11/07/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκκαθαριστικά-σοκ για 4.000.000 νοικοκυριά!

Περίπου 4.000.000 νοικοκυριά αναμένεται, τελικά, να χρεωθούν με τα υπέρογκα «χαράτσια» των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τα οποία -ως επί το πλείστον- είναι τετραψήφια! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πλέον από νεότερα στοιχεία για την πορεία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, τα οποία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα αντιστοιχούν στο 70% περίπου του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών που αναμένεται να υποβάλουν φέτος δήλωση!

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε χθες ταχυδρομικά μια ακόμη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, την 4η κατά σειρά. Παραλήπτες των νέων αυτών ειδοποιητηρίων θα είναι 533.897 φορολογούμενοι, από τους οποίους 371.224, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,53% του συνόλου, αναμένεται να παραλάβουν χρεωστικά σημειώματα. Καθένας απ’ αυτούς θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.667,76 ευρώ φόρο, καθώς το συνολικό ποσό το οποίο τους καταλογίστηκε ανέρχεται σε 619,11 εκατ. ευρώ! Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα σε τρεις δόσεις, την πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να την εξοφλήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη δεύτερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Από τους υπόλοιπους φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της 4ης αυτής παρτίδας, μόλις 44.931 (που αντιστοιχούν στο 8,42% του συνόλου) θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρου, οι οποίες ανέρχονται σε 22,97 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 117.742 θα λάβουν σημειώματα που θα αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό από τα στατιστικά στοιχεία της 4ης αποστολής των φετινών εκκαθαριστικών, το ποσοστό των φορολογουμένων που παραλαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα αγγίζει ήδη το 70%, ενώ στις προηγούμενες 3 αποστολές ήταν χαμηλότερο του 67% (ανερχόταν σε 66,68%). Έτσι, από τα στοιχεία για τις πρώτες 4 αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκύπτει ότι το ποσοστό των φορολογουμένων που παραλαμβάνουν χρεωστικά ειδοποιητήρια έχει ανέβει ήδη στο 67,5%. Η ανοδική τάση του ποσοστού των παραληπτών χρεωστικών εκκαθαριστικών δείχνει ότι, έως το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το ποσοστό των νοικοκυριών που θα έχει κληθεί να πληρώσει τους υπέρογκους φόρους των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα έχει φθάσει στο 70% του συνόλου όσων θα έχουν υποβάλει δήλωση! Αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αναμένεται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα είναι περίπου 5,7 εκατομμύρια, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα νοικοκυριά τα οποία θα χρεωθούν φέτος με τα υπέρογκα χαράτσια των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα είναι περίπου 4 εκατομμύρια!

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της αισχρής φοροληστείας που μεθόδευσε πέρυσι το καλοκαίρι εις βάρος των Ελλήνων πολιτών η ασκούσα τότε την εξουσία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι 7 στους 10 φορολογούμενους θα κληθούν φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων, παρά τη σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, μόνο και μόνο επειδή κατά το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2011, κατά το οποίο κυβέρνησε τη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ, νομοθετήθηκαν απάνθρωπα φορομπηχτικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται τώρα και προβλέπουν:

-Τη μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας!

-Περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά 10.000-11.500 ευρώ!

-Μείωση ακόμη και στο αφορολόγητο ποσό για τους ανάπηρους.

-Αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα!

-Αυξήσεις-φωτιά κατά 33%-70% στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

-Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και ιατρική περίθαλψη!

-Την ένταξη δύο ακόμη χαρατσιών στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Πολλά από τα φετινά εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν, εκτός από το φόρο για τα εισοδήματα του 2011, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όσους εμφανίζουν για το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 400-500 ευρώ και επιβαρύνει όσους άσκησαν πέρυσι ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία της ΓΓΠΣ από τις 4 αποστολές των πρώτων 1.937.343 φετινών δηλώσεων:

1) Μέχρι στιγμής, το 67,5% των φορολογουμένων παραλαμβάνει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μόλις 20%! Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου φέτος υποχρεώνονται να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Μάλιστα, οι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν φέτος τους περισσότερους φορολογούμενους εκτοξεύονται στα ύψη, παρά το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματά τους για το 2011 εμφανίζονται μέχρι στιγμής μειωμένα κατά 10%!

2) Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα πρώτα 1.937.343 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται σε 1,93 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων!

3) Καθένας από τους 1.307.068 παραλήπτες των πρώτων χρεωστικών εκκαθαριστικών θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.547,39 ευρώ επιπλέον φόρο.

4) Από το 1,93 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν για είσπραξη από το Δημόσιο, τα 1,422 δισ. ευρώ είναι φόρος εισοδήματος, τα 438,7 εκατ. ευρώ είναι ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα 69,9 εκατ. ευρώ είναι τέλος επιτηδεύματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ, ΣΤΟΝ Ε.ΤΥΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ERASMUS avatar
  ERASMUS 11/07/2012 10:19:09

  " Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της αισχρής φοροληστείας που μεθόδευσε πέρυσι το καλοκαίρι εις βάρος των Ελλήνων πολιτών η ασκούσα τότε την εξουσία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ."

  Ευκαιρία λοιπον ο ΑΣ να αποδώσει άμεσα δικαιοσύνη και να το διορθωσει ........
  Ας δηλώσει στην Βουλή οτι τα χρήματα αυτα θα επιστραφουν και η φορολογική δικαιοσύνη θα αποκατασταθει.........
  Ο πιο εύκολος τροπος ειναι στις δηλωσεις του επομενου χρόνου να υπάρχει σαν πιστωτικό ποσό η φετινή τρομακτική διαφορα στην φορολογία
  Και μην μου πει κανείς οτι δεν μπορει να γινει... ολα γινονται..και ολοι το ξέρουμε οτι μπορει να γινει....
  Ας δώσουμε τα χρηματα τωρα να βοηθήσουμε το ελληνικο κρατος και ας μας τα επιστρεψει του χρονου.Κατι σαν ατοκο δανειο προς το Κρατος
  Εκτός αν από με το ένα χέρι δειχνουμε τον φταιχτη και με το αλλο βαζουμε τα λεφτα στην τσεπη και κανουμε την παπια !!!!!!!
  Αν πραγματικά καταγγελεις κατι σαν αδικο .... το διορθώνεις
  Αν δεν το κανεις η καταγγελια σου ειναι για τα ματια του κοσμου και απλα ..... εισαι και εσύ μέρος του προβλήματος

 2. TARAMAS avatar
  TARAMAS 11/07/2012 12:23:58

  Αν δεν μειωθούν δραστικά τα έξοδα του κράτους δεν γίνεται χαΐρι. Τα έξοδα απαιτούν και συγκεκριμένα έσοδα και όπως και να το δει κανείς αυτά από κάπου θα προέλθουν. Αν θα τα ονομάσει κανείς φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, χαράτσι κλπ λίγο έχει σημασία, είναι ρευστότητα που θα αφαιρεθεί από την αγορά. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι δικαιότερη κατανομή τους, αλλά κατά τα άλλα είναι σαν μια κουβέρτα πολύ μικρή που αν την τραβήξεις να σκεπαστείς από τη μια μεριά θα ξεσκεπαστείς από την άλλη. Το ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ έλλειμμα είναι ήδη στα 3 δις, άρα δεν μπορούμε να επιβιώσουμε έτσι ακόμη κι αν μας χαρίσουν χρέος και τόκους.

 3. tpe avatar
  tpe 11/07/2012 14:37:36

  Τι ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΟ άρθρο είναι αυτό;
  Η μείωση του αφορολόγητου, ήταν γνωστή από πέρυσι και ξέραμε πως θα μας έφερνε σε αυτό ακριβώς το σημείο. Ευθύνη, ατομική, του καθενός από εμάς ήταν να φροντίσουμε να κρατήσουμε στην άκρη τα χρήματα του φόρου.
  Μην ακούσω τίποτα του στυλ δεν υπήρχαν λεφτά. Γιατί υπάρχουν τώρα που μας τα κρατάει ο εργοδότης; Όχι δεν το παίζω έξυπνος γιατί ούτε εγώ το έκανα, απλά δεν γκρινιάζω.

  Επίσης, τι σόι σοκ παθαίνει κάποιος όταν διαβάζει το εκκαθαριστικό που του στέλνει η εφορία, δεν το καταλαβαίνω. Όλοι ξέρουμε τι θα πληρώσουμε μόλις πατήσουμε (εμείς ή ο λογιστής) το κουμπί. Άρα;

  Τώρα θα μου πείτε τι σε νοιάζει; Ε, αυτό είναι το πρόβλημα. Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει . Απλά να γράψουμε ένα πιασάρικο τίτλο...

  • Factorx avatar
   Factorx @ tpe 11/07/2012 14:45:54

   Διάβασες το άρθρο τι λέει και σε ποιους ρίχνεις ευθύνες ή αερολογείς;

  • ERASMUS avatar
   ERASMUS @ tpe 11/07/2012 15:42:20

   "Ευθύνη, ατομική, του καθενός από εμάς ήταν να φροντίσουμε να κρατήσουμε στην άκρη τα χρήματα του φόρου."
   Καλή ιδέα ........
   Στην λογική της παροιμίας " Των φρονήμων τα παιδιά , πριν πεινάσουν μαγειρεύουν"
   Πάντως ούτε και εγώ το έκανα , και βάση της λογικής της ατομικής ευθύνης του καθένα μας ... δηλώνω απροκάλυπτα ότι φταίω ......

  • kiwi avatar
   kiwi @ tpe 11/07/2012 18:32:52

   O Xριστός και η Παναγία!

   Δηλαδή, αν έλθει αύριο το κράτος και πεί: ο καθένας από 10000 ευρώ, αλλιώς φυλακή, εσύ θα πείς γιατί δεν τα έβαλε ο άλλος στην άκρη για να μην πάει φυλακή, ή, ποιός σκέφτηκε αυτόν τον εγκληματικό φόρο;

   Έλεος ρε φίλε! Δηλαδή, όσοι φόροι και να μπούν, είναι λαϊκισμός να διαμαρτύρεσαι;

   Άσε που μάλλον είσαι αλλού. Εκτός και αν ζείς στην Εκάλη, ΝΑΙ, υπάρχουν πολλοί που δεν τα έβαλαν στην ακρη ΕΠΕΙΔΗ δεν τα είχαν. ΝΑΙ!

   Πέρυσι, κατέθεσα τη φορολογική μου δήλωση και έκανα τους υπολογσιμούς μου, για τα οικογενειακά μου έξοδα. Και ανάμεσα σε Ιούλιο και Οκτώβρη, μου έβαλε ΞΑΦΝΙΚΑ, άλλες 5000 ευρώ περίπου έκτακτους φόρους σε χαράτσι ΔΕΗ, έκτακτη εισφορά κτλ., τους οποίους αναγκάστηκα να πληρώσω (αφήνοντας απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις) για να παίρνω φορολογική ενημερότητα. Δεν το βρήκα και πολύ σωστό. Λες να είμαι λαϊκιστής που δεν είχα προβλέψει να βάλω 5 χιλιάρικα στην άκρη μπας και του έλθει η ιδέα του Βενιζέλου;

   Μάλλον την πλάκα σου κάνεις, και ασχολούμαστε και μαζί σου ....

 4. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 11/07/2012 15:15:24

  να κρατήσουμε στην άκρη τα χρήματα του φόρου... πολύ ωραία τα λες! καμιά άλλη τέτοια καλή ιδέα έχεις; που ζεις;

  • Εύα avatar
   Εύα @ σιδεράκιας 11/07/2012 15:28:41

   Απορώ..μα δεν έχεις; πρέπει να είσαι ένας από τα 4.000.000 φορολογούμενους...

  • tpe avatar
   tpe @ σιδεράκιας 11/07/2012 15:54:58

   Ενώ τώρα που σου έκοψαν 50, 100, 200 έχεις έτσι;

   Το πρόβλημα που έχουμε, ομαδικώς μου φαίνεται, είναι πως ποτέ δεν προγραμματίζουμε...
   Προφανώς θα περιμένεις να σου έρθει το χαράτσι για τα ακίνητα, θα δεις ΤΟΤΕ πόσο είναι και μετά θα ψάξεις να βρεις λεφτά (που φυσικά δεν έχεις) για να το πληρώσεις.

 5. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 12/07/2012 06:39:11

  Αυτα δεν ειναι εκκαθαριστικα... Ιδιωτικα Μνημονια ειναι!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.