03/08/2010 17:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης για την ΔΕΗΗ μάχη της κυβέρνησης δεν φαίνεται χαμένη καθώς το κλιμάκιο των ελεγκτών είναι ανοικτό σε αντιπροτάσεις που θα επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι την σύντομη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας στελέχη του υπουργείου ρωτήθηκαν για το θέμα της ΔΕΗ και παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πάντως, τόνισαν με νόημα πως αν και η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έχει τεθεί από την τρόικα, παραμένει υπό εξέταση, καθώς η άρνηση της Κυβέρνησης να το αποδεχθεί έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για εναλλακτικές προτάσεις.

«Είναι όπως το θέμα με τον 13ο και14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς παραθέσαμε τα επιχειρήματά μας και τελικά τους πείσαμε πως δεν είναι προς το συμφέρον του συνολικού σχεδιασμού η κατάργηση των μισθών. Αντίστοιχη διαπραγμάτευση γίνεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει απορρίψει επανειλημμένως και κατηγορηματικά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παραθέτοντας όλα τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή της ασύμφορη.

Στο πλαίσιο κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και στελέχη των αρμοδίων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορές εισηγήσεις σχετικές με :

-Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.

-Την συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.

-Την διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

-Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες.

-Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή της εικονικής πώλησης ισχύος, σε συνδυασμό με την δημοπράτηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης σε ιδιώτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αποκρυσταλλωθεί η ρύθμιση του Μνημονίου για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. FOTZIO avatar
    FOTZIO 03/08/2010 21:12:13

    ΠΑΙΔΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.