20/10/2010 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιφυλάξεις Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες

Τουλάχιστον έξι απ’ τις εννέα μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs που αφορά όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η τράπεζα, που δηλώνει στην έκθεση ότι εξακολουθεί να αποφεύγει τραπεζικές μετοχές σε «αγορές με προβλήματα, όπως η ελληνική και η ισπανική», έχει αναπτύξει ένα μοντέλο στο οποίο κατατάσσει ανά κατηγορία κεφαλαιακών αναγκών όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση τη δυναμικότητα τους και την έκθεση τους σε κινδύνους.

Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο και υπολογίζοντας τα κέρδη ανά μετοχή κάθε τράπεζας στη χρήση 2012, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: η Eurobank υπολείπεται 700 εκατ. ευρώ απ’ το συγκεκριμένο όριο, η Alpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου από 400 εκατ. ευρώ, η Marfin 200 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕbank 800 εκατ. ευρώ (με όριο στο Tier 1 8%), η Τράπεζα Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ (με όριο στο Tier 1 8%). Αντίθετα μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της η Εθνική Τράπεζα φαίνεται στο «μοντέλο» της Goldman Sachs να παρουσιάζει δείκτη core Tier 1 στο 11,9%, κάτι που την κατατάσσει στις κορυφαίες από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας τράπεζες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα το ΤΤ παρουσιάζει δείκτη 17,6%, το δεύτερο καλύτερο στη γηραιά ήπειρο, πίσω απ’ την Ελβετική Vontobel (19,6%). Καλά τοποθετημένη φαίνεται και η Ελληνική Τράπεζα με δομικό Tier 1 – κατά το μοντέλο Goldman – 10,2%

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.