09/07/2013 12:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επι τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις του το ΙΟΒΕ - στο 5% η ύφεση

Επι τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8%-5%.Η εκτίμηση περιλαμβάνεται στην τετραμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ και είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη οπότε γίνονταν λόγος για ύφεση 4,6%.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η ΤτΕ υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%.

Tο ΙΟΒΕ αναθεώρησε ελαφρά την πρόβλεψη για την ανεργία στο 27,8% αντί 27,3%.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την ύφεση
Την εκτίμηση για μεγαλύτερη ύφεση το ίδρυμα αποδίδει εν μέρει σε επιμέρους διαταραχές, οικονομικές ή πολιτικές, που κατά διαστήματα αναζωπυρώνουν την αβεβαιότητα ως προς την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (σε συνάρτηση και με τις περιοδικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα) και σε αμφιβολίες ως προς τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ "τις αναπτυξιακές προοπτικές στην Ελλάδα επίσης επιβαρύνει η παρατηρούμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς, ιδίως σε χώρες που αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους. Φυσικό επακόλουθο είναι και η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, έστω και με μειούμενο ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνεχιζόμενη ύφεση εκφράζει κυρίως τη συνεχιζόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης – έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό – λόγω της κλιμακούμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, και το αναιμικό επίπεδο των επενδύσεων".
Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε ένα σημείο καμπής, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Η προσαρμογή που έχει γίνει από την έναρξη της κρίσης είναι αξιοσημείωτη και επιτεύχθηκε πάρα το ότι πάρα πολλοί παράγοντες της πολιτικής και της οικονομίας τη θεωρούσαν αρχικά αδύνατη.

Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το εξωτερικό ισοζύγιο και την ανταγωνιστικότητα είναι αδιαμφισβήτητες και έχουν απομακρύνει τον κίνδυνο ενός «ξαφνικού θανάτου». Όμως η θετική αυτή προσαρμογή προέκυψε κυρίως με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ιδίως για τους συνεπείς φορολογούμενους, και με οριζόντια μείωση των δημόσιων δαπανών. Αντίθετα, με κοινή ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της τρόικας που εκπροσωπεί τους εταίρους και πιστωτές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν προωθήθηκαν συνολικά με τη συνέπεια και έμφαση που χρειάζονταν
Αποσπασματικές κινήσεις στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις
Το Ίδρυμα υπογραμμίζει πάντως τη διαπίστωση ότι δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί μια δυναμική δομικών μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτούσαν συνολικά και χωρίς καμία αμφιβολία μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η δημοσιονομική εξυγίανση και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν συνοδευτεί από την επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα, παρατηρείται, και μάλιστα σε κομβικούς τομείς, καθυστέρηση, αμφιθυμία ή αδυναμία για ουσιαστικές αλλαγές. Οι όποιες επιμέρους θετικές εξελίξεις γίνονται με καθυστέρηση, αποσπασματικά, και άρα με πολύ υψηλό κόστος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πίεση ομάδων συμφερόντων αποδεικνύεται ισχυρή τροχοπέδη, αλλού κυριαρχεί η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα (η εκάστοτε στρατηγική της «επόμενης δόσης») χωρίς περιθώριο και ενέργεια για ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αναμένει ότι μια οικονομία θα μετασχηματισθεί πλήρως μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια – κάτι τέτοιο απαιτεί ουσιαστικά μια δεκαετία – θα έπρεπε όμως να είχαν υπάρξει πολύ πιο αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να σηματοδοτηθεί με σαφήνεια και η μελλοντική πορεία. Αντίθετα, δημιουργείται η εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα, οι εξωτερικοί εταίροι αλλά και μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας αποδέχονται ευκολότερα τη λύση της προσαρμογής μέσω της βαθιάς ύφεσης και όχι τις ενεργές πολιτικές που θα απαλείψουν τις βασικές παθογένειες της οικονομίας.

http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hawk avatar
  Hawk 09/07/2013 13:32:09

  Μπα διαδώσεις θα είναι, μην πιστεύετε τίποτα, τα πράγματα πάνε μιά χαρά, όχι μόνο στην Ελλαδίτσα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όσο βρε είναι η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόϊμπλε στο τιμόνι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, ε τώρα αν μερικοί δεν τα καταφέρουν να επιβιώσουν τι να κάνουμε, έχει η ζωή και τα απρόβλεπτά της..........

 2. Δον κορλεόνε avatar
  Δον κορλεόνε 09/07/2013 13:53:42

  Αναμένεται κατάμαυρος χειμώνας η ανεργία τον οκτώβριο που θα λήξει η τουριστική σεζόν θα ακουμπήσει το 30-32% αν παρατηρήσετε τα στοιχεία της ελστατ τα τελευταία χρόνια τον μήνα οκτώβριο-νοέμβριο η ανεργία εκτιναζεται.

 3. fitsoulas avatar
  fitsoulas 09/07/2013 13:57:04

  Έχουν ληφθεί υπόψη οι προηγούμενες προβλέψεις του ΙΟΒΕ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% (περίπου) εντός πενταετίας λόγω απελευθέρωσης επαγγελμάτων; Είναι έρευνα επί προεδρίας Στουρνάρα, κρίμα να μην αξιοποιείται αυτό το υλικό στις μελέτες!

 4. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 09/07/2013 14:53:34

  Μια χαρά χειμώνα θα περάσουμε ....

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 09/07/2013 15:41:32

  Δε θα είναι στο 27% τον Αύγουστο για να πάει 32% τον Οκτώβρη. Πέφτει από τον Μάιο ήδη και συνεχίζει η μείωση μέσω σοτν Ιούλιο. Εδώ είμαστε να τα δούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.