#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2013 09:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επενδυτές 1,2 τρισ. $ στο ΜαξίμουΕπτά κορυφαία στελέχη επενδυτικών οίκων και funds από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που διαχειρίζονται αξίες που ξεπερνούν συνολικά τα 1,2 τρισ. δολάρια, πέρασαν χθες τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους διαχειριστές περιουσίας – 4 αμερικανικά και 2 καναδικά funds- στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και της αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τη χώρα. Το γεγονός δε ότι κάποια από αυτά τα επενδυτικά σχήματα, όπως η γνωστή από τη μετοχική παρουσία της σε ελληνικές εισηγμένες Fidelity Investments, έχουν μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για άλλες αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες να κάνουν business στη χώρα μας. Γι’ αυτό και εκπροσωπήθηκαν από κορυφαία στελέχη τους, τα οποία βρέθηκαν για 24 ώρες στην Ελλάδα.

Εκτός από τον Τζάστιν Μπένετ της Fidelity, στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν ο Γιεργκ Σπόνερ από την The Capital Group Companies, η οποία επίσης έχει παρουσία σε ελληνικά… blue chips, ο Γουίλμπουρ Ρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WL Ross & Co, o Τζορτζ Μάιχαλ, κορυφαίο στέλεχος της Brookfield Asset Management. Από τον Καναδά μετείχε τριμελής αποστολή υπό τον ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings με το μάνατζερ Βίν. Λογκανάνταν και ο Γουέιντ Μπάρτον της Hamblin Watsa Investment Counsel, η οποία είναι θυγατρική της Fairfax.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στους επικεφαλής των funds τους στόχους του για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας στις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται και την επιθυμία της χώρας να καταστεί φιλικότερη στις επενδύσεις, παρουσία και των ηγεσιών του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece. Και εκείνοι από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», άκουσαν με πολλή προσοχή τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνοντας έμφαση στη συνολική εικόνα της χώρας. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση «οι εταιρίες αυτές έχουν ήδη σχέδια για την Ελλάδα, ωστόσο υπήρξε καθοριστικό ότι συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό και όχι οποιοδήποτε άλλο επιτελικό στέλεχος». Στο «στόχαστρό» τους θα μπορούσαν να μπουν τόσο επενδύσεις στο κομμάτι των ακινήτων όσο και η αξιοποίηση υποδομών διά ξηράς και θαλάσσης.

Τα funds

Με 3,8 δισ. δολάρια συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια η Fidelity είναι από τα κορυφαία επενδυτικά σχήματα στον κόσμο με έντονη παρουσία στο Eλληνικό Χρηματιστήριο, κατέχοντας κατά καιρούς ποσοστά στον ΟΠΑΠ, στον ΟΛΠ, στη ΔΕΗ, στις ΓEK TEPNA, J&P Αβαξ, EXAE κ.ά. Επίσης, τα στελέχη της έχουν συχνά επαφές με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις προετοιμάζοντας ή διοργανώνοντας roadshow στο Λονδίνο ή και στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, το αμερικανικό fund Capital έχει κατά περιόδους τις περισσότερες μετοχές του 20άρι δείκτη εκτός τραπεζών και παρακολουθεί τίτλους όπως Tέρνα Eνεργειακή, EXAE, EYAΘ κ.ά. Τα μεγέθη του ομίλου The Capital Group Companies είναι θηριώδη, αφού διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων!

Η WL Ross and Co. LLC έχει υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 9 δισ. δολαρίων. Ιδρύθηκε το 2000 με κεφάλαια 440 εκατ. δολαρίων και ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ επενδύει συστηματικά σε προβληματικές (distressed) επιχειρήσεις. Επιλέγει να επενδύει επίσης σε επιχειρήσεις με προβλήματα χρέους, σε προβληματικά χαρτοφυλάκια δανείων, τα οποία εξυγιαίνει. Άλλοι τομείς ενδιαφέροντός της είναι η υγεία, η ενέργεια, οι υποδομές και τα μέταλλα. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της αναζητά επενδύσεις της τάξης των 100-200 εκατ. δολαρίων, ενώ για μεγαλύτερα έργα επιλέγει να έχει και άλλους μετόχους.

Η καναδική Fairfax με έδρα το Τορόντο εστιάζει σε επενδύσεις ακινήτων, ασφαλιστικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 31 δισ. δολαρίων. Θυγατρική της είναι και η Hamblin Watsa Investment Counsel Ltd, η οποία αποτελεί το βραχίονα των… συντηρητικών επενδύσεων του ομίλου με έμφαση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά χρηματο-επενδυτικά εργαλεία.

Η αμερικανική Brookfield είναι ένας παγκόσμιος παίκτης στο κομμάτι των εναλλακτικών επενδύσεων με περίπου 150 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσία και θα μπορούσε να… φλερτάρει με τα ελληνικά λιμάνια. Με 100 και πλέον χρόνια εμπειρία, επενδύει και λειτουργεί επιχειρήσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης περιουσίας-ακινήτων, των υποδομών και του private equity. Το 2009 εξαγόρασε την Babcock and Brown Infrastructure (BBI), έναν αυστραλιανό όμιλο υποδομών με σημαντική παρουσία στην Ευρώπη, και ελέγχει μεταξύ άλλων την PD Ports, το τρίτo μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας, την Euroports, που είναι ιδιοκτήτης 7 λιμένων μέσω παραχωρήσεων στην Ευρώπη, και την IEG, το δεύτερο μεγαλύτερο ανεξάρτητο πάροχο φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στη Βρετανία.

Ρόη Χάϊκου, στον Ελεύθερο Τύπο.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.