21/06/2010 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτιμήσεις για πτώση 50% στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2010

Μείωση πωλήσεων κατά 50%, παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα και δεκάδες χιλιάδες άνεργοι εργατοτεχνίτες, είναι η εικόνα της κτηματαγοράς κατά τους πρώτους έξι μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης, στην αγορά ακινήτων δεν υπάρχει κινητικότητα, τα δάνεια εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο και τα μόνα που κάπως κινούνται είναι τα μικρά και μεταχειρισμένα σπίτια. Από πλευράς αγοραπωλησιών, εφέτος στο πρώτο εξάμηνο πωλήθηκαν περίπου 20.000 ακίνητα, με πρόβλεψη ότι το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις θα είναι ελαφρώς αυξημένες. Δεδομένου ότι πέρυσι διακινήθηκαν 70.000-90.000 ακίνητα, φέτος, και αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα μιλάμε για μείωση 40-50%.

Παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση τιμών δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της κρίσης. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η συνολική φετινή μείωση τιμών θα είναι 10%-15%, ενώ σύμφωνα με το κακό, που συνδέεται με ραγδαία επιδείνωση των εξελίξεων στην οικονομία, θα υπάρξει γενικευμένη κατάρρευση τιμών που θα συνδυαστεί και με την μην αποπληρωμή πολλών τραπεζικών δανείων.
Μεγάλες μειώσεις τιμών γίνονται στα αποκαλούμενα ακριβά ακίνητα, από 400.000 ευρώ και πάνω, όπου είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω της υψηλής φορολόγησης και των τεκμηρίων, έχουν γεμίσει οι αγγελίες με προς πώληση σπίτια, καινούργια αλλά και μεταχειρισμένα σε βόρεια και νότια προάστια.

Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο πρώτο τρίμηνο μειωμένη κατά 20% και πάνω από 700 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει φέτος λουκέτο. Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι εκτός από την κρίση, υλικά και κόστος ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς. Από την 1η Ιουλίου άλλωστε αυξάνεται σε 23% ο ΦΠΑ για την αγορά ακινήτου. Από πλευράς αριθμών, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως από τους 400.000 κάποτε οικοδόμους, σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε 250.000, που και αυτοί υποαπασχολούνται, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πλήγμα στις επιχειρήσεις παραγωγής οικοδομικών υλικών.

Αναφορικά με την αντιπαροχή, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν περιορίσει σημαντικά τα συμβόλαια και αναμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την οικονομική κρίση. Αλλά και οι λιγοστοί κατασκευαστές που είχαν έρθει αρχικά σε συμφωνία με ιδιοκτήτες γης για να προχωρήσουν σε αντιπαροχές, τώρα το ξανασκέφτονται.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 21/06/2010 14:22:44

  ευκαιρια να ξεκουμπιζονται οι αλλοδαποι απο τη χωρα μας και να μαθουν Ελληνες τη τεχνη ξανα

  • sotos avatar
   sotos @ anonymous 21/06/2010 19:44:22

   Και να σκασει επιτελους η φουσκαρα με τα ακινητα!
   50% κατω πρεπει να πανε !

 2. ΓΙΑΝΝΑ avatar
  ΓΙΑΝΝΑ 18/07/2010 18:17:30

  'Aραγε, ποιος είναι σε θέση να αγοράσει ακίνητο? Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δέχτηκαν περικοπές μισθού ή οι ιδιωτικοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας? Οι κατασκευαστές όμως βρίσκονται στον κόσμο τους. Έναν κόσμο χλιδής βέβαια. Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα το όνειρο του Έλληνα για σπίτι να έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.