16/03/2011 18:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιφυλάξεις για το Σύμφωνο για το ευρώ εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιουνκέρ

Αμφιβολίες ως προς την λειτουργικότητα του Συμφώνου για το ευρώ στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης διατύπωσε χθες το βράδυ ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Παράλληλα ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά τάχθηκε, σε γενικές γραμμές, υπέρ ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Και αυτό όπως χαρακτηριστικά είπε "όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς αλλά κυρίως για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες". "Τα όσα βλέπω να συμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό κόσμο με ενοχλούν. Πώς θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι την ίδια ώρα που έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα για την διάσωση των τραπεζών και φορέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βλέπουμε οι ίδιοι αυτοί φορείς να εξακολουθούν να σωρεύουν υπέρογκα κέρδη, να "οργιάζουν" με τα bonus και να 'απομυζούν' το σύστημα;" ανέφερε επί του θέματος ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε σχέση με το Σύμφωνο για το ευρώ ο Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ευρωζώνη βαδίζει με συνεκτικό τρόπο στη διατύπωση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση, αν και όπως σημείωσε, σε προσωπική βάση, αμφιβάλλει ως προς το αν και κατά πόσο το Σύμφωνο αυτό θα αποδειχθεί λειτουργικό. Κυρίως αμφισβήτησε το αν θα αποδειχθεί εφικτή η επίλυση των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης από τους πρωθυπουργούς των κρατών της οι οποίοι, όπως προβλέπει το Σύμφωνο, θα συνέρχονται προς τον σκοπό αυτό μια φορά τον χρόνο στις Βρυξέλλες. Σημείωσε επίσης ότι στην τελική του μορφή το Σύμφωνο διαφέρει από τις αρχικές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας και κατέληξε λέγοντας ότι προστιθέμενη αξία του Συμφώνου θα κριθεί εν τέλει στην πράξη.

Τέλος ο Γιουνκέρ ανέφερε πως σε ότι αφορά την Ελλάδα τα μέτρα ελάφρυνσης του άχθους από το χρέος έχουν συμφωνηθεί ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη μορφή και το περιεχόμενου του μόνιμου ευρωμηχανισμού τα οποία θα πρέπει να επιληφθούν ως τη σύνοδο κορυφής της 24ης Μαρτίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 16/03/2011 18:58:03

    Ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές απλά ακριβαίνει τα πάντα για τους πολίτες, και ΑΥΞΑΝΕΙ την αναγκη για κρατική στήριξη των τραπεζών. Ο Γιούνκερ ή στόκος είναι, ή απλά μας βοηθάει να βαδίσουμε σε μεσαιωνικές φεουδαρχικές καταστάσεις.

    Που θα πάει, θα το καταλάβουμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.