Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών
17/10/2014 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών

Οι μεγάλες αλήθειες που βλέπει μπροστά της τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι χωρίς τη στήριξη των αγορών και των δανειστών απλά θα καταρρεύσει η Ελλάδα, θα γυρίσει στα δραματικά χρόνια του 2010-2011.

Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών που τις προηγούμενες ημέρες μας διέλυσαν και κατέστρεψαν ότι χτίζαμε επί μέρες, επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι συνεννοήσεις σε ανώτατο επίπεδο είναι συνεχείς και ειδικά ο πρωθυπουργός στο Μιλάνο που βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να δείξει στους ξένους ότι θα τηρηθούν όσα έχει υποσχεθεί η Ελλάδα.

Μπορεί οι φωτογραφίες με τον Σαμαρά να δείχνει στη Μέρκελ το ψηφιδωτό της Αμφίπολης να κάνουν το γύρο του κόσμου, σε παρασκηνιακό επίπεδο, όμως, ειπώθηκαν άλλα πιο σοβαρά. Ενα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και οι επαφές Ντράγκι με Στουρνάρα ήταν αυτές που συνέβαλαν στο να δοθεί στην Ελλάδα το δίχτυ ασφαλείας των 15 δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών.

Όποιος νομίζει κάποιος ότι είναι λίγο να δέχεται η ΕΚΤ τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών με μικρότερο κούρεμα, αν και είναι στην κατηγορία σχεδόν των «σκουπιδιών», είναι γελασμένος. Είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα ρευστότητας και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Ήταν το πρώτο μήνυμα προς την Ελλάδα και προς τις αγορές για να αλλάξει το κλίμα που είχε χαλάσει τον τελευταία καιρό. Αλλά και σε επίπεδο κορυφής ο κ. Σαμαράς φέρεται να συζήτησε με την κ.Μέρκελ τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό χρέος και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στη μετά μνημόνιο εποχή.

Η συμφωνία που φημολογείται ότι έχει κλείσει προβλέπει την αποδοχή από μέρους της Αθήνας μια προληπτικής πιστωτικής γραμμής την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αν την έχει ανάγκη για να καλύψει τα πιθανά χρηματοδοτικά της κενά. Η ουσία, το ζουμί της υπόθεσης είναι ποιοι όροι θα μπουν στη συμφωνία. Αν για παράδειγμα υποχρεώνουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό τότε καλώς να έρθουν και οι όροι. Αν όμως πρόκειται για νέο Μνημόνιο που απλά θα «βαφτιστεί» με άλλο όνομα για να περάσει χωρίς αντιδράσεις, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Οι μεγάλες αλήθειες που βλέπει μπροστά της τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι χωρίς τη στήριξη των αγορών και των δανειστών απλά θα καταρρεύσει η Ελλάδα, θα γυρίσει στα δραματικά χρόνια του 2010-2011.

Το μήνυμα ήταν σαφές από τους ξένους και ήταν διπλό:

1.Προς την κυβέρνηση που έλεγε ότι πρώτα πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί η Ελλάδα να αντέξει χωρίς την τρόικα. Μια βιαστική έξοδος από το πρόγραμμα προϋποθέτει γερές βάσεις που η χώρα δεν διαθέτει. Είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι η κρίση πέρασε, η οικονομία απογειώθηκε και δεν έχει ανάγκη κανέναν. Η Ελλάδα του 2014 δεν είναι ίδια με του 2011, πάει πολύ καλύτερα, έχει πιάσει πάτο και ανεβαίνει προς τα πάνω αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια για να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό των δανειστών που είτε μας αρέσει είτε όχι, βάζουν τους κανόνες. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από το πολιτικό κλίμα και τις δημοσκοπήσεις επιχείρησε μια «ηρωική έξοδο» από το πρόγραμμα πιστεύοντας ότι οι αγορές θα της δώσουν τη δυνατότητα να δανείζεται εκτός τρόικας. Οι αγορές όμως δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι μπορεί η Ελλάδα να στηριχθεί στα πόδια της. Και ποιος είναι κορόιδο να δανείσει περί τα 28 δισ . Ευρώ τα επόμενα χρόνια αν δεν ξέρει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του; Αλλωστε έχουν δει οι δανειστές στην Ελλάδα τις παλινωδίες στις μεταρρυθμίσεις και τον άκρατο λαϊκισμό που επικρατεί και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που κρύβονται ή κάνουν τζάμπα κριτική και υπουργοί που ασχολούνται με τις πολιτικές τους καριέρες. Δεν μας έχουν εμπιστοσύνη ότι είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, κάτι που φαίνεται και από τη στάση των υπολοίπων ασόβαρων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

2.Το μήνυμα πήγε όμως και στην Κουμουνδούρου και τους συμμάχους της. Θορυβήθηκαν οι τζάμπα μάγκες του Τσίπρα που έλεγαν ότι θα σκίσουν το μνημόνιο, θα διαγράψουν το χρέος και θα περνάμε όλοι λες και δεν πέρασαν 6 χρόνια ύφεσης. Όπως γράφαμε και πρόσφατα, η κατάρρευση των προηγούμενων ημερών ήταν εικόνες από το μέλλον και αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι υποψήφιοι... πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Η ουσία είναι μία: Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για έξοδο από την τρόικα, μέχρι και το τέλος του έτους. Ο Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όσα υποσχεθήκαμε και ζητά ανάσα. Και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές.. Η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο αρκεί να τηρήσει το πρόγραμμα. Και η έξοδος με συμφωνία για το χρέος θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι ίσως το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης να πετύχει την εθνική ομοψυχία, να πάει η χώρα σε εκλογή Προέδρου και να μη διαλυθεί τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franck avatar
  franck 17/10/2014 15:59:34

  Ετσι μπράβο. Δεν χρειάζεται να βγούμε απο το ΔΝΤ και τα μνημόνια τώρα, μόνο και μόνο για να αποφύγουμε τις εκλογές. Αφού όλοι ξέρουμε οτι ακόμα καλά καλά δεν άρχισαν οι κατασχέσεις Α' κατοικίας που θα μας πάνε 15-20% ακόμα πιο κάτω τις αξίες των ακινήτων...

 2. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 17/10/2014 16:16:46

  Το μήνυμα είναι ένα και σαφές. Δίχως αυστηρό προσανατολισμό στην Δυτική Συμμαχία (ΕΕ και ΗΠΑ), η Ελλάδα θα γίνει έρμαιο των αγορών στην οικονομία και του οποιουδήποτε κατσαπλιά στην Γεωπολιτική σκηνή. Το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ακόμα και ως απλή σκέψη, κάνει τις Δυτικό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο να "σηκώνει πυρετό". Τα χωρατά τέλειωσαν: H παρούσα βουλή -με οποιονδήποτε τρόπο- πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Τόσο απλά...

 3. Seagull avatar
  Seagull 17/10/2014 16:45:10

  Πίσω Γιάννη το βαπόρι που λένε και στο χωριό μου, ξαναγυρνάμε εκεί που είμασταν, άντε να βάλουμε μπροστά και τα 1000 προαπαιτούμενα της τρόϊκα και βλέπουμε... Χάλια μαύρα, κατάμαυρα, η κοροϊδία στην μούρη δεν αντέχεται αλλά όταν το καταλάβουν μερικοί το πουλάκι θα έχει πετάξει.

  • Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ avatar
   Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ @ Seagull 17/10/2014 17:08:40

   Εκλογή του ΠτΔ και εκλογές του 2015, θα δουν πολλά τα μάτια μας ως τότε. Αλλά κάποιοι ήξεραν από παλιά.Η Άννα Ψαρούδα- Mπενάκη τόλμησε και μπράβο της και τα είπε δημόσια ως ΠτB.Αλλά λίγοι ενδιαφέρθηκαν.Όπως είχε πει και ο Όσκαρ Γουάιλντ : " The public have an insatiable curiosity to know everything, except what is worth knowing "

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 17/10/2014 18:15:47

  Αυτή τήν στιγμή στό πολιτικό σκηνικό έχουμε τήν διαμάχη ανάμεσα σέ δύο κύρια πολιτικά μπλόκ. Τούς «μνημονιακούς» ή «κραταρχίδες» καί τούς «αντιμνημονιακούς ή «σπουδαρχίδες». Τό παράλογο (ώς είθισται στήν χώρα τής φαιδράς Πορτοκαλέας) εντοπίζεται καί στήν εννοιολογική οξυμωρία τών λέξεων πού χρησιμοποιούνται γιά νά δηλώσουν τήν φαιδρότητα τής άνω αναφερθείσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ανάγκη νά σημειώσουμε, ότι αμφότερες οι πολιτικές δυνάμεις είναι δέσμιες τής παπανδρεϊκής λεκτικής κληρονομιάς. Τό «ΕΟΚ καί ΝΑΤΟ, τό ίδιο συνδικάτο», ώς καί «η Ελλάδα στούς έλληνες» αποτελούν κατά μάλλον ή ήττον, σέ συνδυασμό μέ τήν αβερώφεια ρύση «όταν τό πρόβατο φύγει από τό μαντρί, τό τρώει ο λύκος», τήν πεμπτουσία ενός κενολογικού καί δυσλεκτικού πολιτικού λόγου, τού μόνου ίσως αντιληπτικού πολιτικού λόγου, πού «έμαθε» νά καταλαβαίνει ώς πολιτικό δρώμενο ένας «αλλοτριωμένος» λαός, ο οποίος καί τό μίγμα γλειώδους συμπεριφοράς καί θράσους τού ενός, τό αποδίδει ώς «ελληνικό φιλότιμο». Τί λένε λοιπόν καί τά δύο κυρίαρχα πολιτικά μπλόκ; Οι «κραταρχίδες» υπόσχονται τήν σταδιακή (εν ευθέτω χρόνο) αποκατάσταση τών δημόσιων μισθοδοτούμενων πολιτών (οι πλείστοι τών οποίων ονομαστκά αναφέρονται καί ώς παραγωγικοί κρατικοί υπάλλήλοι), καθώς καί τών κρατικοβοιούντων επιχειρηματιών καί ευγενών υπαλλήλων τους (καταχρηστικά αναφέρονται καί ώς ιδιωτική οικονομία), μέ τήν ελπίδα ότι ή δυναμική θά συμπαρασύρει καί τήν «λάσπη» τής λαϊκής μάζας πρός τήν επιφάνεια. Εργαλείο αυτής τής πολιτικής θεωρείται η ανάπτυξη γενικώς. Οι «σπουδαρχίδες» υπόσχονται τήν βίαιη (εν θερμώ) αποκατάσταση τών δημόσιων μισθοδοτούμενων πολιτών, καθώς καί τών κρατικοβοιούντων επιχειρηματιών καί ευγενών υπαλλήλων τους, μέ τήν - εν γνώσει τους - πεποίθηση, ότι ή δυναμική αυτής τής αλλαγής θά τσιμεντώσει καί τήν «λάσπη» τής λαϊκής μάζας στόν βυθό τής «προοδευτικής» εξαθλίωσης. Έν ανάγκη μπορεί νά ελεγχθεί αυτή η τσιμεντοποίηση μέ προγράμματα «καθολικής ευτυχίας» (δές Μαδούρο) καί σέ απόλυτη ανάγκη μέ κάποια «επαναστατική» εκτροπή. Εργαλείο αυτής τής πολιτικής θεωρείται η «πετυχημένη» ανάπτυξη τού κράτους επιχειρηματία καί γενικώς τών ιδιωτών πού θά συμφωνούν μέ τό ήθος τέτοιων κρατικών κερδών (σέ κουτιά, πιθανώς, από πάμπερς).
  Πού οδηγεί τήν χώρα αυτή η αντιπαλότητα; Χωρίς αμφιβολία στήν επόμενη, μέ απόλυτη αλλαγή τών τρεχουσών πολιτικών όρων. Καί αυτό γιατί οι «κραταρχίδες» έχουν επιλέξει ώς συνέχεια τής πολιτικής τού μνημονίου τήν πολιτική τού PCCL (τό μνημόνιο τελειώνει στό τέλος τού 2014) καί οι «σπουδαρχίδες» τήν άρνησή του. Έτσι οδηγούμαστε μαθηματικά στήν αναγκαστική επιλογή τού ECCL στό άμεσο μέλλον. Τώρα, άν η μελλοντική αντιπαράθεση θά αναφέρεται σέ «προληπτικούς» εναντίον «ενισχυμένων», θά σάς γελάσω. Υπάρχουν πολλά παράγωγα λέξεων καί η «σωστή» επιλογή θά έχει τήν δυσκολία της. Όσον αφορά τούς όρους «προληπτικοί» καί «ενισχυμένοι», τούς δανείζομαι από τά κάτωθι, πού αποτελούν τήν κεντρική πολιτική πού έχει συμφωνηθεί από τίς χώρες τής ευρωζώνης γιά «ατίθασες» καί «πονηρές» κρατικές δομές αειφόρου «οινοποσίας» τών ιθαγενών κρατούντων. Υπάρχει λοιπόν: Τα εργαλεία “Προληπτικής Γραμμής Χρηματοδότησης” είναι το Precautionary conditioned credit line (PCCL) και το Enhanced conditions credit line (ECCL).

  Για να εξασφαλίσει ανοιχτή πίστωση η χώρα μέσω του Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL), θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων μεταξύ των οποίων:

  α) Να σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (δεν αποκλείονται κράτη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται απολύτως και εφαρμόζουν τις συστάσεις του Συμβουλίου).
  β) Να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος.
  γ) Να έχει μια σειρά «επιτυχημένων» εξόδων στις αγορές με «λογικούς» όρους.
  δ) Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση.
  ε) Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

  Όσες χώρες δεν πληρούν κάποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις λήψης του PCCL, μπορούν νά ενταχθούν στο ECCL (Enhanced Conditions Credit Line), στο οποίο εντάσσονται χώρες αποκλειστικά "με την εγγύηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ". Σέ αυτή την περίπτωση η χώρα καλείται "να υιοθετήσει μέτρα εξορθολογισμού που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες και να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Μέ άλλα λόγια ένταξη τής χώρας σέ κάποιο Μνημόνιο, όπως έγινε μέ Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο. ΥΓ: (Το δανείζομαι απο κάποιον άλλο σχολιαστή, από κάπου πού τό έγραψε)
  Το αστείο της ιστορίας είναι ότι μερικοί (ή πολλοί) περιμένουν να σκιστεί το μνημόνιο για να πάρουν αύξηση στη σύνταξη , στο μισθό, στο εφάπαξ και άλλα ευτράπελα.
  Είναι σαν να θέλεις να καταργήσεις όλα τα φανάρια της Αθήνας , για να μην έχει ..κίνηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.