#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2010 11:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερευνες για «Ελληνα Μέιντοφ» στην Αθήνα

 
Κατηγορείται από τα φερόμενα ως θύματά του για υπεξαίρεση
μεγάλων χρηματικών ποσών Υπήρξε, κατά τα φαινόμενα, άριστος πλαστογράφος, αλλά και πολύ ικανός στα θέματα επικοινωνίας, όπως και στο να πείθει πελάτες, που είχε γνωρίσει από τη θητεία του σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία τη δεκαετία του 1990, να του εμπιστεύονται τις οικονομίες τους. Συμπλήρωνε το «πακέτο», με κατά καιρούς αρθρογραφίες για τη διεθνή κρίση στο Διαδίκτυο, όπως και σε οικονομικές εφημερίδες και ήταν, όντως, εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρείας με γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, οι φερόμενοι ως θύματά του, του καταλογίζουν κακουργηματικές πράξεις, όπως -μεταξύ άλλων- διακεκριμένες απάτες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», τουλάχιστον οκτώ άτομα, που έχουν ήδη προσφύγει μέχρι σήμερα στη Δικαιοσύνη, τον κατηγορούν ότι τους έχει υπεξαιρέσει περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ορισμένοι εκ των πελατών και νυν κατηγόρων του γνωστού οικονομολόγου, ζήτησαν να τους επιστραφούν τα κεφάλαια, των οποίων τη διαχείριση τού είχαν καλοπροαίρετα εμπιστευθεί, αφού τους είχε υποσχεθεί δελεαστικές αποδόσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Μικρογραφία

Η αρχή της ιστορίας, που θυμίζει σε μικρογραφία τη μεγαλύτερη επενδυτική πυραμίδα της Γουόλ Στριτ και το σκάνδαλο του Μπερνάρ Μέιντοφ, ύψους 60 δισ. δολαρίων, εντοπίζεται στο 2003. Εκείνη την εποχή ο «πρωταγωνιστής» μας φέρεται να εκπροσωπεί ένα επενδυτικό fund με έδρα τη Φλόριδα των ΗΠΑ και να υπόσχεται σε πελάτες που είχε από την προηγούμενη θητεία του στο Χ.Α. την εξασφάλιση γενναίων αποδόσεων. Εκείνη τη χρονική στιγμή η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πράγματι, όπως αναφέρεται και στις μαρτυρίες των θυμάτων του, ο εν λόγω επενδυτικός σύμβουλος καταφέρνει να αποσπάσει, από το 2003 μέχρι και το 2005, περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Η παγίδα την οποία φέρεται να έστηνε σε πελάτες που προέρχονταν κυρίως από προσωπικές του κοινωνικές γνωριμίες ήταν το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεων σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του συγκεκριμένου επενδυτικού fund, καθώς εμφανιζόταν ως ο νόμιμος εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Από το 2006 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2009 ο εν λόγω αλλάζει την έδρα και τη χώρα της εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε και εμφανίζεται πλέον στην ιστοσελίδα του ως συνεργάτης (partner) άλλης, γνωστής, ελβετικής τράπεζας. Οπως δηλώνουν στην «Κ» οι εξαπατημένοι -κατά τη δήλωση τους- επενδυτές, η συμπεριφορά του ήταν φαινομενικά καθ’ όλα άψογη.

Ανυποψίαστοι πελάτες

Με το πρόσχημα του επώνυμου, αξιόπιστου και ευυπόληπτου οικονομολόγου, ιδιότητες που αναμφίβολα ισχυροποιούνται από τα συνεχόμενα δημοσιεύματά του σε αθηναϊκά ΜΜΕ, ο καταγγελλόμενος προσέλκυε συστηματικά καλοπροαίρετους και ανυποψίαστους πελάτες και τους αποσπούσε τεράστια χρηματικά ποσά, προφασιζόμενος, ότι αυτά θα τα μετέφερε ο ίδιος και θα τα διαχειριζόταν προσωπικά στην ελβετική τράπεζα, της οποίας -όπως ο ίδιος ισχυριζόταν με πειστικότατο τρόπο- ήταν δήθεν αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια φρόντιζε να καλλιεργηθεί η εντύπωση στους πελάτες του, ότι ανοίχθηκαν λογαριασμοί επ’ ονόματί τους στην τράπεζα, τα υποτιθέμενα statements της οποίας ήταν τόσο καλά «πλασαρισμένα» που δεν άφηναν να δημιουργηθεί η παραμικρή υπόνοια ότι ενδεχομένως να ήταν πλαστά. Σε κάποιους πελάτες του άνοιγε πράγματι λογαριασμούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια ουδέποτε πιστώνονταν και παραμένουν μέχρι και σήμερα μηδενικοί, ενώ άλλους τους διαβεβαίωνε ότι ανοίχτηκαν λογαριασμοί στο όνομά τους και πιστωθήκαν εκεί τα χρήματά τους, ενώ στην πραγματικότητα οι επίμαχοι λογαριασμοί ήταν εικονικοί και ανύπαρκτοι, τα δε παραστατικά που τους παρέδιδε ο καταγγελλόμενος ήταν στο σύνολό τους πλαστά.

Η αποκάλυψη της επενδυτικής απάτης αρχίζει να ξεδιπλώνεται από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και στη χώρα μας άρχισε να επικρατεί ανησυχία από τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου για φορολόγηση των καταθέσεων.

Υποπτες υποσχέσεις

Οταν κάποιοι από τους πελάτες τού ζήτησαν τον Νοέμβριο του 2009 επισταμένως να τους επιστρέψει τα χρήματά τους και δεν είδαν καμία απολύτως έμπρακτη ανταπόκριση αλλά μόνο διαβεβαιώσεις και ύποπτες υποσχέσεις, απευθύνθηκαν σε ελβετικό δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ερευνηθούν ενδελεχώς τα καταγγελλόμενα. Τα θύματα δήλωσαν στην «Κ» ότι από τα έγγραφα που εστάλησαν στον δικηγόρο Αθηνών και Ελβετίας κ. Ηλία Σ. Μπίσια, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση αυτή για λογαριασμό τους μαζί με τον δικηγόρο κ. Θεόδωρο Ασπρογέρακα, αποδεικνύεται χωρίς καμία αμφιβολία, ότι τα φερόμενα ως τραπεζικά έγγραφα κίνησης λογαριασμού της τράπεζας που τους παρέδιδε ο καταγγελλόμενος ήταν εξ ολοκλήρου πλαστά, ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δήθεν αντιστοιχούσαν σε αυτά ανύπαρκτοι. Ερωτηθέντες από την «Κ» για την εξέλιξη της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης, οι προαναφερόμενοι δικηγόροι αρνήθηκαν επί του παρόντος να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ωστόσο, ότι το θέμα έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις και από την πλευρά της ελβετικής δικαιοσύνης. Είναι γεγονός ότι στη διάρκεια του 2006 ο συγκεκριμένος χρηματιστηριακός σύμβουλος απολογήθηκε κατόπιν μηνύσεων θυμάτων του στον ανακριτή για τις κατηγορίες της πρώτης περιόδου και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση. Για την υπόθεση του 2006 ο κατηγορούμενος έχει ήδη παραπεμφθεί αμετακλήτως να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100026_14/03/2010_394048

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 14/03/2010 16:59:15

    Τι... μόνο ένας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.