Επιστροφή χρημάτων από την εφορία σε οικονομικά αδύναμους
07/04/2014 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστροφή χρημάτων από την εφορία σε οικονομικά αδύναμους

Οφειλέτες του δημοσίου με πραγματική οικονομική αδυναμία ή για σοβαρούς λόγους υγείας, μπορούν να ζητήσουννα τους επιστραφούν κατασχεθέντα ποσά εις χείρας τρίτων από την εφορία

Μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για αδύναμους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση, προωθεί το οικονομική επιτελείο. Οφειλέτες του δημοσίου με πραγματική οικονομική αδυναμία ή για σοβαρούς λόγους υγείας, με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΟΥ, μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφούν κατασχεθέντα ποσά εις χείρας τρίτων από την εφορία, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Η εξέταση των αιτημάτων των οφειλετών πρέπει να γίνεται με βάση κριτήρια όπως πραγματική οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας, ύψος οφειλής, παλαιότητα και είδος αυτής.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής κατασχεθέντων πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη στην αρμόδια ΔΥΟ.
 • Η υπαγωγή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
 • Η διαπίστωση ότι η κατασχεθείσα απαίτηση, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντική για τη διαβίωση του υπόχρεου (πχ ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις λοιπές περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο), να προκύπτει από επίσημα στοιχεία- έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στη καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της. Στην περίπτωση αυτήν, ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία και σε διάστημα 15 ημερών αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για τον σκοπό αυτόν.
 • Η διαπίστωση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ELENXIS, ή από άλλα στοιχεία ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ανωτέρω προϋποθέσεις, το ποσοστό αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ έως εξής:

 • Έως 50% της κατασχεθείσας απαίτησης επί των ευρισκόμενων και μη αποδοθέντων χρημάτων, με εξαίρεση τις οφειλές ΦΠΑ που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί καθώς και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ), για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.
 • Έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι έως και δώδεκα (12), αλλιώς πέντε δόσεις, σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι περισσότερες των δώδεκα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kritwn avatar
  kritwn 07/04/2014 22:40:11

  Από τη στιγμή που κάποιος έχει κάνει ρύθμιση δεν υπάρχει κανείς λόγος να του κατάσχονται χρήματα. Να ‘χεις δηλαδή να πληρώνεις δόσεις κάθε μήνα και να σου παίρνει κι επιπλέον λεφτά το δημόσιο. Μέσα σε μια διετία πήγαμε από το ένα άκρο όπου η εφορία δεν έλεγχε τίποτα, στο άλλο όπου πλέον οι ρυθμίσεις είναι πολύ σκληρές και κυνηγάνε τον κοσμάκη με το ντουφέκι. Και μετά απορούμε γιατί είμαστε πίσω στις δημοσκοπήσεις. Τέτοια ανόητα μέτρα πρέπει να αναιρεθούν άμεσα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.