03/11/2010 17:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιθετική αναδιάρθρωση χρέους της Anglo Irish Bank

Σαρωτική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση για την -κρατικοποιημένη- Anglo Irish Bank, καθώς προτείνει στους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογα της τράπεζας που έχουν με νέους κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων θα είναι το 20% της αξίας των τίτλων της Anglo Irish.

Δηλαδή, προτείνεται στους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων («haircut») που κατέχουν κατά 80%.

Ο διοικητής της τράπεζας Άλαν Ντιουκς έκανε λόγο για δίκαιη και συναινετική λύση και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πρόκειται για μία στρατηγική «πάρτε το 20% ή τίποτα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.

Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει να πάρουν οι ομολογιούχοι σε μετρητά ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων της Anglo Irish.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι διαπραγματευόντουσαν, πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Έτσι, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις για έβδομη συνεχή ημέρα, με το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 493 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,53%. Από τις αρχές του έτους, τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 8% περίπου.

Σημειώνεται πως το αντίστοιχο spread στην Ελλάδα είναι σήμερα, Τετάρτη, στις 837 μονάδες και το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου στο 10,80%.
Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Misha avatar
  Misha 03/11/2010 17:09:04

  O la ri la o la la

  Αρχισαν τα χλοοκοπτικά δουλειά;
  Τα λέγαμε εδώ και μήνες...μη πείτε πως δεν ξέρατε

  Ντομινίκ Ου ουου!!!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/11/2010 17:15:34

  Πάει η τράπεζα. Για καμμιά δεκαετία. Κάτι λιγότερο από την τρέχουσα εμπορική αξία τους προσφέρουν στους πιστωτές της, 20 % έναντι 25 %.
  Ούτως ή άλλως καμμένο κούτσουρο ήταν. Κάρβουνα είχαν, κάρβουνα παίρνουν.
  Σε καμμιά 10ρια χρόνια θα την ξαναπουλήσουν, θα βγάλει τότε θα βγάλει αρκετό κέρδος το Ιρλανδικό Δημόσιο.
  Το ίδιο δεν είχε γίνει και με την Αγγλική RBS επί Γκόρντον Μπράουν;

  • ο παγωτατζής avatar
   ο παγωτατζής @ Ο Θείος 03/11/2010 18:27:42

   Θείο, τό πιό ωραίο είναι ότι και με "κόψιμο" 80% ,εχουν ακόμη χαμηλότερα επιτόκια από εμάς..!!!!!
   Οι αγορές έτσι,οι αγορές τιμωρούν,οι αγορές θα μας επιβραβεύσουν, και όλα τα ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,....Θα@@@@ια
   ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;;;;;;;;;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.