16/12/2009 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερωτήματα για το νέο δανεισμό του δημοσίου

Σε αιφνίδιο δανεισμό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησε την Τρίτη το Δημόσιο εκδίδοντας νέο πενταετές ομόλογο με στόχο την κάλυψη των πρώτων δανειακών αναγκών του 2010. Σκοπός του δημοσίου είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους εν όψει των προγραμματισμένων πληρωμών τις πρώτες ημέρες του έτους.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι η χώρα μας προχώρησε στην πώληση ομολόγων που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2015 με απόδοση 250 μονάδες βάσης, περισσότερη από το Euribor, διάρκειας έξι μηνών.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές -την περασμένη εβδομάδα- κινήθηκαν πτωτικά καθώς διάχυτη ήταν η ανησυχία ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Το spread για ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε 21 μονάδες βάσης, φθάνοντας στις 250 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Απριλίου, με βάση τις τιμές κλεισίματος.

 

Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει τα εξής:

«Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου είναι κατώτερες των προσδοκιών και των περιστάσεων όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις αγορές. Αγορές οι οποίες δεν ικανοποιούνται από την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης. Η αγορά ομολόγων αντέδρασε, τουλάχιστον, επιφυλακτικά με αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων των ελληνικών τίτλων με τους αντίστοιχους γερμανικούς. Κι όμως χθες, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε, αιφνιδιαστικά, στην έκδοση πενταετούς ομολόγου αντλώντας 2 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Και γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

1) Γιατί η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σ’ αυτόν τον προδανεισμό, καταβάλλοντας υψηλότερο τίμημα;

2) Τι ποσό επιθυμούσε η Κυβέρνηση να αντλήσει;

3) Γιατί η έκδοση έγινε με κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor +250 μονάδες βάσης) όταν, όπως φαίνεται, τα επιτόκια θα αυξηθούν το 2010;».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 16/12/2009 16:05:48

  4) Υπέρ ποίου το όφελος απ'το εγχείρημα συνολικά;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Λάκωνας 16/12/2009 17:29:25

   Ποιός πήρε την προμήθεια από τον διακανονισμό?

 2. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ avatar
  ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ 16/12/2009 16:11:24

  ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΑΝΕΙΚΑ;

 3. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 16/12/2009 17:22:27

  ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ.ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ, ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ.
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ....ΑΠΟ ΜΥΑΛΟ

 4. redteam avatar
  redteam 16/12/2009 17:27:53

  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ
  ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

  Η πρότασή μας για την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης έχει κατατεθεί δημόσια πριν από ημέρες. Την επαναφέρουμε. Και συμφωνούμε να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση. Ανεξάρτητα από το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει για το ελληνικό δημόσιο απ΄ αυτή τη μείωση, ο πολιτικός συμβολισμός είναι σημαντικός.
  Οφείλουν οι βουλευτές να καταγράψουν και στο επίπεδο αυτό τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που επωμίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας

 5. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 16/12/2009 18:03:25

  Σιγά σιγά αποκρυσταλλώνεται η κουτοπόνηρη τακτική Παπανδρέου στην οικονομία.

  Φούσκωσε λιγάκι το έλλειμμα, μεταφέροντας δαπάνες στο 09 και έσοδα στο 10, δημιούργησε κλίμα "πτωχεύουμε εξαιτίας της ΝΔ" και μετά την αντίδραση των ξένων (που για καμιά βδομάδα αδιαφορούσαν) πήρε σειρά τις πρωτεύουσες για να δείξει ότι "μας έσωσε". Η τακτική αυτή είναι εγκληματικη, διότι φόρτωσε την Ελλάδα με ένα πρόβλημα που δεν προϋπήρχε, αυτό της έλλειψης αξιοπιστίας. Φούσκωσε δηλαδή μόνος του το έλλειμμα και μετά είπε "εσείς λέγατε ψέμματα", ενώ το ψέμμα το λέει όλο μόνος του. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχει "αν δεν παρθούν μέτρα το έλλειμμα θα πάει πάνω από 6%". Δεν πάρθηκαν μέτρα, λίγο η κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω εκλογών, λίγο το φούσκωμα που έκανε ο ΓΑΠ, να 'σου το 12,7%.

  Αυτή η αναξιοπιστία που έχουμε σήμερα και που περιέγραψε πολύ ωραία ο Ντερμπεντέρης στο σημερινό Βήμα (ναι, δυστυχώς, αναγκάζομαι να συμφωνήσω μαζί του) είναι όλη, μα όλη, δημιούργημα του ΓΑΠ. Με τους προηγούμενους, μπορεί να είχαμε κάποια λάθη σε πολιτικής στην περίοδο 2004-2008, που στοίχισαν με το ξέσπασμα της κρίσης, όμως η γενική διαχείριση της κρίσης υπήρξε πολύ καλή. Η οικονομία άντεξε τη γενική κατάρρευση της εμπιστοσύνης παγκοσμίως, η ύφεση περιορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το spread είχε πέσει στις 133 μονάδες, από εκεί που είχε αγγίξει σχεδόν τις 300 στην κορύφωση της κρίσης. Η οικονομία ήταν διαχειρίσιμη.

  Σήμερα το κράτος μας δυσκολεύεται να δανειστεί. Δεν μάζεψε λεφτά με spread 250 μονάδες, που θα έπρεπε να παρακαλάνε για τόσο μεγάλη διαφορά οι διεθνείς κερδοσκόποι. Και τα φιλοπασοκικά ΜΜΕ χαϊδεύον τον ανίκανο ΓΑΠ που νομίζει ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας μπορεί να είναι παιδική χαρά, να κάνει τη μία παλινωδία πίσω από την άλλη και να ασχολείται με χαζοχαρούμενες, αλλά καθόλου αθώες διαπλεκόμενες αρλούμπες περί πράσινης ανάπτυξης. Αν είχε ο Καραμανλής τέτοια ανεπρόκοπη πολιτική, τα ΜΜΕ θα τον είχαν σκίσει. Εδώ τον χαϊδεύουν. Μα καλά, είναι δυνατόν; Δεν βλέπουμε το έγκλημα να συντελείτε μπροστά στα μάτια τους; Όσοι μπορείτε να επηρεάσετε τα πράγματα, κάντε κάτι όσο είναι καιρός! Σε τρεις μήνες ο ΓΑΠ ξόδεψε μαγιά εμπιστοσύνης 15 ετών! Το μόνο κέρδος της χώρας από τη λαίλαπα του σημιτικού, πάει να το εξαφανίσει σε μια σχεδόν στιγμή!

  Σταματήστε τον πριν να είναι αργά!

 6. trellakias avatar
  trellakias 16/12/2009 18:33:04

  Ζήτω ο Τρικούπης, αυτός ο μεγάλος αρχηγός της χώρας που δήλωσε την μεγάλη ρήση " ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ". Δεν υπάρχουν δυστυχώς οπτικοακουστικά αρχεία από εκείνη την εποχή για να μπορεί ο μεγάλος αυτός πρωθυπουργός μας σήμερα να δει και να κάνει πρόβες πως θα μας το σερβίρει μετά τις γιορτές ΙΣΩΣ!

  • man8os avatar
   man8os @ trellakias 16/12/2009 18:52:49

   Μας το ειπε προχτες... Δε φταιει αυτος που δε το καταλαβες εσυ... Ακομα δε μας εξηγησε τι εννοουσε με την εκθεση ιδεων του. Αλλα μην ανυσηχεις.Θα φαμε ολοι μας την γαλοπουλα και μετα θα κληθουμε να πληρωσουμε. Και αν δεν τολμησει να μας το εξηγησει αυτος θα μας το εξηγησουν οι Ευρωπαιοι φιλοι μας και οι αγορες. Και ξερεις γιατι δεν εγινε ποιο συγκεκριμενος? Για το πολιτικο κοστος!

 7. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 16/12/2009 18:34:08

  Ωχωχωχ οι ξένοι μας πήραν χαμπάρι για τα καλά. Το σχέδιο του ΚΚ φαίνεται να αποτυγχάνει. Οι ξένοι δεν παραμυθιάζονται με τον ΓΑΠ.

  Αντιγράφω από το "κουρδιστό πορτοκάλι":

  Η Μαρία Καρχιλάκη τις τελευταίες μέρες είναι "καταδικασμένη" να διαβάζει χιλιάδες λέξεις των διεθνών ΜΜΕ που περιγράφουν την κατάσταση στη χώρα μας. Δυστυχώς η εικόνα που η εισπράττει η έμπειρη δημοσιογράφος για τη χώρα μας, είναι εντελώς απαξιωτική.

  Μόλις σήμερα οι γαλλικοί LesEchos, αναφέρονται απαξιωτικά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς σημειώνουν οτι είναι μόνο "λόγια, λόγια, λόγια..." και πως "δεν έχει πείσει πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να χειριστεί την κατάσταση."

 8. man8os avatar
  man8os 16/12/2009 18:49:05

  Εγω εδω και μια βδομαδα το λεω οτι ο ΓΑΠ δεν ειναι ο καταλληλος ανθρωπος για αυτη τη δυσκολη κατασταση. Με τον αριθμο του πραγματικου ελλειματος δε βγαζεις ακρη, αν και χωρις δημιουργικη λογιστικη πρεπεi να κινητε στο 8%. Ακομα κι ετσι να ειναι ομως και να μην ειναι 12.7 δεν εχει σημασια. Σημασια εχει ο τοκος δανεισμου, και αυτος εχει ξεπερασει το 5% και αναιβενει ακομα.Περιμενω το δελτιο του μεγκα να δω ποσο εφτασε σημερα...
  Αναφορικα με τον Καραμανλη, κρινοντας τον εκ των υστερων, αποδειχτηκε καλος και φιλοτιμος,με ικανο οικονομικο επιτελειο, αλλα αργος οσων αφορα την εσωτερικη πολιτικη. Παντα εχανε στο timing. Για αυτο και το μεγκα τον ξεσκισε για τα σκανδαλα.

  • ti na pei kaneis avatar
   ti na pei kaneis @ man8os 17/12/2009 14:25:23

   ακομη και 3% να ειναι το ελλειμα, με την κατασταση που εχουν δημιουργησει και το πολυ αρνητικό κλίμα για τη χωρα... (ακομη και σε μεγαλο καναλι του εξωτερικού βγήκε και ειπε οτι το μονο ελειμα της χωρας ειναι αυτο της αξιοπιστίας!!!!!!αν ειναι δυνατον!!)ειναι σα να είναι στο 123%. δεν φτανει που δεν μπορει να παρει μια ορθη και ξεκαθαρη αποφαση χειροτερευει τη θεση της χωρας οσο και οπως μπορεί.....!
   αλλα ο ΠΑΠΑΚ άλλα ο ΓΚΑΠ αλλα ο ανωμεριτης αλλα η κατσελη... αλλα ο Λοβερδος....
   ειναι που την πρωτη εβδομαδα θα ψηφιζαν τα 3 ετοιμα (απο παντα) νομοσχεδια
   και ο Ραγκουσης θα στειλει εγγραφο σημερα σε ολους τους φορείς του δημοσίου να του πουνε ποσες θέσεις εποχιακών και ποσες για συμβασεις εργου χρειάζονται....
   θα μας τρελλανουν!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.