#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2012 19:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίθεση Παπαδήμου στα Ταμεία για το «κούρεμα»Έχουν τρελαθεί τελείως στην κυβέρνηση; Μετά τον Ευ. Βενιζέλο που επί δύο ημέρες εξαπολύει επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία που αρνούνται το κούρεμα, σειρά πήρε τώρα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπαδήμος έθεσε θέμα ηθικής τάξης για τις διοικήσεις των ταμείων που δε συναινούν στο να χαθούν τα λεφτά των ασφαλισμένων και εμμέσως πλην σαφώς τους απειλεί με κυρώσεις.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά προέδρων ταμείων κατηγορώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ ως προδότες γιατί δεν στηρίζουν το PSI.

Είναι εξωφρενική η στάση της κυβέρνησης να πιέζει με τέτοιο τρόπο ανθρώπους που θέλουν να πράξουν κατά συνείδηση και φυσικά υπό το φόβο να κατηγορηθούν για απιστία.

Αλλωστε, εθελοντικό δεν είναι το κούρεμα; Ή μήπως δεν έχουμε καταλάβει καλά; Εκτός αν τους έχει πιάσει κανένας πανικός που δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε αν, όπως διαρρέουν, το PSI πάει καλά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος" οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα χάσουν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ συρρικνώνοντας στο ήμισυ την κινητή περιουσία τους. Τραγικό γεγονός αποτελεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ολική -ή μερική, έστω- κάλυψη των δραματικών απωλειών για τα Ταμεία, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν εντός των αμέσως επόμενων μηνών στη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος χορήγησης… συντάξεων - ρεγάλο.

Από τα 15 Ταμεία και φορείς του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι χθες το απόγευμα οι διοικήσεις 9 εξ αυτών είπαν οριστικά «ναι» στη συμμετοχή στο PSI, ενώ οι υπόλοιπες 6 απάντησαν αρνητικά. Συγκεκριμένα, θετική απόφαση (ως επί το πλείστον κατά πλειοψηφία) έλαβαν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), του ΤΑΥΤΕΚΩ (των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών), του ΕΤΕΑΜ (πρώην ΤΕΑΜ), του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καθώς και της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων. Οι φορείς αυτοί διαθέτουν στο σύνολό τους ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 3,13 δισ. ευρώ. Μετά την εθελοντική συμμετοχή τους στο «κούρεμα» η αξία τους θα μειωθεί στο 1,45 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, αρνητικές με τη συμμετοχή στο «κούρεμα» ήταν οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) και του ΤΕΑΠΑΣΑ, δηλαδή του φορέα των ενστόλων. Οι φορείς αυτοί διαθέτουν, συνολικά, 3,4 δισ. ευρώ (μέσω του PSI θα μειώνονταν στα 1,59 δισ. ευρώ).

Επίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ από κινητές αξίες σχεδόν όλων των ασφαλιστικών ταμείων είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα αποθεματικά αυτά είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στο PSI, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι τύχες τους βρίσκονται στα χέρια της διοίκησης της ΤτΕ. Μετά το «κούρεμα», λοιπόν, η αξία τους θα μειωθεί στα 6,51 δισ. ευρώ.

Διαμάχη τσάρου - «ανυπάκουων»

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ομόλογα των «ανυπάκουων», κατά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ασφαλιστικών ταμείων θα οδηγηθούν ετσιθελικά στη διαδικασία του «κουρέματος», εάν μέχρι σήμερα το βράδυ το ποσοστό συμμετοχής των κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο PSI δεν ξεπεράσει το στόχο του 90%. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος όσων διοικητικών συμβουλίων αρνήθηκαν την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αν αποτύχει το PSI θα καταρρεύσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσθεσε, δε, πως οι διοικήσεις αυτών των φορέων παίρνουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στο λαιμό τους για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους, σημειώνοντας ότι «αυτές δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες».

Οι δηλώσεις Βενιζέλου προκάλεσαν την αντίδραση συνδικαλιστικών φορέων, με το δευτεροβάθμιο φορέα των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) να αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωση ότι «το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ τάσσεται στο πλευρό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και στηρίζει την απόφαση για τη μη ένταξη του Ταμείου στο “κούρεμα” των αποθεματικών. Μας αφήνει άφωνους ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά τους εκβιαστικούς, απειλητικούς “λεονταρισμούς” εναντίον όσων αρνούνται το κούρεμα, στη σύσκεψη με τα προεδρεία των ασφαλιστικών ταμείων ομολόγησε με “χατζηαβατική” λογική ότι “οι κοινοτικοί εταίροι μας δεν μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα για το κοινωνικό κράτος”, όπως αποκάλυψε στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, Κώστας Τσουπαρόπουλος … Η Ομοσπονδία απέστειλε εξώδικο (και) στην Τράπεζα της Ελλάδος καλώντας την να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κεφαλαίων, επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαιώματός της για την αποτροπή οποιασδήποτε απομείωσής τους… Είμαστε αντίθετοι διότι το “κούρεμα” προβλέπεται μόνο για ιδιώτες επενδυτές και όχι για ΝΠΔΔ, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν διασφαλίζεται η αναπλήρωση των απωλειών».

Καμιά «ασπίδα προστασίας»

Η θέση της ηγεσίας της ΠΟΕΣΥ καθώς και της συντριπτικής πλειονότητας των σωματείων περί μη διασφάλισης των απωλειών τις οποίες θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο του πρόσφατου Μνημονίου 2. Η μοναδική πρόβλεψη την οποία έχει λάβει η κυβέρνηση αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρίας αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.», η οποία αποκλειστικό σκοπό θα έχει την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας για τη στήριξη του ασφαλιστικού. Πέραν τούτου (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ουδέν νεότερο υπάρχει από τους αρμόδιους υπουργούς…

Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα στηριχθούν τα Ταμεία τα οποία, είτε οικειοθελώς είτε με το «έτσι θέλω», τελικά θα υποστούν δραματικές απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων τους. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι έχουν ακούσει μόνο γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις οι οποίες, φυσικά, αντί να μειώνουν, αντιθέτως εντείνουν τις ανησυχίες όλων, με δεδομένο άλλωστε ότι η διαρκώς αυξανόμενη ύφεση σε συνδυασμό με την ανεργία και τις συνεχιζόμενες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώνουν διαρκώς τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αποσαφηνίσει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τότε οι συνέπειες του «κουρέματος» και της κρίσης, που καθημερινά λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, μέσα στο καλοκαίρι θα οδηγήσουν σε ένα νέο συνταξιοδοτικό περικόπτοντας δραματικά τις ήδη ψαλιδισμένες, δραστικά, παροχές, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Μνημόνιο 2.

Antinews - "Ελεύθερος Τύπος"

ΠΙΝΑΚΕΣ

Ποιοι είπαν «ναι» στο «κούρεμα»Φορέας
Ονομαστική αξία ομολόγων
Απώλειες


ΙΚΑ
1,46 δισ. ευρώ
749 εκατ. ευρώ


ΟΠΑΔ
40 εκατ. ευρώ
21,4 εκατ. ευρώ


ΟΓΑ
1,06 δισ. ευρώ
567 εκατ. ευρώ


ΜΤΠΥ
69 εκατ. ευρώ
36,9 εκατ. ευρώ


ΤΑΥΤΕΚΩ
238,6 εκατ. ευρώ
127,65 εκατ. ευρώ


ΕΤΕΑΜ
18,4 εκατ. ευρώ
9,84 εκατ. ευρώ


ΤΠΔΥ
28 εκατ. ευρώ
15 εκατ. ευρώ


ΑΕΔΑΚ
60 εκατ. ευρώ
32,1 εκατ. ευρώ


ΟΑΕΕ
162 εκατ. ευρώ
86,6 εκατ. ευρώ


Σύνολο
3,13 δισ. ευρώ
1,67 δισ. ευρώ 

 

 

Ποιοι είπαν «όχι»

 Φορείς
Ονομαστική αξία ομολόγων
Ποιες απώλειες θα έχουν αν μπουν αναγκαστικά στο «κούρεμα»


ΕΤΑΑ
823,7 εκατ. ευρώ
440,6 εκατ. ευρώ


ΤΑΠΙΤ
12,9 εκατ. ευρώ
6,9 εκατ. ευρώ


ΤΕΑΔΥ
1,5 δισ. ευρώ
802 εκατ. ευρώ


ΤΕΑΙΤ
709,7 εκατ. ευρώ
379,6 εκατ. ευρώ


ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
382,8 εκατ. ευρώ
204,7 εκατ. ευρώ


ΤΕΑΠΑΣΑ
16,6 εκατ. ευρώ
8,9 εκατ. ευρώ


Σύνολο
3,44 δισ. ευρώ
1,84 δισ. ευρώ 

Σημ.: Στους δύο πίνακες δεν συμπεριλαμβάνονται ομόλογα αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ τα οποία διαχειρίζεται βάσει του νόμου η ΤτΕ για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aristos avatar
  aristos 08/03/2012 19:44:34

  Κατά τα άλλα το PSI ήταν καλό...
  και το ψηφίσαμε...

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ aristos 08/03/2012 21:43:32

   Δεν το ψηφίσαμε απλά, το υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ενυπόγραφα, για να μην γίνει....... πιστωτικό γεγονός και καταρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
   Μη κοιτάς τι κάνουν οι τραπεζίτες για σένα, κοίτα τι κάνεις εσύ για τους τραπεζίτες.

 2. factorx avatar
  factorx 08/03/2012 20:05:10

  Tην απόφασή του να μη συμμετάσχει στο PSI, λόγω οικονομικής αδυναμίας, ανακοίνωσε το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ).

  Το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ, το οποίο κατέχει τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 2,7 εκατ. ευρώ, είναι το πρώτο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

  Λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό την παροχή πρόσθετης υγειονομικής περίθαλψης στα μέλη του, συμπληρώνοντας τις παροχές του Κύριου Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

 3. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 08/03/2012 20:10:26

  Ήρθαν και οι δοσίλογοι να κάνουν μάθημα εθνικοφροσύνης στα ρημαγμένα ταμεία... Έλεος που λένε...

 4. yianna avatar
  yianna 08/03/2012 20:53:12

  Με συγχωρείτε αλλά δεν καταλαβαίνω. Ωραία δεν συμμετέχουν στην ανταλλαγή, κρατώντας τα ομως στο χαρτοφυλάκιό τους τι κερδίζουν? Ενημέρωσαν τους ασφαλισμένους τους? Γιατί είναι οι κυβερνώντες πουλημένοι, αυτοί τι είναι? Το ΔΣ τους τί έκανε? Κατά νόμο αυτοί είναι υπεύθυνοι, αυτοί δεν έκαναν τη δουλειά τους, άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι είναι κομματικοί. Άρα? Στη φυλακή άμεσα πρώτα αυτοί, και μετά οι υπόλοιποι. Για την ΤΕ, δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανε αυθαίρετα, πρέπει να είχε απόφαση ΔΣ του κάθε ταμείου.
  Ας δουν λοιπόν τα πρακτικά ΔΣ και ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο.
  Σε όλο τα κράτη πόσα ταμεία υπάρχουν? Εμείς και σε αυτό έχουμε σπάσει ρεκόρ.

 5. Silence t. avatar
  Silence t. 08/03/2012 23:38:42

  Μερικοί διοικητές ασφαλιστικών ταμείων έχουν απύθμενο θράσος και λειτουργούν λες και βρίσκονται σε δημοκρατική , ευνοούμενη και ευνομούμενη χώρα !!
  Έλεος δηλαδή !

 6. aporia avatar
  aporia 09/03/2012 03:15:41

  Καλα...
  ειναι τυχαιο οτι οι συντεχνιες που αρνουνται..γιατροι,δικηγοροι,μηχανικοι,δημοσιογραφοι..κτλ..η αιχμη της λεηλασιας της χωρας ,η πρωτοπορια της αρπαχτης και της διαφθορας.
  Απο αυτες τις συντεχνιες βγαινουν και οι πολιτικοι που μας κατεστρεψαν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.