#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2012 10:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επαφές Κυβέρνησης- Τραπεζών για τελική λύση για τα δάνειαΤην τελευταία ίσως απόπειρα για να βρεθεί κοινή γραμμή για τις ρυθμίσεις των δανείων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κάνουν σήμερα στις 4 το απόγευμα το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις σχεδιαζόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στο εξωτερικό δεν υπήρξε πρόβλεψη για ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας δανείων.

Το υπουργείο από την πλευρά του θέλει να υπάρξει συνολική λύση για τους ιδιώτες δανειολήπτες, εκτιμώντας ότι το όποιο κόστος για τις τράπεζες είναι διαχειρίσιμο σε σχέση με όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον με τις επισφάλειες.

Έκρηξη επισφαλειών

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες «αφενός υπάρχουν καταναλωτικά δάνεια που έχουν βαφτιστεί στεγαστικά και αφετέρου θα πρέπει να υπάρξει μια λύση-πακέτο, αλλιώς ο όποιος νόμος δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα»: πρώτον, να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες που πλήττονται από την κρίση να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και δεύτερον, να υπάρξει φρένο στα «κόκκινα δάνεια».

Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις των τραπεζών, το 38% των καταναλωτικών δανείων και καρτών έχει «σκάσει», όταν στο τέλος του 2011 τα «κόκκινα» καταναλωτικά βρίσκονταν στο 28,9%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά κινούνται στο 22%.

«Κληρώνει»

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν στον «Ε.Τ.» ότι στη συνάντηση αυτή θα κριθεί εάν θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει οριζόντια ρύθμιση με όρους και προϋποθέσεις ή θα κλείσει ο κύκλος του διαλόγου και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν οι ίδιες δάνεια που παρουσιάζουν αδυναμία αποπληρωμής, διαχειριζόμενες όμως και το κόστος εκτίναξης των επισφαλειών, οι οποίες στο 9μηνο του 2012 έχουν αγγίξει σε αξία τα 52-55 εκατ. ευρώ, καθώς τα «κόκκινα δάνεια» εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει το 22% των συνολικών χορηγήσεων και εξακολουθούν να αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς.

Ιδιαίτερα μετά το νέο πακέτο μέτρων, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές και εκφράζονται φόβοι ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά και το 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Οι επισφάλειες είναι ένας ορατός κίνδυνος για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ιδιαίτερα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και τον εκ νέου έλεγχο που θα υποστούν στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους τόσο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και από τους επιτρόπους που θα διορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ελέγχουν την πορεία τους.

Οι προτάσεις

Το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να υιοθετήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αντιστοιχία της δόσης από στεγαστικά ή και καταναλωτικά δάνεια στο 30% του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος, αν και η πλευρά των τραπεζών δεν συμφωνεί με αυτή την οριζόντια ρύθμιση. Στην ΕΕΤ υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες πλέον εμφανίζονται να έχουν μηνιαίο εισόδημα 500 ή 600 ή 700 ευρώ, οπότε τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά για να «σηκώνουν» ρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο αντίλογος από το υπουργείο είναι ο εξής: Αν κάποιος είχε 2.000 ευρώ μισθό το μήνα και πλήρωνε 700 ευρώ δόση στο στεγαστικό και σήμερα οι αποδοχές του είναι 800 ευρώ το μήνα, δεν μπορεί εξ ορισμού μετά από ρύθμιση να πληρώνει 500 ευρώ στην τράπεζα. Άρα, αν και ρυθμισμένο με πρωτοβουλία από το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό το δάνειο θα «κοκκινίσει».

«Πλαφόν»

Γι’ αυτό και αφενός σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός «πλαφόν» στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. έως 20.000 ευρώ ετησίως). Για το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να υπάρξει μια άτοκη περίοδος π.χ. 3-4 ετών με ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Αφετέρου, κριτήριο για την υπαγωγή ενός δανειολήπτη σε ρύθμιση θα είναι το ποσοστό μείωσης των αποδοχών του, αλλά και η… αφετηρία αυτής. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται να υπάρξει και χρονικό όριο για την ένταξη δανείων σε ρύθμιση με έτος-ορόσημο την εκταμίευσή του το 2010.

Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να υπάρξουν σαφείς και χωρίς ψιλά γράμματα διευκολύνσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας, γι’ αυτό και έχει εισηγηθεί να υπάρξει περίοδος χάριτος με μηδενική καταβολή δόσεων για περίοδο 4-5 ετών. Γι’ αυτές τις ομάδες πολιτών θα υπάρχει ετήσια εξέταση της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Ρόη Χάϊκου, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.