#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2011 14:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτίθενται τώρα στην "αναξιόπιστη" Standard & Poor’sΔεν χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στις περιβόητες αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, αφού αυτές είναι συνήθως λάθος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Nate Silver της New York Times, ο  οποίος ανέλυσε τις αξιολογήσεις του συγκεκριμένου οίκου εδώ και πέντε χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όποιος άκουγε τις συμβουλές του, δεν θα περίμενε με τίποτα τη κρίση χρέους, και τις πιθανές χρεοκοπίες κρατών που βλέπουμε σήμερα.

Για παράδειγμα, η Ιρλανδία που αξιολογούνταν με ΑΑΑ έως και τον Μάρτιο του 2009, κινδυνεύει σήμερα με πιθανότητες χρεοκοπίας 40%.

Τα ελληνικό χρέος υποβαθμίστηκε επτά φορές από τον Ιανουάριο του 2009, με την Standard & Poor’s απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις που ορίζουν πρώτοι οι επενδυτές και οι αγορές.

Ο λόγος για αυτού του είδους τη συμπεριφορά μπορεί να είναι ότι ο οίκος γνωρίζει τις τεράστιες συνέπειες των αξιολογήσεων του επί της αγοράς, και προσπαθεί να αποφύγει τον πανικό που θα προκαλούσε μια απότομη υποβάθμιση κατά μερικές μονάδες. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ο οίκος δεν προσφέρει αδιάβλητες και ακριβείς αξιολογήσεις για τη πιθανότητα χρεοκοπίας κάποιου κράτους, όπως οφείλει να κάνει.

Κατά την S.&P,  μια χώρα που υποβαθμίζεται από ΑΑΑ σε ΑΑ είναι πιο επισφαλής, από μια που ανέβηκε από το Α στο ΑΑ, παρά το γεγονός ότι και οι δυο έχουν την ίδια βαθμολόγηση. Ο λόγος είναι ότι η πρώτη μπορεί και πάλι να υποβαθμιστεί, ενώ η δεύτερη να αναβαθμιστεί. Η S.& P  και οι έξυπνοι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά δεν το λένε, διότι έτσι θα τρόμαζαν οι «χαζοί» επενδυτές, και θα αναστατώνονταν οι αγορές.

Μια πιο κυνική άποψη θέλει την S.&P να  παίζει το ρόλο του σχολάρχη, ψάχνοντας αφορμή να ανταμείψει ή να τιμωρήσει κάποια κράτη, με βάση τη συμπεριφορά τους. Αυτό όμως επηρεάζει την αντικειμενικότητα της κρίσης της. Για παράδειγμα, οι επενδυτές θεωρούν τη Γαλλία  2-3 φορές πιο επίφοβη για χρεοκοπία στα επόμενα πέντε χρόνια απ ότι οι ΗΠΑ, με βάση την γαλλική έκθεση στο ελληνικό χρέος. Παρόλα αυτά, η Γαλλία παραμένει ΑΑΑ, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν σε ΑΑ+. Σίγουρα δεν φταίει η Γαλλία που εκτέθηκε στο ελληνικό χρέος, ενώ τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αμερικής οφείλονται στην ίδια. Η Γαλλία όμως είναι πολύ πιο επισφαλής, και αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές.

Παρά τη υποβάθμισή της, η Αμερική παραμένει ασφαλής για τους επενδυτές. Τα χαμηλά επιτόκια στα κρατικά της ομόλογα, οι χαμηλές τιμές των credit default swaps στο αμερικανικό χρέος, κ.ά. σημαίνουν πως οι επενδυτές  θεωρούν την Αμερική ως το πλέον αξιόπιστο κράτος όσον αφορά στις εξυπηρετήσεις των υποχρεώσεων του.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως κάποιος θα τα πήγαινε πολύ πιο καλά αν στοιχημάτιζε κόντρα στις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, παρά αν τις έπαιρνε στα σοβαρά. Οι αξιολογήσεις αυτές μοιάζουν να είναι βασισμένες σε πολιτισμικά στερεότυπα και όχι σε ξερά οικονομικά στοιχεία και αριθμούς. Όπως καταλήγει ο Silver: «Η  Standard & Poor’s κάνει κρίσεις για κράτη, για τα οποία όμως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα…».

S.A.-New York Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 09/08/2011 14:21:46

  Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/08/2011 15:15:46

  Μιά γρήγορη σύγκριση Γαλλίας - ΗΠΑ:
  Η Γαλλία έχει δημόσιο χρέος στο 84,7% του AEΠ της, οι ΗΠΑ 100 %.
  Το δημοσιονομικό έλειμμα της Γαλλίας (2011) είναι περίπου στο 7,5 % του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο των ΗΠΑ "τρέχει" με γύρω στο 11 % του ΑΕΠ.
  Το κυριότερο (που δείχνει και τη δυναμική), καμμιά σχέση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - και του εμπορικού - της Γαλλίας με το πελώριο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
  Το επιχείρημα για τη γαλλική έκθεση στο ελληνικό δημ. χρέος, τώρα που η κρίση εξαπλώθηκε είναι πιά περσινά ξινά σταφύλια. Άλλωστε ως μέγεθος, η έκθεση στο Ελληνικό χρέος είναι συγκριτικά ασήμαντο. Άν μιλούσαν για τη Γαλλική τραπεζική έκθεση στο Ισπανικό ή Ιταλικό χρέος (που είναι υπαρκτότατη και αντιπροσωπεύει πολύ υπολογίσιμα μεγέθη), θα ήταν όντως επιχείρημα. Αλλά αυτού του είδους η "οικονομική αρθρογραφία" - εκτός που είναι άκρως μεροληπτική και μη αντικειμενική - έρχεται συνήθως καθυστερημένη, με διαφορά φάσης, όταν η πραγματικόητα είναι ήδη "αλλού".

 3. anetos avatar
  anetos 10/08/2011 08:09:30

  εχουν και στην Αμερικη τον Κωνστα τους ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.