Επανεκκίνηση της οικονομίας και εγκαθίδρυση πολιτικής ισορροπίας
15/07/2014 09:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επανεκκίνηση της οικονομίας και εγκαθίδρυση πολιτικής ισορροπίας

Οι μακροικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν αισθητά αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί και η οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Είναι προφανές ότι η οικονομική συγκυρία αγγίζει όλους τους πολίτες, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση ψηφοφόρων σε πολιτικά σχήματα που εκμεταλλεύονται το θυμό και την οργή, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, χωρίς να παρουσιάζουν ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.

Είναι επίσης προφανές ότι στα δύσκολα οικονομικά χρόνια που βιώνουμε ο λαϊκισμός, που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, βρίσκει με ευκολία πεδίο ανάπτυξης ακόμη και σε πολίτες που πριν λίγα χρόνια τον ξόρκιζαν, ως το στοιχείο που έφερε πίσω τη χώρα μας και αποτελεί συστατικό στοιχείο της σημερινής κρίσης που όλοι ή σχεδόν όλοι καλούμαστε να αποπληρώσουμε.

Η πολιτική ισορροπία έχει διαταραχθεί και είναι σίγουρο ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει. Είναι αδιανόητο στο βωμό της εξυπηρέτησης ψηφοθηρικών συμφερόντων η Χρυσή Αυγή να αποτελεί δεκανίκι σε κόμματα που αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατικά – Προοδευτικά». Είναι όμως επίσης δυσνόητο γιατί η Νέα Δημοκρατία επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται στη συγκυβέρνηση ως ο φιλολαϊκός εταίρος και η ίδια να εισπράττει όλο το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αποτελούσε προεκλογικό σύνθημα αλλά μοναδική λύση για τη σωτηρία της χώρας. Οι μακροικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν αισθητά αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί και η οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος. Και είναι λίγος γιατί εκτός του ότι δεν αντέχουν οι άνθρωποι, κάποιοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν προσωπικές τους φιλοδοξίες και δεν διστάζουν να μιλούν για μεγάλο συνασπισμό, ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, που δεν βασίζεται σε καμία σύγκλιση απόψεων.

Ο ανασχηματισμός του κράτους σε συνδυασμό με μία σειρά άμεσων μέτρων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Η άμεση θεσμοθέτηση 100 δόσεων, χωρίς προαπαιτούμενα, για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι ανάσα στην αγορά και θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ

Το κατά κοινή ομολογία μεγάλο κράτος πρέπει να γίνει μικρότερο και ανταγωνιστικό. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ο τρόπος. Πολλοί μιλούν για ξεπούλημα λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και ζητούν πρώτα την οικονομική εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και μετά την πώλησή τους σε μεγαλύτερες αξίες. Δυστυχώς το δημόσιο έχει αποδείξει ότι δεν είναι καλός επιχειρηματίας και δεν θα μπορέσει να τις εξυγιάνει. Μπορούν να γίνουν όμως μαζικές αποκρατικοποιήσεις με ρήτρα μελλοντικής υπεραξίας. Με τον τρόπο αυτό και οι επιχειρήσεις θα εξυγιανθούν και το κράτος σε βάθος χρόνου θα εισπράξει το πραγματικό τίμημα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΤΑ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται για την περικοπή πόρων με αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής έργου. Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν παραμένει αναξιοποίητο στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες επενδύσεις και απασχόληση. Είναι αναγκία η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των ΟΤΑ να αξιοποιήσουν άμεσα, σε συνεργασία με ιδιώτες, την ακίνητη περιουσία που κατέχουν. Η δε χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί ανάλογα με την πορεία αξιοποίησης ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η δυσαρμονία εισοδημάτων και ανάπτυξης που παρατηρείται στις περιφέρειες της χώρας, είναι αποτέλεσμα και του ισοπεδωτικού μοντέλου που ακολουθήθηκε για πολλά χρόνια, αναφορικά με τον τρόπο ανάπτυξης. Όταν μιλούμε για παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί αυτό να είναι οριζόντιο. Απαιτείται ο διαχωρισμός του ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τα αντίστοιχα κίνητρα. Τα κίνητρα δεν περιορίζονται μόνο στα οικονομικά αλλά επεκτείνονται στη στελέχωση των περιφερειών με το εξειδικευμένο εκείνο προσωπικό που θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς. Ο χρόνος σε αυτό το ζήτημα μας έχει ξεπεράσει και πρέπει να κινηθούμε άμεσα.

ΕΝΔΟ-ΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ (TRANSFER PRICING)

Η υπέρμετρη χρήση, από τις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, της μεθόδου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και την απώλεια εσόδων του κράτους. Η πάταξη αυτού του φαινομένου όταν παραβαίνει τους κανόνες, δεν είναι εύκολη αλλά ούτε και αδύνατη. Υπάρχει και Ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό νομικό πλαίσιο που μπορεί να βασιστεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση. Μιλώντας για πολιτική βούληση εννοούμε την απόφαση να «σπάσει αυγά» η κυβέρνηση με τα κάθε λογής συμφέροντα. Στη σημερινή συγκυρία είναι περισσότερο επιτακτική αυτή η ανάγκη.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ

Η συνεχιζόμενη λογική που διαμορφώνει συνέχεια νέα mini φορολογικά νομοσχέδια και διατάξεις δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πρέπει επιτέλους να κατοχυρώσουμε ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα που θα φορολογεί το πραγματικό κέρδος χωρίς τεκμήρια και λοιπά τερτίπια, που δεν ταιριάζουν σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Η φορολόγηση όλων (επιχειρήσεων- φυσικών προσώπων) με έσοδα – έξοδα μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο φορολογικό περιβάλλον που δεν απαιτεί ιδιαίτερους ελέγχους και καταπολεμά τη φοροδιαφυγή αλλά και τη «μαύρη» εργασία. Όπου έχει εφαρμοστεί έχει πετύχει και είχε και αποτελέσματα υπέρ της ανάπτυξης.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Είναι πράγματι αναγκαία μία συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα βάλει τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό τοπίο. Η Μεταπολίτευση τελείωσε, με τα σωστά και τα λάθη της και είναι η ώρα της Νέας Μεταπολίτευσης. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί όλοι όσοι κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης να αντιληφθούν την ευθύνη τους για τις επόμενες γενιές και να μην συνεχίζουν με παρωπίδες να βλέπουν μόνο το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον.

Η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια. Πρέπει να σταθούν όρθιοι και οι πολίτες. Αν χάσουμε αυτό το στοίχημα τότε είναι σίγουρο ότι στο μέλλον ο λαϊκισμός θα αποτελεί την ιδεολογία που θα κυριεύσει τη χώρα και τότε θα είναι αργά.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 15/07/2014 11:14:47

  Κύριε Τσιαλαμάνη. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας. Μια παρατήρηση μόνο. Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών δεν συνάδει αναγκαστικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικότερα με τις επενδύσεις. Αντίθετα όταν ο σκοπός επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στραγγίζει το δημόσιο χρήμα επιβάλλοντας παράλογης έντασης περιοριστικές πολιτικές , το κράτος δεν μπορεί να προβεί σε δημόσιες επενδύσεις με ολέθρια αποτελέσματα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επενδύσει για τρεις βασικούς λόγους.
  1) Η αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τις τράπεζες να παραμένουν χρεοκοπημένες έχει ως αποτέλεσμα την ανύπαρκτη χρηματοδότηση. Γιατί οι τράπεζες φοβούμενες τις τεράστιες τρύπες τους και την γενικότερη ύφεση δεν δανείζουν. 2) Τη γενικότερη πτώση της αγοραστικής δύναμης λόγω οριζόντιων περικοπών 3) Το ύψιστο θέμα της μη βιωσιμότητας του χρέους.
  Ποιος σοβαρός επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που το τεράστιο χρέος της (που εγκληματικά έμεινε ακούρευτο μέχρι τώρα) εγγυάται την μελλοντική της χρεοκοπία που κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα έχει στις επενδύσεις του; Για να ξαναγυρίσει η ανάπτυξη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τα παραπάνω τρία τάχιστα. Αλλιώς θα βουλιάζουμε διαρκώς. Πως; Πρώτα πρώτα πρέπει να απαιτήσει αυτό που υπόσχονται οι ευρωκράτες από το 2012. Την οριστική διευθέτηση του χρέους. Όσο αυτή αργεί τόσο δεν θα βλέπουμε επενδύσεις. Και όταν αυτή γίνει να είναι αποτελεσματική, γιατί αν γίνει αυτό που θέλουν οι Γερμανοί μια απλή επιμήκυνση δηλαδή με χαμήλωμα επιτοκίων δεν πρόκειται δούμε πάλι επενδύσεις. Γιατί το τεράστιο χρέος θα σκιάζει κάθε επενδυτική απόπειρα. Δεύτερον πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει για την υγεία των τραπεζών. Τα σχεδόν πενήντα δις που πήραν οι τράπεζες ήταν χρήματα που πήγαν χαμένα. Χρειάζεται οπωσδήποτε να περάσουν ο τράπεζες σε άλλους ιδιοκτήτες αρκεί αυτοί να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πολιτών. Τέλος πρέπει να γίνουν δημόσιες επενδύσεις.
  Χρήματα μπορούν να βρεθούν από την ΕΤΕΠ. Χωρίς τα παραπάνω επανεκκίνηση δεν πρόκειται να δούμε.

  • "Μανώλης Πετράκης" avatar
   "Μανώλης Πετράκης" @ blue nile 15/07/2014 15:10:30

   Τρομακτική ζημιά έχει κάνει αυτός ο τσαρλατάνος ο Κέυνς. Συμφωνώ λοιπόν και εγώ απόλυτα στην ανάγκη δημοσίων επενδύσεων αλλά να το κάνουμε σωστά, μέσω ενός Πενταετούς Πλάνου (να ρωτήσουμε το ΚΚΕ έχουν τεχνογνωσία αυτοί από τα αντίστοιχα της Σοβιετικής Ένωσης).

   • Βασίλης Αλιγιάννης avatar
    Βασίλης Αλιγιάννης @ "Μανώλης Πετράκης" 15/07/2014 17:35:23

    Κύριε Πετράκη, ο Κέυνς υποστήριζε τις δημόσιες επενδύσεις. μή τον μπερδεύετε με τον Φρίντμαν της "σχολής του Σικάγο" αν και πιστεύω πως στη χώρα μας θα είχε καλύτερα αποτελέσματα μια "θεραπεία σόκ"

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ blue nile 15/07/2014 20:27:28

   η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι δώρο-αάδωρο αγαπητέ γαλάζιε νείλε διότι, αφ' ης στιγμής η ΕΚΤ, ο ντράγκι υποσχέθηκε στις τράπεζες απόλυτη εγγύηση των ενεργητικών κεφαλαίων τους. έτσι,γιατί να διακινδυνεύσουν χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, ειδικά στην ελλάδα, όταν μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από την αγορά ομολόγων και παραγώγων. οι τράπεζες λοιπόν αισθάνονται ασφάλεια κααγοράζοντας ομόλογα κρατικά αφού η ΕΚΤ τους εγγυάται. αυτό επίσης δίνει κίντηρο στις κυβερνήσεις, και της ελλάδας να βγούν στις αγορε΄ς. το αποτέλεσμα: εκτίναξη του χρέους, και στην περίπτωση της ελλάδας που δεν έχει κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ της προκοπής, επιδέινωση του γενικότερου προβλήματος επιβιωσιμότητας της οικονομίας μας. μπρός γκρεμός και πίσω ρέμμα, αγαπτηέ Γ.Ν. και εδώ μας μιλάν για πρωτογενή πλεονάσματα και μακροοικονομικά μεγέθη που ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που συρρικνώνεται (τα περί ανάκαμψης έιναι φρούδες ελπίδες, wishful thinking, τα λένε στο "χωριό" μου...

  • ΦΡΑΝΚ. avatar
   ΦΡΑΝΚ. @ blue nile 15/07/2014 21:18:26

   Πάρα πολύ σωστά εντοπίζεις το πρόβλημα στα 3 σημεία που αναφέρεις φίλε blue nile. Και ακόμα πιο σωστά αναρωτιέσαι πώς (είναι δυνατό ) να τα αντιμετωπίση αυτή η ετερόκλητη συγκυβέρνηση? Αρα μόνο η άλλη πλευρά απαντάει στα ερωτληματα που θέτεις για το τι πρέπει να γίνει. Βεβαίως δεν μπορεί να μας υπογράψει και συμβόλαιο οτι θα τα καταφέρει. Η σημαντική όμως για μας διαφορά είναι οτι αυτοί διατυπώνουν τις απαντήσεις και θα προσπαθήσουν να τα καταφέρουν, αλλά ίσως και να αποτύχουν. Εμείς να προσπαθήσουν θέλουμε. 1) Δημιουργία Κρατικής επενδυτικής τράπεζας, Ητοι μια σύγχρονη ΕΤΒΑ με χρηματοδότηδη κυρίως της καινοτόμου επιχειρηματικότητας εξαγωγικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα βασικά κεφάλαια γι αυτές τις ενέργειες είναι οι μετοχές του ΤΧΣ που κατέχει το κράτος. 3).Σκληρή διαπραγμάτευση εντός Ευρώ για κούρεμα ή επιμήκυνση του χρέους και μείωση επιτοκίου, αλλά με βασική προυπόθεση τη ρήτρα ανάπτυξης που στην ουσία είναι εξαφάνιση του χρέους που ανοίγει το δρόμο στις επενδύσεις. Αν ζητήσουν και άλλοι τα ίδια, να τους δοθούν ΜΟΝΟ αν δεχτούν και αυτοί ένα πρόγραμμα μνημονίου 5ετους ύφεσης σαν της Ελλάδας.(που προφανώς δεν θα δεχτούν) 2) Αν γίνουν τα 2 προηγούμενα θα ανέβει η αγοραστική δύναμη διότι θα σταματήσουν οι περικοπές .

 2. ΞΕΝΟΣ avatar
  ΞΕΝΟΣ 15/07/2014 11:27:29

  Αγαπητέ Βασίλη μάλλιασε η γλώσσα και τ΄αυτιά μας να διατυπώνουμε και να ακούμε 5 χρόνια τώρα αυτες τις προτάσεις...Φωνές βοώντων εν τη ερήμω. Οταν οι άρχοντες τρώνε, δεν μιλάνε αλλά δεν ακούνε κιόλας...

 3. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 15/07/2014 12:05:18

  Είναι ιατρικά εξακριβωμένο ότι είναι δυνατόν να επέλθει ακόμα και εξάρθρωση των σιαγόνων από ιδιαίτερα μεγάλης έντασης χασμουρητό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.