#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/09/2012 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα, ένας παράδεισος του "μαύρου χρήματος"Σε συνέντευξη του στο SPIEGEL ο πρόεδρος της  „Global Financial Integrity“, Raymond Baker, μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, και κυρίως από και προς την Ελλάδα:

Ερ.: Οι πλούσιοι στα κράτη που διέρχονται κρίση έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια. Δεν θα έφταναν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθούν τα χρέη αυτών των χωρών;

Απ.: Όχι, αλλά πολλά θα ήταν καλύτερα, αν είχαν παραμείνει τα χρήματα στη χώρα, και όχι μόνο λόγω της μη καταβολής φόρων. Αν οι άνθρωποι αγοράζουν με τα χρήματα αυτοκίνητα, ρούχα ή πλυντήρια, μένουν στις χώρες και ο ΦΠΑ και μέρος της αλυσίδας διακίνησης αγαθών. Επομένως, κάθε ευρώ το οποίο φεύγει παράνομα αποδυναμώνει την εθνική οικονομία με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα.

Ερ.: Κυρίως στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους...

Απ.: ... και αντ’ αυτού τα χρήματα καταλήγουν στους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δις. δολάρια παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία.

Ερ.: Τι αποκαλύπτουν ακόμα τα στοιχεία σας για την Ελλάδα;

Απ.: Για το 2010 έχουμε διαπιστώσει ότι εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δις. δολάρια και το 2011 109 δις.

Ερ.: Γιατί εισρέει μαύρο χρήμα σε μια χώρα με κρίση;

Απ.: Όταν υπάρχει ύφεση, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα, κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παράνομου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η ‘τρύπα’. Έτσι, μια τέτοια κρίση είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν ακίνητα φθηνά και ελπίζουν ότι σε 10 με 15 χρόνια θα αξίζουν περισσότερο. Γι’ αυτό οι παράνομοι επενδυτές έχουν μια περισσότερο μακροπρόθεσμη προοπτική από τους παραδοσιακούς επενδυτές.

Ερ.: Είναι λοιπόν η Ελλάδα η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης;

Απ.: Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση.

Ερ.: Αποτελεί αυτό σύμπτωμα και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ που διέρχονται κρίση;

Απ.: Ναι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη.

Ερ.: Τι μπορούν να κάνουν αυτές οι χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο και να σταματήσουν τη διαφυγή χρήματος;

Απ.: Κατά βάση, θα πρέπει κανείς να σταματήσει το παγκόσμιο παραοικονομικό σύστημα. Στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν σε όλο τον κόσμο 4 ή 5 φορολογικοί παράδεισοι. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. Θα ήταν ήδη μια μεγάλη πρόοδος, αν κάθε χώρα έδινε οδηγίες στις τράπεζές του να μην ανοίγουν κανένα λογαριασμό όσο παραμένει άγνωστος ο οικονομικά δικαιούχος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/09/2012 09:47:52

  Ο κος Μπέικερ καί άλλοι Νεφελίν θά απαλλάξουν τόν κόσμο από τήν διαφθορά!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ειδωλοκλάστης 03/09/2012 10:46:59

   H έρευνα δεν έχει μοραλιστικό χαρακτήρα. Κανείς δεν θα απαλλάξει τον κόσμο από τη διαφθορά. Η μείωσή της κι ο έλεχγός είναι πολιτικό ζήτημα και υλοποιείται θεσμικά.

   Βέβαια, η διαφθορά στην Ελλάδα είναι δομικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής μας κουλτούρας, των παραδοσιακών μας εθίμων.
   Θεωρείται ως αυτονόητο.
   Μας ενοχλεί η συζήτηση επ΄ αυτού.

   Κι όμως, αυτό είναι η βασική αιτία της σημερινής κατάντιας.

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Μανιάτης 03/09/2012 12:47:34

    "Υλοποιείται θεσμικά" από τόν Μπέικερ (η σχέση του με τούς 'νεφελίν' δέν είναι πλάκα) πού ξεχνάει τά μισά καί μασάει τά υπόλοιπα (Εμιράτα, διαφθορά τών 'δικών μας -βλέπε ανθρώπων');

    "Η διαφθορά στήν Ελλάδα" βρίσκεται ακριβώς στόν εντοπισμό τών εύκολων καί λιανών στόχων(βλέπε Υδρα κ.α. παρόμοια) καί στήν 'αδυναμία' σύλληψής στά ανώτερα στρώματα, τούς 'δικούς μας ανθρώπους', προμηθευτές, εταιρείες καί ντβατζήδες , παρόλο πανεύκολο (στοιχεια Τραπέζης Ελλάδος πχ αντί 'προβληματισμού' Ελβετίας).
    Ερασιτεχνική καί μικρομεσαία η ελληνική διαφθορά, εν πάση περιπτώσει, συγκρινόμενη μέ αυτή τών 'εταίρων' μας όπου η ληστεία γίνεται μέ πολύ πιό περίπλοκο τρόπο, περίπου θεσμικά, καί σέ πολύ μεγαλύτερο βαθμό αλλά, εντούτοις χρεωκόπησαν κιαυτοί.
    Η βασική αιτία τής σημερινής κατάστασης είναι όλα τά παραπάνω, σέ συνδυασμό μέ τό,ανυπάρκτου ηθικής καί εντιμότητας, πολιτικό προσωπικό πού παίρνει τίς αποφάσεις στή χώρα κατά παράδοση καί κληρονομικό δικαίωμα (σ'αυτή τή διαφθορά δέν μάς πιάνει κανείς).
    Υγίαινε.

 2. jimakos avatar
  jimakos 03/09/2012 17:50:03

  Καθε τόσο εμφανίζονται νούμερα από δήθεν μελέτες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άγνωστες σκοπιμότητες. Πριν δύο χρόνια είχαμε τα 600 δις των Ελλήνων στην Ελβετία, τώρα τα κάνανε 20 με 30, μπορεί και 50. Πριν λίγες μέρες ειχαμε άλλο νούμερο για την παραοικονομία, απο το πανεπιστημιο του Σικάγο, τώρα αυτός αναφέρει 260δις έφυγαν κι άλλα 200δις μπήκαν! Οτι θέλει λεει ο καθένας. Φυσικά στο θολό τοπίο συνεισφέρει και το ανύπαρκτο ελληνικό κράτος, με τις διάφορες ανακοινώσεις για μαιμου συντάξεις, απογραφές υπαλλήλων κτλ. Δεν πιστεύω κανένα νούμερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.