#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2011 12:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επανεξετάζεται η καταβολή ΦΠΑ σε δόσειςΤο στέγνωμα της αγοράς από ρευστότητα και η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τη δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις με κάποια μηνιαία προσαύξηση. Η πρόταση για επαναφορά του μέτρου που είχε θεσπιστεί τον Οκτώβριο του 2009 και καταργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατατέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο.

Ενδεικτικό των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά είναι και το γεγονός ότι το 16% των δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Τόσο ο υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς, όσο και ο γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, με σημερινές τους δηλώσεις δεν αποκλείουν να δοθεί τελικώς η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις.

Ο Η. Πλασκοβίτης, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε μάλιστα να θεσπιστεί και συμψηφισμός των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει γενικώς για τα χρέη των επιχειρήσεων.

Ο Δ. Κουσελάς, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι η καθιέρωση, υπό όρους, καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις είναι ένα μέτρο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Οι εισηγήσεις των φορέων έχουν δημιουργήσει υποδομή για να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες όσον αφορά στον συμψηφισμό του ΦΠΑ, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Αναλυτικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης επισημαίνει τα εξής: «Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις στερεί από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα.

Έτσι, μειώνονται εμμέσως τα κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους.

(NEA, Καθημερινή)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ 05/01/2011 17:06:03

    Δεν καταλαβαίνω: Τι σημαίνει "αδυνατούν να πληρώσουν το ΦΠΑ"; Ο ΦΠΑ εισπράττεται ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ για να αποδοθεί στο Κράτος, αφού το κράτος καταβάλλει στους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες, ελευθέριους κλπ) τον ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι ίδιοι, κατά την εξάσκηση του επαγγέλματός τους. Δηλαδή, οι επαγγελματίες είναι ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ του ΦΠΑ, που πληρώνουν τρίτοι. Δεν είναι βαρύνων τους ιδίους φόρος. Συνεπώς, όποιος τον καθυστερεί διαπράτει υπεξαίρεση.
    Μία μόνο περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας αναγνωρίζω: Να γίνεται μακρά πίστωση στον πελάτη, χωρίς, ή με μικρή προκαταβολή, οπότε τα προς στιγμήν μετρητά του επαγγελματία, μπορεί και να μην φτάνουν, αφού η απαίτηση καταβολής είναι άμεση και δεν αναγνωρίζει πίστωση.
    Η μη επιστροφή ΦΠΑ, απλώς επιβεβαιώνει την διαδεδομένη άποψη ότι, ο μεγαλύτερος απατεώνας είναι το Ελληνικό Κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.