomberg.

"Αυτό το σύστημα δεν είναι και πολύ καλό. Δεν διαφέρει όμως και πολύ από αυτό που ισχύει στον κόσμο των CDS, των συμβολαίων δηλαδή που διασφαλίζουν τους επενδυτές κρατικών και εταιρικών ομολόγων από την χρεοκοπία. Οι αποφάσεις για το εάν θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους επενδυτές λαμβάνονται από πάνελς εκπροσώπων μεγάλων τραπεζών, hedge funds, επενδυτικών εταιρειών και άλλων ενδιαφερομένων μερών που απαρτίζουν τη Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA)", τονίζουν.

Στο μεταξύ για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS στα ελληνικά ομόλογα προετοιμάζεται «αθόρυβα» η ISDA. Χθες το βράδυ (7 Μαρτίου), η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) ανήρτησε στην ιστοσελίδα της μια προκαταρκτική λίστα με τις υποχρεώσεις (σ.σ. ομόλογα) που έχουν εκδοθεί ή έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες θα καλυφθούν στην περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.
Στην ανακοίνωσή της η ISDA επιμένει πως η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής δεν γίνεται προσβλέποντας υποχρεωτικά σε ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος, ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τα μέλη της ISDA έχουν σημειώσει πως, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανή χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης, είναι συνετό η ISDA να είναι προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο που η EMEA Determinations Committee κρίνει ότι επιτελεστηκε πιστωτικό γεγονός».
Στην ανακοίνωσή της η ISDA καλεί επίσης τους κατόχους ομολόγων να υποβάλλουν σχετικά έγγραφα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CDS, τότε οι ομολογιούχοι αυτοί θα πληρωθούν εγκαίρως.

Δείτε τον κατάλογο εδώ:

http://www2.isda.org/greek-sovereign-cds/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. rally monkey avatar
    rally monkey 09/03/2012 00:13:29

    γραφουν ότι τους κατέβει..η αναδιάρθρωση το Ελληνικου χρεους ειναι γεγονός.. Σημερα.. πριν απο μία βδομάδα δεν ήταν .. τι επρεπε να κανει δηλ η ISDA .. να λαβει αποφάσεις με βάση τα μελλούμενα ..αν ειναι ετσι να ενεργοποιήσουν και τα νέα CDS και για τα καινουργια ομόλογα απο Δευτέρα.. μιας και θα εχουμε και δεύτερο πιστωτικό γεγονός..

  2. franc avatar
    franc 09/03/2012 09:32:41

    H παρομοίωση είναι λάθος. Είναι σαν να έγινε σεισμός 5 ρίχτερ και σε ορισμένες οικοδομές να εμφανίστηκαν ρωγμές. Η επιτροπή μηχανικών του ΤΕΕ κρίνει ποιά κτίρια είναι κατεδαφιστέα και άρα αυτά και μόνον αποζημιώνονται.Αν λοιπόν η ISDA δεν κρίνει κατεδαφιστέα τα ομόλογά σου δεν ενεργοποιούνται τα CDS. Αν αμβισβητείς την κρίση της, μπορείς να προσφύγεις στη δικαιοσύνη. Δεν μπορείς να συμμετέχεις στις εργασίες της επιτροπης 'οπως και οιασδήποτε επιτροπής διότι θα μπορούσες να επηρεάσεις θετικά ή αρνητικά την κρίση της. Που είναι το πρόβλημα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.