13/10/2011 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επτά μεγάλα ψέματα για την οικονομία

Το άρθρο που ακολουθεί, μπορεί να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Αμερική, αλλά αφορά στην οικονομία γενικότερα, και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Του Robert Reich, καθηγητή στο  University of California (Berkley)

Ιδού μια μικρή προσπάθεια διάψευσης των επτά μεγαλύτερων ψεμάτων, τα οποία υποστηρίζουν με πάθος όλοι όσοι θέλουν να δουν την Αμερική να οπισθοδρομεί:

1-Οι περικοπές φόρων για τους πλούσιους ωφελούν όλους.

Παραμύθια. Τόσο ο Ronald Reagan, όσο και ο George W. Bush μείωσαν τη φορολόγηση των πλουσίων, και τι έγινε;  Τα μέσα εισοδήματα των περισσότερων Αμερικανών έπεσαν στη διάρκεια της προεδρίας του πρώτου, και συνέχισαν να πέφτουν επί Bush. Η λεγόμενη οικονομική θεωρία Trickle-down, είναι ανέκδοτο.

2-Η υψηλή φορολόγηση των πλουσίων βλάπτει την οικονομία και επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Ψέματα. Από το τέλος του Β Π.Π. μέχρι το 1981, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί φορολογούνταν με μέγιστη κλίμακα το 70% και πάνω. Επί προεδρίας Eisenhower, με 91%.

Παρά τις πάμπολλές εκπτώσεις και απαλλαγές, ήταν μια περίοδος που οι πλούσιοι πλήρωναν τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη φορά. Και όμως, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο.

Και μην πιστεύετε πως ένας υψηλότερος φόρος για τους πλούσιους θα κοστίζει ακριβά και θα βλάψει τους μικρούς επιχειρηματίες, αφού ούτε καν το 2% εξ αυτών δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα.

3-Η μείωση του κράτους δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Λάθος και πάλι. Η μείωση του κράτους απλά σημαίνει λιγότερους  δάσκαλους, πυροσβέστες, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κλπ. Τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σημαίνει όμως και λιγότερους ιδιώτες εργολάβους, εργολήπτες, κ.ά. συμβεβλημένους με το δημόσιο, και άρα λιγότερες προσλήψεις από αυτούς (ιδιωτικού τομέα).

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mark Zandi του οίκου  Moody's, οι προτεινόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους περικοπές ύψους $61 δις για φέτος, θα κοστίσουν 700.000 θέσεις εργασίας το 2011 και το 2012!

4-Η περιστολή του ελλείμματος είναι πιο σημαντική από την τόνωση της οικονομίας.

Ψέμα. Με τόσους Αμερικάνους να είναι άνεργοι, οι περικοπές στον προϋπολογισμό απλά συρρικνώνουν την οικονομία. Αυξάνουν την ανεργία, και μειώνουν τα φορολογικά έσοδα. Έτσι επιδεινώνεται ο λόγος του χρέους προς την οικονομία συνολικά.

Η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία απασχόλησης, και η επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω της τόνωσης της οικονομίας. Μόνο όταν επανέλθει η απασχόληση και η ανάπτυξη, θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μείωση του ελλείμματος.

5-Οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν το μεγαλύτερο βάρος στο έλλειμμα.

Λάθος. Οι δαπάνες υγείας αυξάνονται ραγδαία. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή αυξάνεται το κόστος περίθαλψης. Μια καλή μέθοδος θα ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματευτούν με τις εταιρίες φαρμάκων και με τα νοσοκομεία για να μειωθούν τα κόστη.

Και επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας (Medicare) έχει πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από ότι οι ιδιωτικές ασφάλειες, θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες.

6-Η κοινωνική ασφάλιση (Social Security) είναι σαν σχέδιο πυραμίδας.

Μην το πιστεύετε. Η κοινωνική ασφάλιση είναι βιώσιμη για τα επόμενα 26 χρόνια. Μπορεί να γίνει βιώσιμη και για τα επόμενα εκατό χρόνια, αν ανεβάσουμε την οροφή στα εισοδήματα που οφείλουν να αποδίδουν φόρους για αυτήν μέσα από κρατήσεις στους μισθούς. Η σημερινή οροφή είναι $106.800.

 7-Το γεγονός ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν οφείλουν να πληρώνουν καν φόρο εισοδήματος, αποτελεί αδικία.

Λάθος και πάλι. Δεν υπάρχει καμιά αδικία. Οι χαμηλόμισθοι πληρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους, κλπ από οποιονδήποτε άλλον.

Οι δημαγωγοί ανέκαθεν έλεγαν μεγάλα ψέματα. Και ξέρουν πως αν τα επαναλάβουν αρκετές φορές, αυτά γίνονται πιστευτά, εκτός και αν διαψευσθούν.

Τα παραπάνω επτά ψέματα είναι ενδεικτικά.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, και θα πρέπει επιτέλους να γίνει γνωστή.

 The Huffington Post

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2011 10:48:17

  Σοσιαλιστές, κοματικές προτάσεις Δημοκρατικών περί αναδιανομής, σόρυ. Το Χαφινγκτον πόστ είναι αυτό που είναι. Λάτρης του other people's money. Και εγώ θέλωωωω.

  Οι σοβαρές προτάσεις (για την Αμερικανική οικονομία) πρέπει να βλέπουν εμπορικά ισοζύγια, την σχέση με την Κίνα (και τα ιστορικά της ερωτηματικά), εάν υπάρξει επενδυτικό νιου ντηλ με Κρατική μεθόδευση, εάν θα εξυπηρετεί την Αμερική, ή την Ζήμενς, και τα όρια της Αυτοκρατόρίας. Αν ο Ομπάμας δεν ήταν Ομπάμας, θα είχε τώρα εκατοντάδες νεες μονάδες ενέργειας και υποδομών, ντόπιων και όχι σολιούσιονς μπάϊ Ζήμενς που ανθεί επί Δημοκρατικών... Αλλά αυτά είναι για τους ΕΚΕΙ.

  Εδώ; Να πούμε τις αλήθειες και τα ψέματα για την Ελληνική Οικονομία, κι εάν είναι περισσότερη ...αναδιανομή, καλημέρα θλίψη, πάω στην ελεύθερη ...Γρανάδα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 13/10/2011 20:33:44

   +100000000000000000000000000000

 2. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 13/10/2011 14:37:27

  Ένα ακόμη μεγαλύτερο ψέμμα είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα διόρθωναν ότιδήποτε από τα παραπάνω. O Reich ήταν υπουργός εργασίας επί Κλίντον και ως γνωστόν τίποτε από τις γνωστές τάσεις του νεοφιλελευθερισμού (τεράστια αύξηση της ανισότητας εισοδήματος και πλούτου, απουσία καθολικού συστηματος υγείας, έμφαση στο έλλειμμα αντί στην τόνωση της οικονομίας κα) δεν αντιστράφηκε, αντίθετα ενισχύθηκαν ενώ προστέθηκε και η φούσκα του χρηματιστηρίου. Θυμάται κανείς πόσο ήταν ο ΝASDAQ δέκα χρόνια πριν και το θαύμα της "νέας οικονομίας";

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2011 15:51:44

  καταλαβαίνω τι λες (και δεν το λεω ειρωνικά), αλλά έχω άλλη άποψη. Διάγραψε την Γρανάδα εάν σε ενοχλεί, βάλε χμμμ... που ήταν ο Λωτρέκ με τις Πολυνήσιες; Εκεί!

  • Ρομαντικος avatar
   Ρομαντικος @ archaeopteryx 13/10/2011 19:28:29

   Δεν ηταν ο Λωτρεκ αλλα ο Γκωγκεν που ηταν στη Γαλλικη Πολυνησια.

   Κατα τα αλλα, συμφωνω με τον ami du peuple.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ρομαντικος 13/10/2011 20:36:52

    σωστά...

    Το άρθρο αναφέρεται σε αμερικάνικα πολιτικά. Είναι μακριά από εμάς. Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι τα "τοξικά subprimes" που ήταν μία από τις αιτίες της κρίισης. Αυτά τα αποδίδω εξ αποστάσεως σε Δημοκρατικούς και δη τον Κλίντον (http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act) Καλοπροαίρετη (;) παροχή με αντάλαγμα την κατάργηση του Glass Steagall; Ποιός κέρδισε νομίζετε από αυτή την κατάργηση; Οι εμπορικές τράπεζες. Ποιός έμεινε όρθιος από τις eπενδυτικές; Οι κακοί εβραίοι κερδοσκόποι η Goldman που αυτή φταίει για τα δεινά. Μα όποιος δεν βλέπει την ιστορία να επαναλαμβάνεται, μάλλον δεν ξέρει ιστορία. Κατευθύνεται οργή στους ίδιους... Θα μου πείτε "αυτοί φταίνε". Μην είστε καθόλου βέβαιοι για αυτό. Αυτοί είναι εύκολα στοχοποιήσιμοι. Αυτοί που φταίνε είναι μεγαλύτεροι. Οι στοχοποιήσιμοι απλά έχουν το μειονέκτημα να φαίνονται. Έμπορος που να μην φαίνεται, δύσκολο.

    Τώρα για τις παροχές. Δεν είναι διεολογικό, είναι προσωπική εκτίμηση. Πιστέυω ότι οι παροχές εκφυλίζουν και καταστρέφουν. Η μόνη παροχή ποτ θα έδινα είναι Παιδεία. Αν μια χώρα δεν μπορεί να ταϊσει τον πληθυσμό της, κανένα επίπεδο αναδιανομής ή παροχών δεν λύνει το πρόβλημα. Στα καθ' ημάς, πολύ φοβάμαι θα το δούμε στα χρόνια που έρχονται εκτός εάν η Κρίση "μας" είναι τεχνητή και εμφανιστεί ο από μηχανής θεός.

    Αααα ο Λωτρεκ ήταν ο ζουμπάς της παρέας... έεε είμαι πάντα υπέρ του αδυνάμου, χαχαχάαα

 4. δημης avatar
  δημης 13/10/2011 20:04:57

  " The Huffington Post"
  ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.....
  -ΜΑ ΕΚΕΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ...ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΒΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ;;;.....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ,ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ,ΑΝΕΒΑΖΟΥΤΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ;;;;;;;; ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΤΕ ΜΟΝΟΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ;;;;;...

 5. teos avatar
  teos 14/10/2011 01:11:06

  Ωραία το άρθρο, πραγματικά ενδιάφεροντα ολα αυτά. Θα προσθέσω μόνο οτι η μεγάλη πληγή που κάνει δύσκολη την φορολόγηση των κατεχοντων είναι η οφφσορ εταιρείες. Με 150 δολάρια τον χρόνο μπορείς να εχεις την δικια σου εταιρεια στο Delaware των ΗΠΑ, ο φορος εινα φιξ 150 δολλαρια. Από τότε που βγηκε το ιντερνετ banking μπορείς μπορεί εύκολα να πληρωνεσαι μεσω μιας τετοιας εταιρειας ή μιας παρόμοιας εταιρείας ομπρελας. Ετσι χάθηκε μπάλα καπου μεταξύ Ελβετίας, Delaware, Παρθένιους Νήσους, Κυπρου , Λιχτενσταιν και αλλων. Για το πω απλα να το καταλαβουν ολοι οι πλούσιοι εχουν ιδρύσει δικά τους κράτη! που εχουν τους νόμους που τους βολέυουν, μεταφέρουν εκεί τα εισοδηματά τους και βάζουν το κοσμάκι τωρα να πληρώνει την κριση που δημιουργησε η σπεκουλα που κανουν μεσω των CDS, των CDR, GPS και αλλων εργαλείων γδυσίματος της μεσαιας τάξης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.