16/11/2010 15:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιταχύνεται η πτώση της παραγωγής στην καπνοβιομηχανία

Kαθοδικά κινείται εφέτος, για τρίτο συνεχόμενο έτος, η παραγωγή καπνικών προϊόντων, που είχε μειωθεί κατά 2,7% το 2009. Η πτώση το τρέχον έτος είναι πολλαπλάσια εκείνης της περυσινής χρονιάς, με συνέπεια η παραγωγή του κλάδου να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005. Για τελευταία χρονιά ο όγκος της παραγωγής καπνικών προϊόντων είχε αυξηθεί το 2007 (+4,1%). Από τον περασμένο μήνα, μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πτωτική πορεία βαίνει σημαντικά αυξανόμενη.

Οι μεταβολές που σημειώνονται στην παραγωγή της ελληνικής καπνοβιομηχανίας αντανακλούν αφενός τη μείωση της εγχώριας ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί νομοθετικά για τον περιορισμό της κατανάλωσης και, αφετέρου, την ένταση της εισαγωγικής διείσδυσης και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να διευρύνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Η συνολική παραγωγή καπνικών προϊόντων στη χώρα μας το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ήταν μειωμένη κατά 15,5%, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 25,7%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 4,8%, σε σχέση με το 2008.

Η καθοδική πορεία της παραγωγής του κλάδου ήταν έντονη καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους, με μόνη εξαίρεση τον μήνα Ιούλιο, οπότε προφανώς εν όψει των διακοπών του Αυγούστου ο όγκος της παραγωγής αυξήθηκε κατά 10,1%, έπειτα από ένα δίμηνο υψηλών, διψήφιων ποσοστιαίων μειώσεων. Συγκεκριμένα, η παραγωγή μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 27,8%, τον Φεβρουάριο κατά 14,7%, τον Μάρτιο κατά 12,1%, τον Απρίλιο κατά 10,3%, τον Μάιο κατά 31,7%, τον Ιούνιο κατά 24,1%, τον Αύγουστο κατά 21,3% και τον Σεπτέμβριο κατά 4%, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό της περιόδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, από τον Οκτώβριο η πτώση επιταχύνεται και πάλι, δεδομένου ότι λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ο ρυθμός της μείωσης της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου στην εγχώρια αγορά σημειώνει ραγδαία αύξηση. Ως τον Σεπτέμβριο η μείωση ήταν περίπου 11%, ενώ τον Οκτώβριο ανήλθε σε σχεδόν 18%.

"Οι ελληνικές βιομηχανίες τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων πλήττονται καίρια όχι μόνο από την αντικαπνιστική εκστρατεία, αλλά και από την τριπλή φορολογική επιβάρυνση των προϊόντων, ενώ είναι γεγονός και ότι οι εξαγωγές βαίνουν μειούμενες, κυρίως λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ", αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μπίτος, διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Η εισαγωγική διείσδυση προϊόντων των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα να απορροφούν το αυξημένο κόστος ώστε να αποσπάσουν μερίδια, πλήττει σοβαρά τις εγχώριες βιομηχανίες. Τα λεγόμενα "φθηνά σήματα", τα οποία παράγονται κυρίως από τις ελληνικές βιομηχανίες, αναμένεται μάλιστα να πληγούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που υιοθετηθεί η φημολογούμενη νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των προϊόντων με τρόπο που οδηγεί σε απόσυρσή τους από την αγορά.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή του κλάδου του καπνού αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 1,9% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.Χ. Κορφιάτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 16/11/2010 16:25:58

  H καπνοβιομηχανία, και γενικότερα οι παραγωγοί καπνού, φυσιολογικά θα είναι απο τους πρώτους πληγέντες των μεγάλων αλλαγών που σχεδιαζονται και αφαρμόζονται στις μέρες μας.

  Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως δεν είναι η συρίκνωση ενός τμήματος της συνολικής παραγωγής. Σε μιά ευνομούμενη, και στημένη πανω σε αναπτυξιακές βασεις και πολιτικές οικονομία, η απορρόφηση των κραδασμών (απολυμένοι υπαλληλοι, αναδιάρθρωση-εκπαίδευση-κατεύθυνση των παραγωγών σε άλλους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας) είναι σχετικά εύκολο να γίνουν.

  Το ουσιαστικό πρόβλημα λοιπόν είναι ότι ΔΕΝ ζόυμε σε μιά τέτοια κοινωνία, και σε συνδιασμό με την σφοδρή οικονομική κρίση, που πλήττει το σύνολο της παραγωγικής δυναμικής της χώρας, το πρόβλημα των προαναφερόμενων κραδασμών εξελίσσεται ταχέως σε μείζον κοινωνικό-οικονομικό ζήτημα, ικανό υπο περιστάσεις, να δημιουργήσει αλυσσιδωτές αντιδράσεις, σε πολιτικό επίπεδο.
  Εχοντας μάλιστα ώς δεδομένο, οτι εδώ και ένα χρόνο, απο την παρούσα κυβέρνηση, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αναπτυξιακού χαρακτήρα, παρα μόνον εισπρακτικού αναρωτιέται κανείς τι μέλει γενέσθαι...

  Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εντολές των διαφόρων "επενδυτών" που βιάζονται να παρουν πίσω τα "χαμένα" τους λεφτά, αδιαφορώντας (οι κυβερνώντες), γιά τις όποιες ισοροπίες κάνουν μια οικονομία να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ,
  έχουν αφήσει το όλο θέμα στο φλού, και ότι ήθελε προκύψει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.