#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2013 15:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενας στους δύο δεν θα πληρώσει τους φόρους στα ακίνηταΈνας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα, σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) .

Ειδικότερα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) αγγίζει το 54%, ενώ το 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθεί, χωρίς όμως να είναι σίγουρο.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3 % των ιδιοκτητών δηλώνει αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων («χαράτσι»), το 8,1% απαντά ότι δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.

Εν τω μεταξύ, το 5-7%, ανά κατηγορία, έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι», το 65% των ερωτηθέντων δηλώνεί ότι το πλήρωσε μεν αλλά με δυσκολία.

Παράλληλα, το 54% των ιδιοκτητών δεν έχει εισοδήματα από τα ακίνητά του και πληρώνει μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Από την έρευνα προκύπτουν επίσης τα εξής:

- Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά / ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12 %.

- Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το 24,3% δηλώνουν ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4% αρκετά, και το 14,1% λίγο. Δηλαδή το 99,1% των ιδιοκτητών υπέστησαν μείωση εισοδημάτων.

- Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80 %) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

- Συντριπτικό (82,7%) είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.

- Το 30% των ιδιοκτητών θεωρούν ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, ενώ το 22% θεωρούν ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές. Ήδη, το 11% έχουν επιχειρήσει να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6 % σε τιμή ίση με την αντικειμενική.

- Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου, ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48%.

- Το 81,8% του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης.

- Το 13% των ιδιοκτητών έχουν κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5%) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.

- Το 63% δεν έχουν ασφαλίσει καθόλου την περιουσία τους, επικαλούμενοι κυρίως το κόστος.

-Υψηλή είναι τέλος η αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ (το 61,3% δηλώνουν ότι τη γνωρίζουν) και το 51 % έχουν θετική ή πολύ θετική γνώμη γι' αυτήν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1414 ατόμων από όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 26/01/2013 17:07:05

  Δυστυχως και η τωρινη Κυβερνηση, φαινεται οτι θα συνεχισει την δημευση (ουσιαστικα αυτο γινεται) της μικρης και μεσαιας ακινητης περιουσιας, που ξεκινησε επι Κυβερνησης Παπαδημου.

  Λες και οι ανθρωποι που εχουν μια μκρη ή μεσαια ιδιοκτησια ειναι εχθροι της Ελλαδας. Περιμενουμε το νεο-συγκεντρωτικο-φορο για τα ακινητα, για να δουμε το μεγεθος της εξοντωσης που ετοιμαζεται.

  Απ το ΣΥΡΙΖΑ περιμεναμε τετοια αντιμετωπιση, αλλα μαλλον θα τους προλαβουν οι ...δικοι μας.

  Ιδωμεν...

  • kosmas avatar
   kosmas @ Μικρασιάτης 26/01/2013 19:17:29

   Μη ξεχνάς πως στη συγκυβέρνηση (σωτηρίας) συμμετέχει το πανελλήνιο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ κινημα που θα κάνει ότι μπορεί για την εγκαθίδρυση του παγκόσμιου σοσιαλισμού.

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 26/01/2013 19:06:05

  Σιγα να μην τα πληρωσουν. Θα τους δειξει τα δοντια η κυβερνηση. Ξερει να τα δειχνει μονο εκει που την παιρνει.

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 26/01/2013 19:14:04

  Να σου πω κάτι ρε φίλε;
  Εδώ που ήρθαμε διωγμένοι, ριζώσαμε με την πλάτη στον τοίχο.
  Όποιος νομίζει ότι μπορεί να μας ξεσπιτώσει ξανά, ας κοπιάσει.
  Να προσέξει όμως, μην πέσει από κανά μπαλκόνι...

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Σταύρος 26/01/2013 19:16:02

   Γιά τον Μικρασιάτη και όλα τα ευήκοα ώτα!

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Σταύρος 26/01/2013 19:30:57

    προς το παρον εχω να πω οτι κι η υπομονη εχει καποια ορια... μετα ο καθενας θα χρεωθει τις ευθυνες του ΚΑΙ σε ατομικο επιπεδο... γιατι οι ταμπελες μπορει να αλλαξουν, αλλα τα προσωπα θα συνεχισουν να υπαρχουν...

 4. Karenin avatar
  Karenin 26/01/2013 19:36:08

  Ξέρετε πόσος κόσμος λόγω Τειρεσία έχει βγεί στην οικονομική ... παρανομία, να δούμε τώρα με το ΕΣΠΑ ποιός θα πενδύσει και ποιος θα κάνει την ανάπτυξη αφού οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ενημερότητα.

 5. lol avatar
  lol 26/01/2013 19:48:22

  Στο capital ελεγε ότι θα ανοίξουν και φοροφυλακές μεσω εσπα(νατη η ανάπτυξη) ,οι φανταστικοί φόροι που έχουν εφεύρει μας έχουν ή θα μας κάνουν όλους ΄΄φοροφυγάδες΄΄, αλλά μήπως αυτές οι φυλακές θα στεγάσουν κατι χαρτογιακάδες πουλημένους που ενώ παραδέχονται οτι έκαναν λάθος ετοιμάζονται γιά νέα μέτρα,κοπιάστε λαμόγια...

 6. νεφέλη avatar
  νεφέλη 27/01/2013 00:46:03

  Απορώ!!!
  Αν χρωστάς στο δημόσιο (και πως να μην χρωστάς, με όλα αυτά τα χαράτσια, τα αναδρομικά ΦΑπ, τους φόρους, τις μειώσεις μισθών,κλπκλπ),
  σου δεσμεύουν/κατάσχουν ότι ακίνητο κατέχεις.
  Αν οικειοθελώς προσέλθεις στην ΔΟΥ και προτείνεις συμψηφισμό οφειλών με ακίνητο ιδιοκτησίας σου, αρνούνται !
  Παράλογο δεν είναι;

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ νεφέλη 27/01/2013 11:01:29

   @νεφέλη,

   Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ παράλογο - από πλευράς Δημοσίου- αφού μπορούν να κατάσχουν ολόκληρο ακίνητο για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ !

   Μέσα στα πλαίσια του βασικού στόχου ''εσωτερική υποτίμηση'',που ακολουθείται κατά γράμμα μέσω Μνημονίου, ΜΟΝΟ οι μισθοί , οι συντάξεις, οι αυξημένοι φόροι , και οι αυξήσεις βασικών αγαθών , και η υπερφορολόγηση θα ήταν?

   Τα ακίνητα, που τα βάζεις?
   Ειδικά αυτά, και φορολογούνται ποικιλοτρόπως, και ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ σε περίπτωση οφειλών πρός το Δημόσιο.

   Και, για την αποτελεσματικότητα σε όσες χώρες εφαρμόστηκε-και εφαρμόζεται - της πολιτικής '' εσωτερικής υποτίμησης'' ή αλλιώς '' αποπληθωρισμού, ένα διαφωτιστικό άρθρο :
   http://www.capital.gr/news.asp?id=1641604

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Afroditi P. 27/01/2013 17:59:05

    Αφροδίτη, η κατάσχεση είναι επιβαρυμένη με δικαστικά έξοδα, γι΄αυτό νομίζω, ότι η απευθείας συνενόηση συμφέρει καλύτερα και τις δύο πλευρές. Στην παρούσα φάση, θα ξελάφρωνε πολλούς και το δημόσιο, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ακίνητη περιουσία του.
    ...κατα τα λοιπά, θα ήθελα πολύ να αποδειχθεί, ότι υπερβάλεις!

    • Afroditi P. avatar
     Afroditi P. @ βαγόνι 27/01/2013 20:22:09

     Υπερβάλλω?? Και εγώ θα το επιθυμούσα..

     Και αυτό τι λέει άραγε??

     ''Tου πήραν το σπίτι για χρέος 934,54 ευρώ!''
     http://www.efsyn.gr/?p=350

     Θα δείξει ( όταν ''σφίξουν'' τα πράγματα..)

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ νεφέλη 27/01/2013 14:09:23

   Δεν είναι καθόλου παράλογο. Το δημόσιο για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και τους δανειστές του χρειάζεται κάτι που να είναι ρευστό. Τα ακίνητα, και δη σε νεκρή από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος αγορά, δεν του λύνουν το πρόβλημα.

   Μόνον τα δικαστήρια μπορούν, ίσως, να υποχρεώσουν το κράτος να δέχεται πληρωμές σε είδος (που θεωρητικά είναι περισσότερο συμφέρουσες και αμεσότερου αποτελέσματος από τις κατασχέσεις/πλειστηριασμούς).

   Άλλοι πάντως (π.χ. Βαρουφάκης) προτείνουν την δημιουργία ρευστότητας στο κράτος με τη χρήση φοροεπιταγών: ανώνυμη (άρα μεταβιβάσιμη, επόμενως ισοδύναμη με ρευστό για τον λήπτη της), έντοκη πίστωση προς το κράτος έναντι τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων. Η φοροεπιταγή εισάγει παράλληλο με το ευρώ συναλλακτικό μέσο, βγάζοντας όμως από την μέση τόσο την ΕΚΤ, όσο και τις ντόπιες τράπεζες, γι' αυτό πιστεύω ότι θα πολεμηθεί ιδιαίτερα, αν ποτέ αποφασισθεί η υλοποίησή της. Ένας άλλο δυνητικό πρόβλημα αποδοχής της είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος (βλ. κουρεμένα ομόλογα, πληρωμή προμηθευτών με ομόλογα και με αυθαίρετα καθορισθείσα διαγραφή μέρους της οφειλής).

 7. Σταυρος avatar
  Σταυρος 28/01/2013 22:13:40

  Η ιδιωτικη περιουσια ακινητων στην Ελλαδα εχει δημευτη μεσω της φορολογισης και το θεμα εχει τελειωσει
  απαξ δια παντος ,γιατι όπως ολοι γνωριζουμε στη ελλαδα οσοι φοροι μπαινουν δεν ξαναβγαινουν στον αιωνα τον απαντα.
  Ας το παρουμε λοιπον ολοι αποφαση οσο και αν στενοχωριομαστε.
  Δουλεψαμε πολλοι από μας στο εξωτερικο, στη ΒΑΡΙΑ βιομηχανια της Γερμανιας
  σαν GASTARBEITER για ένα καλυτερο μελλον και τωρα μας κατασχουν την περιουσια
  με διαφορα κολπα.Ολοι αυτοι που βγαζουν αυτους τους νομους δεν θα αντεχαν ουτε
  10 μερες να δουλεψουν στη βιομηχανιες της Γερμανιας.Ολοι οσοι από μας ξενητευτηκαν
  απεδειξαν ότι είναι αξια παληκαρια,δεν φοβηθηκαν τιποτα και πανω από όλα δεν
  εγλειψαν κατουρημες ποδιες για να διοριστουν στο δημοσιο.
  Συγχαρητηρια λοιπον σε ολους τους πολιτικους μας και ιδιαιτερα στους οικονομικους
  εγκεφαλους που με τα βαρια πτυχια που κατεχουν αναρωτιονται γιατι επεσε η οικοδομη που τροφοδοτουσε
  τοσα επαγγελματα.
  Σε ότι αφορα τους φορους θα τους πληρωσουμε θελουμε δεν θελουμε.Για αυτά τα θεματα
  ξερουνε και ψηφιζουν τους καταλληλους νομους για να μας κατατρεξουν.
  Ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.