#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα-ΔΝΤ: Ένα οικονομικό θέατρο του παραλόγου[caption id="attachment_110331" align="alignnone" width="600" caption="Οι ελπίδες όλων στρέφονται στη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ"][/caption]Για να μπορέσει να ικανοποιήσει η Ελλάδα τους όρους του ΔΝΤ, θα πρέπει να αρχίσει να αποδίδει. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μαζέψει €50 δισεκατομμύρια από τη πώληση περιουσιακών της στοιχείων.

Αυτό είναι κάτι το πολύ δύσκολο για μια χώρα 11 εκατομμυρίων, που ζει από τον τουρισμό, έχοντας να ανταγωνιστεί τις εξίσου χρεοκοπημένες Αίγυπτο και Τυνησία, που ήδη άρχισαν να διαθέτουν πάμφθηνα πακέτα διακοπών. Μόνο με τη δόση που θα πάρει τον Ιούλιο από την τρόικα η Ελλάδα, θα μπορούσαν όλοι οι Έλληνες να πάνε διακοπές για ένα μήνα στην Αίγυπτο…

Βέβαια η Ελλάδα διαθέτει αρκετή περιουσία. Έχει εθνικές οδούς με διόδια, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, δεξαμενόπλοια, μερικές  αεροπορικές εταιρίες στα πρόθυρα χρεοκοπίας, κλπ. Η δυνατότητα όμως εξεύρεσης €50 δις. είναι σχεδόν απίθανη. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που χρειάζεται είναι να φανεί μια  δημόσια προσπάθεια επίτευξης του στόχου. Και εδώ είναι που το ΔΝΤ, η ΕΕ, και οι ΗΠΑ, επανέρχονται σε μια παντομίμα σαν βγαλμένη από το παρελθόν του τρίτου κόσμου (1980`ς). Μια επαναφορά δηλαδή της λέσχης των Παρισίων, όπου οι τράπεζες και το ΔΝΤ, σε αγαστή συνεργασία, θα προχωρήσουν σε «σφαγές», μετατρέποντας τα περιουσιακά στοιχεία χωρών σε νέα χρέη.

Μια χώρα όπως η σημερινή Ελλάδα, όπως τα χρεοκοπημένα κράτη του τρίτου κόσμου της δεκαετίας του `80, ή όπως η Αργεντινή και η Ρωσία του `90, έχουν τόσο αυξανόμενα χρέη και επιτόκια, που οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο βγάλουν στο σφυρί, η αξία του θα χαθεί πάρα πολύ σύντομα.

Η υποτίμηση και η απαξίωση θα είναι αμείλικτες. Κάτι που αναμένεται να αποφέρει €5 δισ, θα αποφέρει μόνο €50 εκατομμύρια. Στη νέα πραγματικότητα, η λιτότητα θα είναι βικτωριανού τύπου. Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ στα γεύματα εστιατορίων ανέβηκε στο 23% από το 10% που ήταν. Αν δηλαδή διαθέτεις αρκετά χρήματα για να τρως έξω, τότε μπορείς και να πληρώνεις το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Όπως και να έχει, η πώληση δημόσιας περιουσίας, και η αύξηση των φόρων, δεν μπορούν παρά να απογοητεύσουν.

Εν τω μεταξύ ο χρόνος  κυλάει, και θα χρειαστεί μια δεύτερη διάσωση, επιπλέον εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων (άσχετα αν δεν υπάρχουν), και νέα λιτότητα. Στην αντίστοιχη περίπτωση της Ρωσίας των `90ς, η εθνική περηφάνια έδωσε τόπο στον νέο καπιταλισμό. Το 40% του συνολικού πληθυσμού έχασε τα χρήματά του, και βγήκε εκτός οικονομίας για αρκετά χρόνια. Αυτό επηρέασε τις εισαγωγές, αλλά και την θνησιμότητα. Και παρά τη χαμηλή του αξία, το πετρέλαιο συνέχισε να εξάγεται αδιαλείπτως. Έτσι μπόρεσε και άντεξε η Ρωσία. Αφήνοντας τον Πούτιν με μια μόνιμη καχυποψία απέναντι στους καπιταλιστές της Δύσης, και μια ισχυρή δέσμευση να κάνει τη χώρα του πλούσια.

Η Ελλάδα δεν έχει πόρους για να εξάγει, όπως είχαν η Ρωσία και η Αργεντινή, αλλά και πολλά από τα υπόλοιπα  θύματα του ΔΝΤ στον τρίτο κόσμο. Εδώ είναι Ευρώπη, με μια μετά-φιλελεύθερη οικονομία. Η αποτυχία λοιπόν είναι δεδομένη.

Σε γενικές γραμμές, σε αυτό το θέατρο του οικονομικού παραλόγου, το θάρρος δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, κάτι θα μπορούσε να γίνει. Μια ξαφνική και δραματική αποχώρηση από το ευρώ, θα είχε σίγουρη επιτυχία, βασισμένη στο σοκ και στον τρόμο. Η νέα δραχμή δεν θα άξιζε τίποτα, όμως οι τράπεζες, η ΕΚΤ,  και το ΔΝΤ θα συνειδητοποιούσαν ότι το παραξήλωσαν, και πως έτσι θα χάσουν και αυτές.

Για αυτό ας θυμηθούμε τον Keynes: Αν χρωστάς πολλά, και δεν μπορείς να τα πληρώσεις, οι τράπεζες θα δείξουν ενδιαφέρον. Αν χρωστάς λίγα και δεν μπορείς να τα πληρώσεις, φύγε και πάνε να πεθάνεις, ή μπες στη φυλακή.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάποιο φιλικού τύπου στρατιωτικό καθεστώς, σαν αυτό που σύμφωνα με τους θρύλους έσωσε τον μεθύστακα Boris Yeltsin. Θα μπορούσε να δημιουργήσει στρατιές καλλιεργητών της γης, στρατιές αλιέων, και να συνεργαστεί στενά με άλλες κατεστραμμένες χώρες της Μεσογείου, αρνούμενη να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ένα τέτοιο καθεστώς, στη προσπάθεια του να κερδίσει χρόνο, θα ήταν ιδιαίτερα φιλολαϊκό, διώχνοντας όλους τους μετανάστες από τη χώρα, και διακόπτοντας έτσι την εκροή πολύτιμων χρηματικών εμβασμάτων. Κάτι τέτοιο θα έπειθε για τη σοβαρότητα αυτού του καθεστώτος.

S.A.-21st Century Wire

http://21stcenturywire.com/2011/06/30/new-dawn-for-the-imf-switching-debts-to-assets/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/07/2011 10:01:41

  Οταν φωναζω εγω.... γινομαι γραφικος !
  Τι ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ οι γυφτοΠΑΣΟΚΟΙ ?? τι ψηφισαν?
  ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ??? Δοση ???
  Δεν πηραμε τπτ.

  Ψηφισαμε το ΕΚΤΡΩΜΑ, ΕΛΛΑΔΑ Α.Ε. και περιενουμε σαν τις τατανες να ερθει ο Νταβας να μας παει μια βολτα.

  ΠΠ

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/07/2011 11:59:14

   Όσο και να φωνάζεις ΠΠ, όσο και αν φωνάζω εγώ και κάποιοι άλλοι, δεν γίνεται τίποτε. Η χώρα βρίσκεται λίγα μέτρα από το γκρεμό, σε λίγο θα αρχίσει η ελεύθερη πτώση και οι κυβερνώντες, οι 155 και κάποιοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι σωνόμαστε. Λένε ότι η 5η δόση μας σώζει από τη χρεοκοπία. Πιστεύουν ότι αν πουλήσουμε και τα φιλέτα των 50 δις, τότε όχι μόνο θα σωθούμε, αλλά θα έχουμε και ανάπτυξη. Παρ' τ' αυγό και κούρευτο.

   Η Ελλάδα θα πουλήσει τα φιλέτα, όχι για 50 δις, αλλά για 5 δις και τη χρεωκοπία δεν θα τη γλιτώσει. Εδώ είμαστε. Και θα χρωστάει και 500 τόσα δις.

   Τη πατρίδα θα την γονατίσουν, θα τη χλευάσουν, θα την ταπεινώσουν, θα τη σύρουν στο χώμα, θα την φτωχύνουν, θα της αρπάξουν ότι έχει και δεν έχει, θα τη χρεώσουν με ακόμη μεγαλύτερα βάρη και ύστερα θα τη σουτάρουν στα αζήτητα. Εδώ είμαστε...

   Αν υπάρχουν λύσεις;
   Και ασφαλώς υπάρχουν. Λύσεις έντιμες έναντι των πολιτών, πατριωτικές και οπωσδήποτε «τολμηρές».

   Άλλωστε ο κάθε σχεδιασμός οφείλει και πρέπει να υπακούει σε ένα, μοναδικό και απαράβατο κανόνα:
   "Σχεδιάζεις με βάση το δυσμενέστερο σενάριο".
   Όλοι οι άλλοι κανόνες έπονται.

   Εδώ σχεδιάζουν με βάση:
   Υποθέσεις
   Ευχολόγια
   Επιθυμίες
   Προσωπικές αντιλήψεις
   Πιθανότητες
   Δηλώσεις ξένων ηγετών. Όχι, όχι δεσμεύσεις
   Δηλώσεις των πιστωτών. Του Σόρος και του Ρουμπινί

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/07/2011 11:15:15

  Επιτέλους! Να ένα κείμενο που λέει την αλήθεια χωρίς φερετζέ. Το προσυπογράφω με τα δυο μου χέρια. Όλο!
  Βέβαια, ξέρω ότι οι "ορθοφρονούντες" θα το χαρακτηρίσουν λαϊκίστικο ή και ακροδεξιό. Δεν πειράζει, ας πιουν ξίδι. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι "ορθροφρονούντες" μας καθοδηγούν προς τον γκρεμό, οπότε το ξίδι θα το πιούμε όλοι μας και μάλλον όχι οι "ορθοφρονούντες" που έχουν κάνει την καβάντζα τους. Θυμάστε άραγε τον αποπληθωρισμό που μας έλεγε πέρσι τέτοια εποχή ο φραγκολεβαντίνος ιμάμης Πορτοσάλτε ότι θα ερχόταν με τη μείωση των μισθών των ΔΥ; Ακόμα τον περιμένουμε.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 03/07/2011 11:18:41

   Εν κατακλείδι να προσθέσω:
   Ιστορικό προηγούμενο χώρας με αδύναμη έως κατεστραμμένη οικονομία που να προσπαθεί να ανορθωθεί με σκληρό νόμισμα και δη υπερτιμημένο, ΔΕΝ υπάρχει.
   Ρωτήστε όποιον ιστορικό θέλετε.
   Υπάρχουν μόνο στις αποικίες ανάλογα προηγούμενα. Οπου η αποικία αρμέγεται από τη μητρόπολη, εκπληρώνοντας άλλωστε τον σκοπό της υπάρξεώς της ως αποικία!
   Να είστε σίγουροι, επιπλέον, ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, δεν θα μείνει για πολύ καιρό μόνη της. Εδώ το ίδιο το ευρώ δεν είναι βέβαιο ότι δεν είναι θνησιγενές ακόμα και για τον στενό του πυρήνα....

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ ΒΙΣ 03/07/2011 12:16:14

    Μήπως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, που κυρίαρχα εθνικά κράτη είχαν κοινό νόμισμα;
    Και δεν μιλάμε για απλώς κυρίαρχα εθνικά κράτη. Μιλάμε για κράτη με πολύ σκληρό πυρήνα εθνικών χαρακτηριστικών. Γερμανοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Φιλανδοί κλπ. Κράτη που δεν εγχωρούν τίποτε από την εθνική κυριαρχία τους. Κράτη που ηγεμόνευσαν στην Ευρώπη και που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να συνεχίσουν να ηγεμονεύουν.

    Το ευρώ είναι ένα θνησιγενές νόμισμα και εδώ είμαστε.

    Για την Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό νόμισμα, αν τα σκληρά βορειοευρωπαϊκά κράτη, επιθυμούσαν μια πραγματικά ενιαία Ευρώπη. Μια Ευρώπη των λαών από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό και όχι μια Ευρώπη των ισχυρά κυρίαρχων κρατών και των μονοπωλίων, που βλέπουν τη περιφέρεια τους ως αποικία για λεηλασία.

    Αν κάνω λάθος, ας προσπαθήσουν οι διάφοροι Ευρωλιγούρηδες να ερμηνεύσουν διαφορετικά τη στάση των ισχυρών κρατών, ή ας ερμηνεύσουν τη πρόταση του Σαρκοζύ για μετακύλιση των Ελληνικών ομολόγων, με επιτόκιο 12%!!!!

    • drider avatar
     drider @ Αρματιστής 03/07/2011 12:50:33

     Εδώ πέρα δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε τη στάση του πρωθυπουργού μας που, αντί να συμπεριφέρεται ως ηγέτης των Ελλήνων, έχει καταντήσει υπάλληλος των Γαλλικών και Γερμανικών τραπεζών (άντε μη ξεχάσω και τις Ελληνικές που έχουν λάβει ουκ ολίγες εγγυήσεις).

     Όσο για τη στάση της Μέρκελ, αυτή επιδέχεται επίσης ερμηνείας:
     1. Δεν είναι με τις τράπεζες, ούτε καν της χώρας της (γνωστός π.χ. ο ρόλος της Ντόιτσε Μπανκ στην ιστορία των "τοξικών" αμερικάνικων ομολόγων), εξ' ου και η επιμονή της για συμμετοχή των ιδιωτών.
     2. Είναι σαφώς στην πλευρά της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας της, και αν περνούσε μόνο από το χέρι της θα επέβαλλε πραγματική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα για να πέσει αφενός η ισοτιμία του ευρώ και αφετέρου να γλυτώσει τα μπαξίσια προς εμάς, που μεταφράζονται σε μη μείωση της φορολογίας στη χώρα της.

     Εμπόδιο στα σχέδια της Μέρκελ στάθηκαν ο Σαρκοζύ και η ΕΚΤ φυσικά, ο 1ος για την προστασία των γαλλικών τραπεζών που είναι και οι πιο εκτεθειμένες και η δεύτερη για την προστασία του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών.

     Τις λατρεύω αυτές τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις! Κατά τα άλλα καλά κρατεί το παραμύθι της "ενωμένης" Ευρώπης...

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 03/07/2011 12:03:54

  Αν είναι να σωθεί η χώρα μας (κι όχι μόνο οικονομικά) συμφωνώ απόλυτα...

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/07/2011 12:24:04

  ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΧΡΟΝΙΑ.
  Με αντιρρησίες κάποιους πολιτικά ανώριμους.
  Κι έρχεται ο αλλοδαπός να μάς πουλήσει σοφία;
  Να πει πώς θα φύγει ο παπατζής, αυτός είναι το αίτιο της καταστροφής.
  Τι χρειάζεται να γίνει ξέρουμε.
  Ηγεσία να το κάνει δεν έχουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.