#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εντείνουν την ύφεση με κατασχέσεις σε μικρομεσαίους που έχουν ληξιπρόθεσμαΜπαράζ κατασχέσεων σε εισπράξεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και άλλα εισοδήματα έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να εισπράξει ένα σημαντικό μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Η αρχή έγινε με την κατάσχεση ποσού συνολικού ύψους 66,62 εκατομμυρίων ευρώ από τις παρελθούσες και τις μελλοντικές απαιτήσεις τουλάχιστον 302 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προμηθεύουν με προϊόντα μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σοκ στην αγορά, καθώς δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αδιαφορεί πλήρως για το γεγονός ότι οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ δεν πληρώνονται με μετρητά για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν, αλλά με μεταχρονολογημένες επιταγές «διάρκειας» ακόμη και 12 μηνών, με αποτέλεσμα να μην έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εμπρόθεσμη εξόφληση του ΦΠΑ!

 

Φέρνουν το χάος

 

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προτιμούν πλέον, στην προσπάθειά τους να δείξουν πρόοδο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, να αποστερούν πολύτιμη ρευστότητα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σπρώχνοντάς τες μια ώρα αρχύτερα στην οικονομική καταστροφή. Αντί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μεριμνήσει πρώτα ώστε να μπει μια τάξη στην αγορά και οι οφειλές των σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτές τους να πληρώνονται εγκαίρως με μετρητά -και όχι να αναβάλλονται με μεταχρονολογημένες επιταγές- και οι προμηθευτές να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς την εφορία, κάνει πως δεν βλέπει το μείζον αυτό πρόβλημα και σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Ακόμη και παράγοντες επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών, αντί να λύσει το πρόβλημα της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών, θα το επιτείνει, καθώς θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Αλλοι παράγοντες της αγοράς διευκρινίζουν ότι οι περισσότεροι από τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες μονάδες παραγωγής κρέατος και πουλερικών. Κυρίως πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις με μικτή δραστηριότητα στη χονδρική και τη λιανική πώληση, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με μη τυποποιημένα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, αβγά κ.λπ.). Οι προμηθευτές αυτοί βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Η πρακτική της κατάσχεσης οφειλών εις χείρας τρίτων αναμένεται να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους κλάδους επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, στις εταιρίες μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.

 

Από τη λαίλαπα δεν γλιτώνουν ούτε τα φυσικά πρόσωπα

 

Η αναλγησία του υπουργείου Οικονομικών είναι πρωτοφανής, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο των κατασχέσεων απαιτήσεων επεκτείνεται ήδη και σε μισθούς, συντάξεις και άλλα εισοδήματα που έχουν λαμβάνειν φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι οφειλέτες του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, δίδεται εντολή στους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλουν μισθούς και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να παρακρατούν υπέρ του Δημοσίου έως και το 25% των εισοδημάτων αυτών πριν τα αποδώσουν στους δικαιούχους, ώστε με τον τρόπο αυτό να εξοφληθούν οφειλές των μισθωτών και των συνταξιούχων προς την εφορία. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και για εισοδήματα από ενοίκια που δικαιούνται να εισπράξουν φυσικά πρόσωπα οφειλέτες του Δημοσίου. Η παρακράτηση των εισοδημάτων αυτών μπορεί να γίνει και με εντολή στις τράπεζες μέσω των οποίων αυτά καταβάλλονται.

Το υπουργείο Οικονομικών αγριεύει τη στάση του απέναντι σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, με στόχο να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνολικά ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ και να αντιμετωπίσει την υστέρηση των εσόδων.

Ωστόσο, οι αψυχολόγητες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες τιμωρούνται άδικα επιχειρήσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο κράτος και παρακρατούνται μισθοί και συντάξεις χωρίς να εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα των οφειλετών, συμβάλλουν στην … τόνωση της ύφεσης αντί στην ανάκαμψη της οικονομίας!

 

Απόφαση-σοκ

 

Η αδιαφορία του υπουργείου Οικονομικών για τα πολύ μεγάλα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης, που έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των διευρυμένων δυνατοτήτων που παρέχονται από την εφαρμογή των νέων φορολογικών νόμων για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ξεκίνησε διαδικασίες κατασχέσεων απαιτήσεων για πλήθος οφειλετών εις χείρας τρίτων.

Η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε εις χείρας μεγάλης αλυσίδας super market στις 18 Μαρτίου 2011 και αφορούσε σε 290 προμηθευτές της - οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 28.499.301 ευρώ. Η εταιρία κατέθεσε θετική δήλωση στις 28 Μαρτίου 2011 και θα καταβάλει άμεσα ποσό 1.100.059 ευρώ για εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεών της, σε πίστωση μέρους των οφειλών 86 οφειλετών και για εξόφληση οφειλών 42 από αυτές. Επίσης, η εταιρία με τη δήλωσή της δεσμεύεται να αποδίδει στο μέλλον και κάθε άλλο ποσό που θα γεννηθεί από τη συνεργασία της με τους 290 οφειλέτες αυτούς και μέχρις εξοφλήσεως των υποχρεώσεων καθενός από αυτούς.

Επίσης, στις 24 Μαρτίου 2011 επιβλήθηκε δεύτερη κατάσχεση εις χείρας άλλης μεγάλης αλυσίδας, που αφορά σε 302 προμηθευτές της - οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 38.127.101 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο, πέραν της αύξησης των εσόδων, την εμπέδωση της φορολογικής συνέπειας των πολιτών ως συστατικό στοιχείο για την επίτευξη της φορολογικής δικαιοσύνης»!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 31/03/2011 10:58:20

  Στόχος τους είναι η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση. Κυρίως η παραγωγική. Στόχος τους είναι ο αυτοαπασχολούμενος και ο ελεύθερος επαγγελματίας.

  Θέλουν να μείνουμε όλοι χωρίς περιουσία, παραγωγικά μέσα, κλπ κλπ και το μόνο που να μας μένει να είναι η ικανότητά μας προς εργασία. Απαξιωμένη φυσικά κι αυτή οικονομικά.

  Δηλαδή να μην υπάρχει, ει δυνατόν, ούτε μία ελληνική οικογένεια που να μην περιμένει να ζήσει από τον μισθό των μελών της και μόνο. Ολοι μισθωτοί. Ωστε εύκολα να εκβιάζονται και να χειραγωγούνται.

  Η ελληνική δουλοπαροικία εξαπλώνεται.

  Αφού ολοκληρωθεί το έγκλημα, θα έρθουν και θα αγοράσουν το σύμπαν για ένα κομμάτι ψωμί. Και θα έχουν και φθηνή εργατική δύναμη. Τζάμπα σχεδόν και στριμωγμένη από τις ορδές των ανέργων και των μεταναστών, και ανυπεράσπιστη από κόμματα και τα ανύπαρκτα συνδικάτα.

  Αλλά αν νομίζουν οι έλληνες μεγαλο-επιχειρηματίες ότι εκείνοι όλοι θα εξαιρεθούν από την τωρινή επίθεση κατά των εργαζομένων και των μικρο-επιχειρήσεων, με την οποία τώρα συμμαχούν, ας περιμένουν και θα δουν την κατάληξη.

  Μόνη λύση είναι η αυτόνομη ανάπτυξη πάντα. Και αυτό σημαίνει στήριξη της μικρής επιχείρησης, του αυτο-απασχολούμενου επαγγελματία, της μικρής ιδιοκτησίας. Είναι τόσα πολλά τα ιστορικά παραδείγματα παγκοσμίως για το ποια είναι η κατάληξη όταν εξαλείφεται η μικρή ιδιοκτησία. Ουσιαστικά οδηγούμαστε σε έναν φεουδαρχικό τύπο οικονομίας με τους μισθωτούς στην θέση του δουλοπάροικου.

  Και τα κόμματα τον χαβά τους...

  Θραξ Αναρμόδιος

  • βροντόσαυρος avatar
   βροντόσαυρος @ Θραξ Αναρμόδιος 02/04/2011 00:08:07

   ένα από τα θέματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει αυτό που λες, είναι ο μικροεπιχειρηματίας να ξεχάσει την αρπαχτή, και να πουλήσει εκτός από το προϊόν, εξυπηρέτηση, φιλικότητα, προσωπική έντιμη σχέση, αξιοπιστία, να αφήσει στην άκρη το "δεν έχει ανάγκη" στις κατασκευές, να αντιμετωπίσει τον πελάτη με σεβασμό και όχι με περιφρόνηση ή ακόμα και νταηλίκι.
   Οι μεγάλες εταιρείες το ξέρουν αυτό, έτσι λειτουργούν πουλώντας όλα αυτά τα θετικά στην αρχή, και στη συνέχεια τα καταργούν με άλλους τρόπους, όταν πια έχουν κερδίσει το μονοπώλιο.
   Αν θέλει ο μικρομεσαίος να αγοράσει κάποιος από αυτόν, πρέπει να ισοσκελίσει το αυξημένο κόστος. Κι αυτό στην Ελλάδα είναι κομματάκι δύσκολο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.