21/07/2011 16:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενέδωσε στην επιλεκτική χρεοκοπία ο Τρισέ;

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον την επιλεκτική χρεοκοπία στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου για την διάσωση της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεχομένως μεταξύ άλλων ανταλλαγή ομολόγων.

Η "είδηση" είναι ότι ο Τρισέ μάλλον ενέδωσε απρόθυμα στις πιέσεις για το νέο πακέτο, όπως μεταδίδει η Wall Streat Journal. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Στο μεταξ'υ, άρχισε η κυβερνητική προπαγάνδα, προτού καν καθίσουν στις καρέκλες τους οι ευρωπαίοι ηγέτες. Κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για “μεγάλη συμφωνία”, για τεράστια επιτυχία και για ένα σενάριο που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά “είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό”. Το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο έχει αρχίσει να παίζει με το μυαλό όλων μας.

Η επιλεκτική χρεοκοπία, πάντως, θα είναι γεγονός, θα διαρκέσει 12 με 18 ώρες, θα είναι μέσα στην Παρασκευή ώστε να μη γίνει χαμός στις αγορές. Από Δευτέρα θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που θα αποφασιστεί στη Σύνοδο σε μια προσπάθεια να προλάβουν την ενεργοποίηση των CDS, να μη θεωρηθεί δηλαδή πιστωτικό γεγονός. Επίσης, φημολογείται ότι στο ανακοινωθέν δε θα γίνεται καθόλου λόγος για selective default.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 21/07/2011 16:32:20

  Αν δεν κάνω λάθος διάβασα χρεοκοπία σε οποιαδήποτε μορφή στο bloomberg

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/07/2011 16:36:31

  Άραγε, γιατί "χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα", απόψε στο κουτούκι του Σοφόκλα ;
  h**p://www.naftemporiki.gr/athexrealtime/ticker.asp
  Δεν θα παρατείνουν τη λήξη ομολόγων οι Ελληνικές τράπεζες; Δεν θα πουλήσουν λίγα στη δευτερογενή, "σκοτωμένα"; Γιατί; Μύγα τους τσίμπησε; Μήπως ο "Σοφόκλας" έγινε όντως "χασίκλας";
  Μπά, τίποτε από αυτά. Ψάξτε για "flexible lines" του EFSF.

 3. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 21/07/2011 16:36:50

  Το MEGA από το πρωί στις 07:00 ξεκίνησε την προπαγάνδα λέγοντας ο Καμπουράκης στο Οικονομέα σε χαλαρή κουβέντα ότι και όλα καλά να είχαν γίνει πάλι τα ίδια θα είχαν συμβεί. Καμία ευθύνη ο ΓΑΠ και η κυβερνησή του!

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 21/07/2011 16:37:18

  Κύριοι του antinews, πριν αρκετές μέρες γράψατε ακριβώς αυτό...ούτε παρόντες να είσαστε για το πώς θα το χειριστεί η κυβέρνηση! είναι απίθανα προβλέψιμοι οι ΄΄κυβερνώντες΄΄ αυτοί..

 5. drider avatar
  drider 21/07/2011 16:41:16

  Η επιλεκτική χρεωκοπία προϋποθέτει και ένα πιστωτικό γεγονός. Γιατί ειδικά την Παρασκευή; Θα αρχίσει αύριο η ανταλλαγή ομολόγων;

  Οι περισσότερες από τις αλλαγές που προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προϋποθέτουν την επικύρωση των αντίστοιχων αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν το Σεπτέμβριο...

 6. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 21/07/2011 16:54:50

  Τέλεια!!! Μας έσωσαν πάλι!!! Είναι η πιο ικανή κυβέρνηση όλων των εποχών.. Πραγματικά, δεν μπορώ να το πιστέψω.. Εκεί που νόμιζα ότι όλα πάνε στραβά, ο θεός της Ελλάδας έκανε το θαυμα του πάλι και ο ΓΑΠ μας ξανα-έσωσε. Μπράβο, εύγε! Όλοι σε δρόμους και σε πλατείες να υποδεκτούμε το σωτήρα μας μόλις επιστρέψει.

 7. drider avatar
  drider 21/07/2011 17:24:23

  Ο πιο "σκληρός δανειστής" είναι ο εγχώριος πάντα. Ο Παπανδρέου απαίτησε την παρουσία Προβόπουλου και Ράπανου στη σύνοδο κορυφής για "συμβουλευτικούς" λόγους...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ drider 21/07/2011 17:56:23

   Σωστό. Οι σκληρές εγχώριες τράπεζες θα "τραβάνε" ρευστό από τις flexible lines του EFSF με 3 - 3,5 %, θα δανείζουν το Ελληνικό δημόσιο με διάφορους τρόπους (ο πιό προφανής τα έντοκα γραμμάτια κάθε μήνα, θα υπάρξουν και πολλοί άλλοι "τύπου Μάρσαλ") με επιτόκιο 4,5 % (άς πούμε).
   Βγαίνει εύκολο χαρτζηλίκι, και με ρίσκο μηδέν.
   Το ίδιο μπορεί να γίνει όμως στην Ιταλία και Ισπανία, με ομόλογα που θα αγοράζουν οι εσωτερικές τους τράπεζεε. Χαρτζηλίκι για τις τράπεζες, αλλά και έξυπνος τρόπος για να "σπάσουν" τα spreads.
   Ισως με την κίνηση αυτή, που επέβαλε μάλλον ο Τρισέ, θα κάνει γενικότερα πολύ μεγάλη ζημιά στα Hedge κτλ. Παρά τις επιμέρους "παρενέργειες".

   • drider avatar
    drider @ Ο Θείος 21/07/2011 18:13:51

    Ας περιμένουμε την απόφαση. Η εντύπωση μου είναι ότι τα ομόλογα του EFSF θα δίνονται στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα τα παρέχουν στις τράπεζες προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για τον περαιτέρω δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Άλλο ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας λοιπόν. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, έχω μπερδευτεί...

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/07/2011 17:31:26

  Ότι κερδίζουμε, και είναι σημαντικά, δεν το χρωστάμε σ' αυτούς τους πολιτικούς (δικούς μας ή των άλλων χωρών της ΕΕ). Το χρωστάμε κυρίως στον Τρισέ και τους "δικούς του" της ΕΚΤ. Διαπραγματεύτηκαν πολύ σκληρά με τους σημερινούς ανεπαρκείς πολιτικούς χωρών της ΕΕ και πέτυχαν να κάνουν το μηχανισμό χρηματοδότησης (σήμερα το προσωρινό EFSM, αύριο τον μόνιμο ΕSΜ) πραγματικά ισχυρό όργανο κοινής ευρωπαικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής, ανεξάρτητο από τις "αγορές".
  Δέχτηκαν τελικά μιά συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση, αλλά σαν αντάλλαγμα πήραν κάτι πολύ πιό ουσιαστικό: Ευέλικτο και ισχυρό ΔΗΜΟΣΙΟ χρηματοπιστωτικό μηχανισμό της Ευρώπης. Με την θέσπιση των "ευέλικτων γραμμών χρηματοδότησης", έχουμε ουσιαστικά ευρωομόλογο (χωρίς να αναφέρεται ρητά), αφού το ρευστό τους θα εξασφαλίζεται με συλλογικές εγγυήσεις των χωρών και με "ευρωομόλογα ειδικής χρήσης", όπως έγινε ήδη για το Ιρλανδικό πρόγραμμα.
  Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρεται πάντα και ο πολύ θετικός ρόλος του Σαρκοζύ.

  • drider avatar
   drider @ Ο Θείος 21/07/2011 17:53:17

   Συμφωνώ για το "ευρωομόλογο". Διαφωνώ ότι το εργαλείο είναι πολύ ισχυρό. Δύο προβλήματα βλέπω:
   1. To conditionality που θα συνοδεύει την παροχή των "ευέλικτων" χρηματοδοτικών ροών - σύμφωνο σταθερότητας / πολιτικές λιτότητας.
   2. Την ενδογενή "τοξικότητα" του μηχανισμού στα πλαίσια του οποίου ο εγγυητής μπορεί να μετατρέπεται σε δανειζόμενο.

   Όσο για τη συμμετοχή των ιδιωτών, αυτή λειτουργεί εξισορροπητικά: Αν οι κερδοσκόποι οδηγούν τα spread χωρών σε μη βιώσιμα επίπεδα, ρισκάρουν πάντα την ένταξη της εκάστοτε χώρας στο μηχανισμό στήριξης, οπότε πλέον θα αναγκάζονται να καταγράψουν κάποιες απώλειες.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Ο Θείος 21/07/2011 17:54:36

   Συγχαρητήρια Θείο..
   Ευρωομόλογοα λοιπόν θέλουν όλοι;
   Ευλυγισία και ευκαμψία (γιατί άραγε;) τού Ευρωοπαικού Δημοσιονομικού Χρηματος;
   και ό Τρισσέ αντιστεκόμμενος λες ε!:::::::::
   Πάρε λαέ,να έχεις λοιπόν.
   .. το οποίο όμως είναι ή κερκόπορτα πού διέβηκαν τελικά οι Μήδοι.!
   ..Μήν κατηγορούμε μετά τούς Ούννους,που δεν επέστρεφαν τα λάφυρα...
   Καλό απόγευμα...
   Καλό.....κουράγιο δεν χρειάζεται πλέον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.