Επιτυχής ολοκλήρωσης του ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας
24/04/2014 18:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτυχής ολοκλήρωσης του ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας

Διοχέτευση ρευστότητας μέσω χορήγησης νέων δανείων συνεπάγεται η επιτυχής ολοκλήρωσης της έκδοσης ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας

Ως ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις δυνατότητες της Εθνικής Τράπεζας θεωρείται η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου της ΕΤΕ από το οποίο αντλήθηκαν 750 εκατ. ευρώ ενώ υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές.

Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375% καθιστώντας τον τίτλο της Εθνικής την πρώτη εταιρική έκδοση με κόστος χαμηλότερο του αντίστοιχης διάρκειας ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δανείστηκε χαμηλότερα και από τη χώρα, κάτι που αποδεικνύει ότι η έξοδος στις αγορές ήταν απαραίτητη και άνοιξε το δρόμο για να δανείζονται φθηνότερα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις

Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης, θα συνεχίσει την προεργασία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ, με διάθεση νέων μετοχών της αποκλειστικά σε επενδυτές στο εξωτερικό. Εφόσον, ολοκληρωθούν με επιτυχία όλες οι παραπάνω ενέργειες, η Εθνική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,75 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έχει λάβει και τα 750 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση της μητρικής, έξοδο στις αγορές αναμένεται να επιχειρήσει την Παρασκευή και η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank, με στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας 500 εκατ. δολαρίων.

Συντονιστές της έκδοσης του ομολόγου έχουν οριστεί οι Citigroup, HSBC, Morgan Stanley και Standard Chartered.

Ο νέος τίτλος θα εκδοθεί σε ευρώ και θα διατεθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών εκτός Τουρκίας. Επίσης, προετοιμασία για έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ κάνει και η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΑΝΟΣ avatar
    ΘΑΝΟΣ 25/04/2014 07:46:05

    Δεν ξερω ποιος γραφει το κειμενο αλλα ο ανθρωπος εχει τελειως μεσανυχτα απο οικονομικα.Εδω οι τραπεζες εχουν παρει ΔΙΣ και δεν εχουν ριξει στη πραγματικη οικονομια ουτε ενα ΕΥΡΩ,θα ριξουν τωρα με τα 750 εκατομ?Τρυπες κλεινουν διοτι δυχτηχως ειναι πτωχευμενες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.