26/02/2013 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εντολή Θεοχάρη για άμεση ποινική δίωξη οφειλετών του Δημοσίου

Εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν στην αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με το στόχο.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Θεοχάρης προς τις ΔΟΥ επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής. Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 26/02/2013 18:30:12

  Ορίστε μας!
  Ο ... Βεληγκέκας!
  Μυαλό δεν έχουν στο κεφάλι τους αφού δεν αντιλαμβάνονται πως διώκοντας απηνώς τους μη έχοντες και μη δυνάμενους να πληρώσουν Έλληνες, την πατρίδα τους βλάπτουν!
  Οι δήμιοι της τρόικας...
  Κάτι τέτοιοι δεν άφησαν την Ελλάδα να πάει μπροστά...
  Θεοχάρη, πόσα παίρνεις το μήνα;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ tak 26/02/2013 22:28:23

   Το ξέρουμε πια, ότι υπάρχουν δυο ειδών οφειλέτες:
   α) αυτοί που έχουν πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και
   β) αυτοί που μπορούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους, αλλά το αποφεύγουν.

   Γιατί είναι κακό να στριμώξουν τους εκπρόθεσμους υπόχρεους της κατηγορίας -β- ;;;;;

 2. Emerson avatar
  Emerson 26/02/2013 18:33:44

  Ποινική δίωξη κατά του δημοσίου που χρωστάει μερικά δις σε εταιρίες θα έχουμε;

 3. Dammon avatar
  Dammon 26/02/2013 18:33:46

  A ρε Μπερλουσκόνι που τους χρειάζεται...
  Πάμε για ομοσπονδιοποίηση με τους Γκρεκορομάνους και γρήγορα!!!

 4. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 26/02/2013 19:30:39

  ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχει η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ , οπότε θα επέμβουν στην ανάλγητη Νεα Δημοκρατια , ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ο Στουρναρας του σημιτη , τους ελληνες με χρέος 5000 ευρώ .

 5. Φελίζα avatar
  Φελίζα 26/02/2013 19:53:47

  Ποινική δίωξη ... και άμεση ... το γοργόν και χάριν έχει .
  Και με τους οφειλέτες που έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο , το ευρύτερο δημόσιο , τους ΟΤΑ τους οργανισμούς , ταμεία και φορείς τι ακριβώς θα κάνετε κύριε Θεοχάρη μου;
  Και με τα νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο;
  Μήπως κάποιοι υπερεκτίμησαν τις ικανότητές σας, μήπως θα πρεπε να σας αφήσουν στην μηχανογράφηση;
  Με τις μηχανές μια χαρά τα καταφέρνατε ...

  • tak avatar
   tak @ Φελίζα 27/02/2013 12:41:19

   Για τον κ. Θεοχάρη: Γλώτταν μη προτρεχέτω του νου (ή της διανοίας) ... Διότι έτσι και προτρέξει, ο Σαμαράς θα προ πληρώσει...

 6. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 26/02/2013 20:00:09

  Επικίνδυνες γελοιότητες που μπορεί να κάψουν την Ελλάδα μας!

 7. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 26/02/2013 20:02:02

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ποιο είναι αυτό το δημόσιο ?

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 26/02/2013 22:01:01

  Ας κλείσουν όλη την χώρα φυλακή στο τέλος, να δούμε τι θα την ταίζουν!

 9. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 26/02/2013 22:01:26

  όταν στην κοινωνία κάποιος "ξεχνάει" συστηματικά να σου πληρώσει τα 100 που χρωστάει και ταυτόχρονα σε εκβιάζει - επειδή έχει τη δύναμη - για να του πληρώσεις τα 10 που εσύ του χρωστάς, τότε αποκαλείται αλήτης, νταβατζής κλπ.... διαλέξτε εσείς... όταν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας, κλπ. ενώ αρνούνται συστηματικά να νομοθετήσουν το συμψηφισμό χρεών (ιδιωτών - δημοσίου), ασκούν δίωξη σε όσους χρωστούν στο δημόσιο, (ακόμα και αν αυτά που χρωστούν είναι απλά ο ΦΠΑ του τιμολογίου που τους ΧΡΩΣΤΑΕΙ το Δημόσιο) πως ονομάζονται;;; Ένα κράτος που εξοντώνει καθημερινά χιλιάδες επιχειρήσεις που συναλλάχθηκαν μαζί του, άμεσα ή έμμεσα (ως προμηθευτές άλλων επιχειρήσεων), στη συνέχεια ασκεί και διώξεις.... πως λέγεται αυτό;;; η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο....ΝΤΡΟΠΗ!!!!

 10. roadrunner avatar
  roadrunner 26/02/2013 22:48:22

  Και επειδή υπάρχουν κάποιοι που έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο,
  τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι οι οφειλέτες της εφορίας, έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο ; Καμία σχέση.
  Ούτε αυτό που λες, δικαιολογεί τους πολλούς περισσότερους που ΔΕΝ έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο, και απλά αποφεύγουν να πληρώσουν (ενώ μπορούν), εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία.

 11. Tasos avatar
  Tasos 26/02/2013 23:41:51

  Και πώς ακριβώς θα ξεχωρίσεις τους α από τους β?
  Κι αν χρωστάς 5.000 ευρώ ενώ το κράτος σου χρωστάει 5.000 ευρώ και συ δε πληρώνεις γιατί δε σε δανείζει η τράπεζα και θες από κάπου να κινήσεις το μαγαζί σου? Τυπικά τότε ανήκεις στους β (με βάση το σκεπτικό ότι θεωρητικά μπορείς να πληρώσεις). Πρακτικά αν πληρώσεις απλά παύεις τις εργασίες σου μέχρι να σε πληρώσει το κράτος τα δικά του.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Tasos 27/02/2013 00:00:05

   Αυτή η καραμέλα με τις οφειλές του Δημοσίου, δεν θα έχει μακρά διάρκεια, εφόσον ο Πρωθυπουργός ήδη εξήγγειλε από τα Δεκέμβριο, ότι ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα διοχετευθεί στην αγορά για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου.

   • Tasos avatar
    Tasos @ roadrunner 27/02/2013 04:13:44

    Το να προκύψει η κατάσταση που να φέρει κάποιον να χρωστάει 5 χιλιάρικα (κάποιον επαγγελματία πχ) δεν είναι και τόσο αφύσικο. Αλλιώς θα μιλάγαμε αν το πλαφόν ήταν ψηλά. Στα 5 χιλιάρικα δε κυνηγάς καρχαρίες αλλά μαρίδες!
    Δηλαδή τί άλλο πρέπει να ειπωθεί για να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να κυνηγηθούν από πάνω προς τα κάτω κι όχι το ανάποδο?
    Δεν είναι υποχρεωτικό να δικαιολογούμε κάθε νομοθέτημα ξέρετε...
    Όσο για την εξαγγελία... αυτό είναι, εξαγγελία πρίν μήνες και αφορά πόσο? το 20% των ωφειλών? ή μήπως πιο λίγο?
    Και να αφήσουμε λοιπόν στην άκρη αυτούς που έχουν λαμβάνειν από το κράτος.
    Οι άλλοι ωφειλέτες των 5.000 πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν έτσι όταν οι ωφειλέτες των 100.000+ οργιάζουν? Αυτή είναι ισονομία? Ξέρετε πόσο εύκολο είναι σε κάποιον να του κάτσει μια συγκυρία που να χρωστάει 5.000?
    Ένας άνεργος ή χαμηλόμισθος πχ του γράφουν μια κληρονομιά, ή ένας πατέρας γράφει το σπίτι στο παιδί του. Τί πρέπει να γίνει? Να πουλήσει το σπίτι για να μη χρωστάει το φόρο. Ε ναι, τυπικά μπορεί να πληρώσει με αυτό το τρόπο.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Tasos 27/02/2013 05:41:27

     Ένα βασικό λογικό λάθος διέπει όλο το σκεπτικό σου. Το ποσό 5.000 είναι το κάτω όριο οφειλής. Κανείς δεν είπε, ότι θα στριμωχθούν, μόνο όσοι χρωστούν στην εφορία ακριβώς πέντε χιλιάρικα. Έχεις δίκαιο όμως, στα περί ισονομίας, μεταξύ των οφειλετών, του κάτω ορίου των 5.000 ευρώ και του άνω ορίου των εκατομμυρίων ευρώ. Το δίκαιο θα είναι λοιπόν, να ταξινομηθούν οι οφειλέτες σε φθίνουσα σειρά, και να διωχθούν κατά προτεραιότητα, οι έχοντες τις μεγαλύτερες οφειλές στο Δημόσιο. Αυτό πέρα από δίκαιο και ισότιμο, είναι και λογικό γιατί, εξάλλου θα φέρει και τα μεγαλύτερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Αν τώρα, αυτή η διαδικασία εξαντλήσει τη λίστα των οφειλετών (που δεν το θεωρώ πιθανό) και αγγίξει και μικρούς οφειλέτες (μαρίδες), με αντικειμενική αδυναμία εξόφλησης, τότε υπάρχουν δεδικασμένα (πχ στα ειρηνοδικεία που απάλλαξαν υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τις οφειλές τους σε τράπεζες), ως παράδειγμα προς μίμηση, για τη δίκαιη αντιμετώπισή τους.

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ roadrunner 27/02/2013 09:20:54

    Αγαπητή roadrunner, για αυτούς που έχουν εμπλακεί με το -όποιο- δημόσιο δεν είναι "καραμέλα". Οι γενικεύσεις είναι αυτές που δεν ωφελούν και επιτέλους, δεν είναι διαπλεκόμενοι όλοι όσοι έχουν "λαμβάνειν" από το δημόσιο.Για να λειτουργούν, οι υποτυπώδεις έστω, κρατικές υποδομές χρειάζεται και κάποιες επιχειρήσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή τα προϊόντα τους ή τα εμπορεύματά τους. Όσο για το αν μπορούν να διαχωριστούν οι μπαταξήδες από τους μη έχοντες ή από αυτούς στους οποίους το υπ.οικ. πρέπει να κάνει συμψηφισμούς υπάρχουν χίλιοι τρόποι. Ας ρωτήσει ο μηχανογράφος γενικός γραμματέας εσόδων και κάποιους της αγοράς.

 12. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 27/02/2013 00:02:04

  Αυτό που λέω είναι ότι όταν αυθαιρετείς ως κράτος μη καταβάλλοντας δεδουλευμένα και υποχρεώσεις, δεν δικαιούσαι να κάνεις επίδειξη τσαμπουκά ασκώντας ποινικές διώξεις σε εκείνους που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ χρωστάς... Πολύ απλό.....και το κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ (Τι λέω τώρα ο μ.....ς) δεν δικαιούται να αυθαιρετεί εν γνώση του σε βάρος πολιτών του επειδή "οι περισσότεροι δεν πληρώνουν". ΞΕΡΕΙ ποιοι είναι όσοι χρωστούν και ΞΕΡΕΙ σε ποιους χρωστάει. Ξέρει ποιους εξαπάτησε πληρώνοντας τους με ομόλογα τα οποία κούρεψε στη συνέχεια, ξέρει ποιους δεν έχει πληρώσει γιατί "δεν είχε προβλέψει δαπάνη στον προύπολογισμό", "χάθηκε ο φάκελος", "γεννάει η υπάλληλος που είναι αρμόδια και θα γυρίσει σε 12 μήνες κ,λπ." Και μετά από αυτά και άλλα τόσα ΣΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΩΞΗ;;;;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Αλέξανδρος 27/02/2013 06:00:11

   Για την αδικία του να διώκει το Δημόσιο, οφειλέτες στους οποίους χρωστάει, απάντησα πιο πάνω στον Τάσο.
   Η αδικία που νιώθω εγώ σαν φορολογούμενος πολίτης που πληρώνω τους φόρους μου, είναι ότι γνωρίζω πλείστες περιπτώσεις οφειλετών (μεσαίων και μεγάλων), που οι πάντες γνωρίζουν, ότι βρίσκουν...."άκρες και τρόπους", (με το αζημίωτο βεβαίως), ώστε να αποφεύγουν πάντα να πληρώνουν τους φόρους τους.
   Εντάξει το δημόσιο οφείλει στους ιδιώτες και πρέπει να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό όμως, δεν είναι δικαιολογία, για να
   εθελοτυφλούμε λοιπόν, απέναντι στη διαφθορά λειτουργών-οφειλετών, ως βασικότερη αιτία στην αδυναμία είσπραξης φόρων. Για να παταχθεί, το φαινόμενο του χρηματισμού στις εφορίες, ο μόνος τρόπος είναι να αναγκάσεις όλους τους υπαλλήλους, να ασκήσουν διώξεις, όπως ορίζει ο νόμος. Αυτό είναι το σκεπτικό που εγώ κατάλαβα στην εγκύκλιο.

 13. kinezos avatar
  kinezos 27/02/2013 03:42:28

  Ολα αυτα σωστα. Να ρωτησω κι εγω κατι αφελες. Υπηρχε μια λιστα οφειλετων με καποια 100αδες εκατομμυρια ερυω χρεη, απο μεγαλο-επιχειρηματιες, συγγενεις πολιτικων, κλπ. Αυτων την πορτα θα τη χτυπησουν? Γιατι αν δεν την χτυπησουν και απο την αλλη μερια πανε με τον τσαμπουκα να εκβιασουν το μικρο-μαγαζατορα που λογω κρισης με δυσκολια τα φερνει βολτα, μαλλον πρεπει να ετοιμαστουν για πολυ κοσμο στο δρομο, με οχι τοσο καλες προθεσεις. Δεν λεω οτι δεν πρεπει να πληρωσουν αυτοι που χρωστουν. Απλα λεω οτι ξεκινας απο τον καρχαρια για να παραδειγματιστει και η μαριδα, και να καταλαβει οτι δεν εχει ηθικα περιθωρια αρνησης.

 14. tak avatar
  tak 27/02/2013 12:37:27

  Το πνεύμα της εγκυκλίου είναι εκτός τόπου και χρόνου...
  Ευτυχώς που έχει πολλές φυλακές η ... Ρουμανία και θα χωρέσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι αν μεταφερθούν εκεί...
  Τώρα για λεπτομέρειες, οι περισσότεροι εδώ είναι σχετικοί και δεν χρειάζονται διευκρινίσεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.