#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2011 17:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικά καθημερινά δράματα, πρώτο θέμα στο BloombergΟ Γιώργος Κακαμπούκης είναι ένας 87χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Ένας άνθρωπος που επέζησε της ναζιστικής κατοχής στη χώρα μας, τον Εμφύλιο, το Πραξικόπημα. Μια ολόκληρη ζωή έζησε δράματα, αγώνες και τώρα, απόμαχος της ζωής, βλέπει ακόμα και το εισόδημά του να μειώνεται. Η κυβέρνηση περιέκοψε το Δώρο Πάσχα

“Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Δεν έχουν χάσει τίποτε”, λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Κακαμπούκης στους δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg που φιλοξενεί σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση ένα εκτενές και άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ, ένα οδοιπορικό της κρίσης στην Ελλάδα ιδωμένο όμως από την πλευρά των απλών πολιτών, όσων βιώνουν πρώτοι την κρίση, τα πλήγματα από την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και πληρώνουν το κόστος της προσπάθειας ανάκαμψης.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο, απευθύνθηκε στους Έλληνες και τους υποσχέθηκε, ως άλλος Οδυσσέας, ότι γνωρίζει το δρόμο για την Ιθάκη, για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδό της.

Έκτοτε οι Έλληνες κατανόησαν πως αυτό το ταξίδι θα είναι μακρύ και επίπονο. Ένα χρόνο μετά, με συνεχείς περικοπές και διαρκείς αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει  το χρέος της χώρας (το μεγαλύτερο αναλογικά στην Ευρωζώνη) και η κυβέρνηση πιέζει για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα και για νέα μέτρα. Την ίδια ώρα τα spreads των ελληνικών ομολόγων σπάνε όλα τα ρεκόρ, “τιμολογώντας” ήδη την προσφυγή σε αναδιάρθρωση του χρέους που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 159% του ΑΕΠ μέχρι τις αρχές του 2012. Τραγικά τα αποτελέσματα και στην ανεργία, που οδεύει προς το 15% φέτος, ενώ και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για συρρίκνωση πάνω από το 3% της οικονομίας. Και μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε ένα σχέδιο για περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, στοχεύοντας στα κονδύλια της Παιδείας, της Υγείας και των Μεταφορών.
Έχασαν λεφτά…
Πάνω από 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να περικόπτονται, νοσοκομεία ξεμένουν από υλικό και προμήθειες, ενώ θεριεύει ένα κίνημα ανυπακοής, το γνωστό πλέον στην Ελλάδα “Δεν Πληρώνω”, που αντιτίθεται στην πληρωμή διοδίων και κομίστρων.

Όλα αυτά συνθέτουν μια πρωτοφανή πιεστική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες. Η 50χρονη Αθηνά Ελευθερίου βαρέθηκε αυτή την κατάσταση. Βαρέθηκε και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

“Θα έπρεπε να τον πετάξουμε στη θάλασσα και να τον αφήσουμε να βρει μόνος του το δρόμο για την Ιθάκη” σχολιάζει καυστικά και συμπληρώνει πως “κανείς δεν ρώτησε τους Έλληνες προτού αυξήσει τους φόρους, τις τιμές, το κόστος ζωής”.

Μαζί της συμφωνεί ο 57χρονος σύζυγός της Γιάννης Κωνσταντινίδης ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πιέζει ασφυκτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ξεζουμίζει μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώνουν φόρους για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού. “Η κυβέρνηση παίρνει το 45% των κερδών μας, 23% ΦΠΑ, ανέβασε τους έμμεσους φόρους, δεν μας έχει αφήσει τίποτε. Μας έχει φέρει σε θέση να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας”.

Οι δημοσιογράφοι του Bloomberg τονίζουν πως το συγκεκριμένο ζευγάρι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών: αυτών που αποκαλεί “δυσαρεστημένους”. Και επικαλείται πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο αριθμός των δυσαρεστημένων από τη κυβέρνηση αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, διαρκώς αυξάνεται.
Η πτώση των ποσοστών στα δύο κόμματα
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην τελευταία δημοσκόπηση της Kapa Research (διεξήχθη μεταξύ 11 και 14 Απριλίου) βάσει της οποίας το 30% των Ελλήνων δεν προτίθεται να ψηφίσει κανένα κόμμα και την ίδια στιγμή τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά (ΠΑΣΟΚ 21,7%, ΝΔ 20,1%).

Στην ίδια δημοσκόπηση περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ως μεγαλύτερο φόβο τους μια περαιτέρω σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους και ως δεύτερη ανησυχία τους το ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας.

Το αφιέρωμα του Bloomberg στο “ελληνικό δράμα” καταλήγει και πάλι με μια εύστοχη απάντηση του 87χρονου συνταξιούχου. Ο οποίος, απαντώντας έμμεσα στις προειδοποιήσεις ων ουκ έστι αριθμός ξένων αξιωματούχων και “ειδικών” αναφορικά με τις ... “επίπονες αλλαγές και την μακρά περίοδο προσαρμογής” που περιμένει την Ελλάδα , δηλώνει: “Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Η χρεοκοπία είναι απλώς μια λέξη. Έχουμε χρεοκοπήσει ξανά το 1843 και το 1893. Αλλά η χρεοκοπία δεν θα σημάνει το τέλος της ιστορίας, θα δείτε πως η κρίση και τα αδιέξοδα θα εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες ...”.PROTO THEMA 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚ ΚΑΡΑΣ 21/04/2011 18:20:58

  ΜΗΠΩΣ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΝΕ; ΔΕΝΥ ΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 21/04/2011 19:40:26

  Για τις αυτοκτονίες οικογενειαρχών που αυξάνονται γεωμετρικά ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης κτηνωδίας, κουβέντα δεν κάνει το Bloomberg;

 3. Αρκουδιάρης avatar
  Αρκουδιάρης 21/04/2011 19:47:46

  Ελλάδα=Κλάμα.

 4. TopGunZ avatar
  TopGunZ 21/04/2011 21:33:35

  Να με συγχωρεί ο παππούς, αλλά τι ακριβώς εννοεί δεν έχουν να χάσουν τίποτα οι νέοι, δεν χάσανε τίποτα οι νέοι? Χωρίς να παραβλέπω τις κακουχίες που πέρασε ο άνθρωπος, μετά τα 27 του (τέλος εμφυλίου), η πιο δημιουργική φάση της ζωής του, είχε μόνο προοπτικές, εγώ που είμαι 27 τώρα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια, χωρίς προοπτική για το μέλλον και έχοντας μεγαλώσει στην ψευδεπίφαση της ευμάρειας των τελευταίων 2 δεκαετιών, χωρίς ουσιαστική "σκληραγώγηση", όπως η συντριπτική πλειοψηφία, σε διαφορετικές βέβαια βαθμίδες, της γενιάς μου. Δηλαδή η δικιά μου γενιά φταίει για τα λάθη 3-4 γενεών πίσω???

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ TopGunZ 22/04/2011 02:32:06

   Εγώ φίλε μου είμαι στα 35...πρόλαβα να κάνω κάποια όνειρα αλλά τώρα γκρεμίζονται όλα...όσο κατεβαίνεις σε ηλικίες η απουσία ελπίδας για καλύτερο μέλλον διογκώνεται...
   Η γενειά των σημερινών 20αριδων είναι καταδικασμένη να μην προσδοκά καλύτερες μέρες...
   Εκτός αν έρθουν τα πάνω-κάτω...Η ιστορία πολλές φορές αλλάζει ρότα από τυχαίους παράγοντες...

 5. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 22/04/2011 02:10:23

  Όχι φίλε TopGunz δεν φταίει η δικιά σου γενιά, ούτε οι επόμενες που έχουν καταδικαστεί με τη πολιτική της διαφθοράς, αλλά θα μου επιτρέψεις και μία παρατήρηση : σε κάθε κοινωνία η νέα γενιά είναι και η πιο δυναμική στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή όμως η νέα γενιά μοιάζει με τις προηγούμενες : αμφισβήτηση των πάντων από τη μιά, αλλά και ωχαδελφισμός,
  φραπεδιά και πως θα βολευτούμε από την άλλη. Είδαμε χιλιάδες νέους να αντιδρούν στην άνανδρη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, αλλά δεν τους είδαμε να αντιδρούν στη δολοφονία της ελληνικής κοινωνίας που συντελείται.
  Αυτό δεν αναιρεί τις δικές μας ευθύνες που θρέψαμε αυτό το κράτος της διαφθοράς με την ένοχη σιωπή μας.

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ Παρατηρητής 22/04/2011 18:56:57

   Παρατηρητη,
   "Είδαμε χιλιάδες νέους να αντιδρούν στην άνανδρη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, αλλά δεν τους είδαμε να αντιδρούν στη δολοφονία της ελληνικής κοινωνίας που συντελείται."

   Διαφωνω.... μην γενικευεις..
   Το θεμα γρηγοροπουλου ηταν μια καλοστημμενη παρασταση, απο πρακτορες που ΕΚΑΝΑΝ σκοπιμα τα παντα, για να πληγει ταχα η εικονα της τοτε κυβερνησης μιας και ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ανθρωποι που εκαναν τα ΠΑΝΤΑ ηδη απο τοτε που ξεσπασε η κριση (ανεπισημα το 2007..) ωστε να ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΔΝΤ εντος της Ελλαδος. Ειναι οι ΙΔΙΟΙ ανθρωποι που εφεραν τη συμμορια παπανδρεου/τροικας να κυβερνησει..και τωρα τη στηριζουν με νυχια και δοντια!!!!! Η ιστορια βγαζει ματι..!!
   Και οι τοτε "εξεγερθεντες" ηταν ενα τσουρμο αναρχικοι, πιονια αυτων ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ...

   Γι αυτο ειπα πιο πανω μη γενικευεις....ΔΕΝ ειναι ολοι ιδιοι και ομοιοι, δηλαδη,
   ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ειναι πως "τα παιδια" που τοτε εκαναν "Επανασταση εναντια στην .....κριση"(που στην Ελλαδα ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ακομα) ,με "προσχημα το θανατο του επισης αναρχικου γρηγοροπουλου" , τωρα ασφαλως και ειναι ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ απο τοτε που ηρθε ο παπανδρεου και οι "αναρχικοι" στην εξουσια.....

   Επισης να ξερεις πως πολυς κοσμος θελει να αντιδρασει, το κανει ΜΕ ΟΤΙ ΤΡΟΠΟ εχει, και φυσικα δε θα παει να καψει και να λεηλατησει την περιουσια του συμπατριωτη του.....(αυτα τα κανουν μονο προβληματικοι ανθρωποι.. 'Η και προβοκατορες, σε δημοκρατικες ομως αυθορμητες επαναστασεις, για να τις αμαυρωσουν...οπως ΞΑΦΝΙΚΑ ξεφυτρωσαν κουκουλοφοροι στην Κερατεα...ελεος με αυτα τα παρασιτα, τωρα μαλιστα ειδα και αφισες ...."αναρχικων" που "υπερασπιζονται" ταχα την Κερατεα......Ποιοι ?????οι προβοκατορες που εφεραν στην εξουσια κι εμφανιζονται οταν το πασοκ κινδυνευει ...... Το μαθανε ΟΛΟΙ το παραμυθι....

   • Kostas D avatar
    Kostas D @ Kostas D 22/04/2011 19:45:54

    Υστερα το οτι οι πραγματικα ΗΡΩΙΚΟΙ κατοικοι της Κερατεας, θελοντας να σωσουν τις περιουσιες τους επαναστατουν....που το βαζεις??
    Ναι υπαρχει κοσμος που θελει να αντιδρασει, αλλα ΔΕΝ εχει καποιον να ειναι μπροσταρης, αυτο μπορεις να το πεις....

 6. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 23/04/2011 02:56:05

  Kostas D,
  έχεις δίκιο περί γενικεύσεων, αλλά μίλησα ειδικά για τους νέους. Τα ίδια λέω και στα παιδιά μου και ειδικά τον μεγάλο που είναι φοιτητής. Τα ίδια συζητάμε και με άλλους νέους - φοιτητές και το παραδέχονται και οι ίδιοι. Νιώθουν εγκλωβισμένοι και θυμωμένοι και κατά βάθος πολύ ανήσυχοι. Στα πανεπιστήμια έχουν κομματιαστεί με τις κομματικές νεολαίες, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία έχουμε κομματιαστεί σε διάφορες συντεχνίες και γιαυτό η αντίσταση - οποιαδήποτε μορφής είναι περιορισμένη : φυσικά το κάψιμο και οι βανδαλισμοί δεν είναι αντίσταση.
  Το θετικό στις μέρες μας είναι ότι οι νέοι είναι πολύ υποψιασμένοι και δεν παραμυθιάζονται εύκολα. Αυτό που λείπει στα πανεπιστήμια είναι μία κοινή δράση έξω από τα κόμματα που θα ασχολείται με τα προβλήματα των νέων, την απασχόληση, τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα. Είναι όμως τέτοιο το άγχος και η αγωνία των νέων για το αύριο που τα εγκλωβίζει, τα μπλοκάρει.
  Η ίδια αιτία μπλοκάρει και εμάς τους μεγαλύτερους που αγωνιζόμαστε να δίνουμε στις οικογένειές μας τα απαραίτητα για να ζούμε. Δουλεύουμε 60 και 70, ακόμα και 80 ώρες τη βδομάδα για να τα βγάζουμε πέρα. Και έχεις και τον ανεκδιήγητο να σε αποκαλεί τεμπέλη και κοπρίτη.

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ παρατηρητής 23/04/2011 16:56:26

   Συμφωνω

 7. Luleni avatar
  Luleni 28/04/2011 10:45:38

  H metafrash apo to prwto thema einai ENTELWS lathos! Osoi xeroun agglika, as doun to kanoniko keimeno!
  http://www.bloomberg.com/news/2011-04-20/greeks-gird-for-losses-as-debt-cutting-odyssey-enters-year-two.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.