Ερχεται ο... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού για ακίνητα και καταθέσεις εκτός Ελλάδας
03/09/2015 12:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερχεται ο... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού για ακίνητα και καταθέσεις εκτός Ελλάδας

Σχέδιο για την επιβολή... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, ενός φόρου δηλαδή που θα επιβάλλεται σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που έχει ήδη αποφασιστεί να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πιστωτές, προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο αυτό διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, συνολικού ύψους δεκάδων δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού θα υπάγονται στο νέο φόρο.

Η επιβολή του φόρου προφανώς θα μπορούσε να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2016 και θα περιλαμβάνει όλη την περιουσία των Ελλήνων, από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι τιμαλφή, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.

Ο φόρος θα επιβάλλεται
1. Σε ακίνητα στην Ελλάδα που αφορά σήμερα ο ΕΝΦΙΑ
2. Σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό
3. Σε καταθέσεις στο εξωτερικό
4. Σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού
5. Σε αντικείμενα μεγάλης αξίας (π.χ. έργα τέχνης)

Παράλληλα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 03/09/2015 18:53:01

  Άλλος ενας αξύριστος και χωρίς γραβάτα αριστερός με νοοτροπία κατσαπλιά .Σπουδαγμένος προφανώς στην ίδια σχολή με τα άλλα αστέρια της οικονομίας της αριστεράς , ετοιμάζεται να μπεί στα σπίτια μας και να φορολογήσει ακόμα και τα εικονοστάσια . Το πιό γελοίο είναι που πιστεύει οτι θα προσελκύσει και επενδύσεις . Είναι προφανές οτι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο για την χώρα και καλό ειναι να απομακρυνθεί πάραυτα . Η εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που ευαγγελίζεται αυτός ο κύριος αποτελεί την καλύτερη συνταγή για να μην επιστρέψουν ποτέ οι καταθέσεις του εξωτερικού . Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους όσο θα υπάρχει το κόμμα Λαφαζάνη που θα κουνά τα πεντοχίλιαρα και τα δεκαχίλιαρα στο πρόσωπό μας τα 150 δις του εξωτερικού και τα 50δις στα μπαούλα δεν πρόκειται να κουνηθούν απο την θέση τους . Αν δεν επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάπτυξη . Έτσι για να διακρίνουμε τις αιτίες του κακού .

  • ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
   ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. @ Naruto 03/09/2015 20:25:19

   Eίναι προφανές οτι δεν έχει ζήσει ποτέ εκτός Ελλάδος... Ούτε ξέρει οτι οι Ελληνες που αγόρασαν σπίτια αξίας πάνω απο 300.000 ευρώ έχουν πάρει και την υπηκοότητα του κράτους όπου το αγόρασαν και ΒΕΒΑΙΩΣ πληρώνουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ (ήτοι το ΤΑΠ) στο κράτος της δεύτερης κατοικίας τους... Διπλή και τριπλή φορολόγηση του ιδίου ακινήτου στις προηγμένες χώρες απαγορεύεται. Τελείωσε αλήθεια με την είσπραξη των διαφυγόντων φόρων (περί τα 10 δις τα υπολόγισε ο Νικολούδης) από τις περιουσίες στο εξωτερικό της λίστας Λαγκάρντ και τώρα θέλει κι άλλες λίστες?

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 03/09/2015 19:52:53

  Οι Γερμανοί θέλουν όλα τα λεφτά όλων των Ελλήνων και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να τα αρπάξει με το αριστερό χέρι για να τους τα δώσει με το δεξί. Μετά θα μπορεί να λέει στους ηλίθιους ψηφοφόρους του ότι «τα πήρε από τους έχοντες».

 3. VATSIMANIS avatar
  VATSIMANIS 03/09/2015 23:03:45

  Αυτός ο απίθανος τύπος - συνδικαλιστής εφοριακός μέχρι πρότινος - νομίζει ότι άνθρωποι που δούλεψαν μια ζωή στο εξωτερικό, πήραν ένα σπίτι με δάνειο στο εξωτερικό και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους εκεί, επειδή έχουν σήμερα φορολογική έδρα στην Ελλάδα θα ανεχθούν κάτι τέτοιο; Κούνια που τον κούναγε... Το πρόβλημα όμως είναι άλλο. Πως γίνεται ένας Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - και μάλιστα σε τόσο καίριο πόστο- να παραμένει Υπουργός στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση και να κάνει κάθε μέρα ανενδοίαστα προπαγάνδα; Τι λέει η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός - και αυτή συνδικαλίστρια δικαστικός - θα τον μαζέψει; Και, κυρίως τι λέει ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον διόρισε; Και μετά λέμε ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα έχουν ευτελισθεί... Τυχαίο; Δεν νομίζω...

 4. chp avatar
  chp 04/09/2015 10:50:57

  Αγαπητοί μου , με τα κόλπα που άρχισαν περισυ με το άλλο "φρούτο" -των Δημοσίων εσόδων -σε σχέση με την φορολογική έδρα ,σιγά σιγά άρχισαν να αποσύρονται χρήματα από τις καταθέσεις .Δεν ήταν μονο τα φετινά γεγονότα. Πολλά από αυτά και μέσω της μη αναπλήρωσης τους . Από τον Δεκέμβριο που έκαναν το έκτρωμα με την σύνδεση κατοίκου εξωτερικού και τεκμηρίων μηδενίστηκαν οι καταθέσεις τους .1 € Τόκος=1000 € φόρος και άνω ! Ειδικά ο τύπος αυτός είναι του στύλ "σπάστα όλα" . Και ένας προκάτοχος του όμως έγινε βουλευτής και το παίζει ειδήμων. Αυτο που συμβαίνει είναι το εξής :Ερχονται τα νομοσχέδια έτοιμα ,ουδείς τα διαβάζει ,οι δημοσιογράφοι σε αυτό το θέμα είναι όλοι με το γκουβέρνο και καλούν τον κάθε άσχετο που έγινε υπουργός χωρίς να του κάνουν μια ουσιαστική ερώτηση. Τι επενδύσεις να γίνουν ρε κακομοίρηδες ,όταν όλα τα λεφτά των Ελλήνων εξωτερικού ή αυτών που τα έβγαλαν θα κρυφτούν? Ενα σπίτι να έκανε ο καθένας ,δεν μιλάμε για εργοστάσια κτλ σε πιο υψηλά επίπεδα , θα είχε φάει ψωμάκι ο κόσμος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.